În mod normal, pubertatea începe între vârsta de 8-12 ani la fete și 9-14 ani la băieți, dar aceasta poate apărea mai devreme și se defineşte prin apariţia semnelor de dezvoltare pubertară la o vârstă mai mică decât vârsta medie de intrare în pubertate. Cum se manifestă această condiție și când se indică tratamentul aflați din informațiile publicate de gyneco.md.

Pubertatea precoce înseamnă apariția semnelor sexuale secundare înainte de vârsta de 8 ani la fetițe și 9 ani la băieței.

Aceasta este de 5 ori mai frecventă la fete decât băieți!

Sub ce forme se manifestă aceasta? Avem pubertate precoce:

  • Adevărată, cauzată de tumori a creierului, anomalii congenitale sau boli genetice
  • Pseudopubertatea, atunci când există tumori la nivelul glandelor suprarenalelor, a ovarelor sau administrare de medicamente
  • Și forme parțiale a pubertății precoce.

Care sunt formele parțiale?

  1. Telarha precoce, care reprezintă dezvoltarea glandelor mamare (a unui sân sau ambilor), poate apărea până la vârsta de 3 ani și în majoritatea cazurilor regresează de la sine, iar ecografia și analizele hormonale sunt în normă. Afecțiunea nu necesită tratament medicamentos!
  2. Adrenarha precoce, atunci când apare pilozitatea (părul) în regiunea pubiană și axile înainte de 8 ani la fetițe și 9 ani la băieței și nu sunt prezente și alte semne de maturizare sexuală. Acest lucru se întâmplă din motiv că glandele suprarenale se maturizează mai devreme și determină creșterea unui hormon (DHEA), aceasta se va autoelimina și nu necesită tratament sau careva intervenții.
  3. Menarha precoce, aparitia menstruației la fetițe mai devreme de 8 ani, acesta nu afectează dezvoltarea pubertară ulterioară a acestor fetițe.

Clinic are loc o creștere exagerată în înălțime, urmată de telarhă, adrenarhă și menarhă înainte de 8 ani la fetițe.

Tratamentul medicamentos în pubertatea precoce trebuie să fie ales în funcție de cauza apariției patologiei și are ca scop oprirea dezvoltării caracterelor sexuale secundare până la vârsta fiziologică. De ce?

  1. Pentru a asigura o maturizare sexuală și o maturizare a sistemului osos corespunzătoare. La copii cu pubertate precoce, diafizele oaselor se închid mai repede și nu se dezvoltă până la capăt.
  2. Pentru a preveni tulburările psiho-comportamentale.
  3. Pentru a scădea riscul de cancer de sân, care deseori e asociat pubertatea precoce.

Aveți grijă de voi și de cei dragi!

Sursa: Instagram/Gyneco.md