Când vine vorba de săruturi și intimitate, nu există niciun motiv să nu te bucuri de ambele. Beneficiile sărutului nu se limitează la dormitor, oferind și alte avantaje pe care merită să le cunoști.

Săruturile nu aduc doar mai puțin stres și anxietate, ci și o creștere a stimei de sine și o sănătate generală îmbunătățită. În timpul sărutului, nivelul de cortizol, hormonul responsabil pentru gestionarea stresului, scade, devenind și un factor de reducere a markerului depresiei. Sărutul nu se rezumă doar la combaterea stresului; el declanșează și „hormonii fericirii” – oxitocina, serotonina și dopamina – oferind o senzație de bine.

Eliberarea de oxitocină contribuie la reducerea anxietății, promovând starea de bine și relaxarea. În același timp, sărutul contribuie la construirea unei legături emoționale puternice între parteneri, deoarece oxitocina influențează comportamentele pro-sociale, încurajând conexiunea și încrederea. Cu cât ai mai multă oxitocină, cu atât te simți mai încrezător, mai relaxat și mai conectat, aspecte care pot contribui la o relație mai durabilă și mai satisfăcătoare.

Îmbunătățește viața sexuală

Sărutul este un test inițial pentru un potențial partener, care poate determina dacă o relație progresează sau nu. Cei care se contopesc în săruturi au şi o viaţă sexuală mai bună. Totodată, sentimentele pozitive și conexiunea, care apar în timpul săruturilor pasionale pot să influențeze calitatea și pasiunea întâlnirii sexuale. Ele pot spori excitația sexuală, așa că sărutul în timp ce faci sex va menține încinsă atmosfera.

Îți crește încrederea

O creștere a excitației sexuale poate avea efecte pozitive şi asupra stimei de sine. În plus, sărutul are și alte beneficii fizice: scade tensiunea arterială, atenuează durerile de cap și chiar reduce urticaria și alte semne ale unei reacții alergice.

Un studiu a constatat chiar și faptul că în cazul cuplurilor care se sărută des, și au un grad ridicat de romantism, și nivelul de colesterol este mai redus. La acest lucru se adaugă  și faptul că pune în acţiune până la 34 de mușchi ai feței și poate arde calorii.

Gest care tinde să dispară în cuplu

Dacă, la începutul unei relaţii, partenerii se sărută mai des, pe măsura trecerii timpului, în medie, după 3 ani, acest gest tinde să dispară. Psihologii spun însă că săruturile sunt importante în cuplu, pentru că ajută la consolidarea şi conservarea relaţiei pe viitor. Atenţie! Lipsa săruturilor poate arăta şi faptul că există o problemă în relaţia voastră.

Când este oportun sărutul?

Având în vedere toate beneficiile impresionante ale sărutului, în timpul sexului pare cu atât mai indicat! Totuși, preferințele personale și nivelul de confort contează atunci când vine vorba despre acest gest. Totuși, sexul și sărutul vin, pentru mulți oameni, la pachet. Există totuși momente în timpul unei întâlniri sexuale în care sărutul poate să nu aibă sens. Deși poate fi o parte binevenită a preludiului, sărutul poate să nu fie ușor sau chiar posibil în anumite poziții sau în pasiunea momentului. Decizia de a săruta în timpul actului intim depinde și de preferințele tale personale. Pentru unii este esențial, pentru alții este opţional și pentru unii este neplăcut, deci este important cum vă raportați la aceast gest. Aşadar, nu există reguli când vine vorba de sărut în timpul sexului.

Distribuie articolul: