Despre infidelitatea fizică s-a dezbătut mult de-a lungul timpului, însă nu trebuie să uităm nici de infidelitatea emoțională, care este nu mai puțin importantă pentru fiecare cuplu. 

Potrivit smartliving.ro, infidelitate emoțională înseamnă găsirea unei alte persoane în afara cuplului care să-ți ofere lucruri pe care fie nu știi să le ceri, fie nu le mai primești de la partenerul tău: atenție, apreciere, validare, afecțiune. Sunt lucruri după care tânjești și a căror lipsă a devenit atât de copleșitoare încât cauți soluții pentru a le primi din nou. 

Lipsa de atenție și afecțiune din partea unui partener sunt cele mai des oferite motive care duc la infidelitate. Atunci când intrăm într-un soi de rutină în care nu ne mai simțim conectați decât superficial la celălalt, distanța se adâncește și nu va trece mult timp până când frustrările se vor adânci și ele.

Indiferent de nuanțele controverselor, există mereu aceeași întrebare centrală: Dacă nu a existat contact fizic, este vorba tot despre infidelitate?

Cu derivate de genul, „Ce separă o relație de prietenie apropiată de infidelitatea emoțională?” Și, mai important, „Pot cuplurile să stăpânească jocul indiscretiilor emoționale așa încât să nu cadă într-o extremă sau alta?”

Nu exista răspunsuri simple, dar dacă ai de-a face cu infidelitatea emoțională, există câteva modalități sănătoase de abordare a situațiilor.  De ce devii infidel emoțional, cum recunoști semnele comportamentale care indică că te afli acolo și care este cel mai bun drum de a continuă?

Ți-e teamă că partenerul tău o să afle? De aici încolo lucrurile se separă.

Conform andreearaicu.ro, nuanțele infidelitatii variază în funcție de valorile și percepțiile partenerului. Dr. Allan folosește sintagma „vătămarea atașamentului” pentru a descrie ceva mai complex înșelarea așteptărilor celui cu care ești într-o relație. Așa, întrebarea despre infidelitate se transformă într-una mult mai importantă: Acțiunile tale îl afectează pe iubitul tău? Există un prejudiciu de atașament? Apare, într-un fel sau altul, sentimentul că a fost rănit sau ca buna funcționare a relației a fost zguduită?

Răspunsurile la aceste întrebări devin revelatoare pentru ceea ce numim infidelitate emoțională, de aceea, totul trebuie să fie clar de la bun început și fiecare partener trebuie sa îi mărturisesc celuilalt limitele de care are nevoie ca să poată trăi într-o stare de confort, fericit.

Deci, iată cum îți poți da seama dacă înșeli pe cineva din punctul de vedere emoțional

Psihologii recomandă ca atunci când bănuiești că partenerul tău te înșală, să nu discuți chiar din prima cu el. Dar dacă începi să ai bănuieli că tu ești cea care poate avea o aventură? Întreabă-te: Cât de onestă sunt cu partenerul meu privind cealaltă relație?

Ar trebui sa te întrebi cu sinceritate dacă există vreo formă de atracție subiacentă în prietenia ta. Pentru că, deși atracția fizică între oameni, indiferent de statutul lor relațional, este firească și naturala, ea ar putea fi unul dintre cele mai importante semne că prietenia ta este mai puțin platonică decât crezi.

Cum arată în practică infidelitatea emoțională

La infidelitate ajungem începând cu prietenii sau amiciții, aparent inofensive. Dacă atunci când apare o problemă în cuplu apelezi la persoana de sex opus care îți este „amic/ă” pentru a discuta, pentru a fi ascultat și a primi sprijin, deja faci primul pas către infidelitate. Cauți în altă parte compasiune, înțelegere și împlinirea nevoilor cu care te confrunți. Alternativa nu este să „înduri” nemulțumirile, ci să tolerezi disconfortul cauzat de ele și să găsești soluții alături de partenerul tău. Practic, atunci când apare o astfel de nemulțumire, se creează și terenul pentru negocieri sau renegocieri ale relației de cuplu, ale acestor nevoi importante pentru sănătatea relației.

Soluții și resurse pentru relația ta 

Odată ce infidelitatea emoțională este de durată, ducând și la infidelitate fizică, durerea și ruptura produse sunt considerabile, iar cuplul poate să nu reziste. Totodată, într-un astfel de cuplu, fiecare dintre parteneri trebuie să își asume anumite greșeli, anumite comportamente care au dus la această ruptură. Chiar dacă doar unul a ales să iasă astfel din cuplu, oare celălalt nu a observat nimic? Nu a contribuit cu nimic la distanțare?

În funcție de disponibilitatea ambilor parteneri, există terapia de cuplu, prin care pot încerca vindecarea relației. Infidelitatea încheie o relație, dar partenerii pot decide împreună începerea uneia noi.

Distribuie articolul: