Jurnalista Angela Brașoveanu ne-a mărturisit recent într-un interviu că „Cititul nu trebuie să-ți înlocuiască viața, ci să ți-o îmbogățească”. În acest sens, intervievata și-a expus preferințele de lectură, dar și planurile pe care, de un an încoace, le așterne într-o carte de rețete, mai special concepută.

brasoveanu5„Nu mă încântă cititorii care își scapă pantalonii pe drum mândrindu-se cu faptul că nu sunt deloc adaptați realității banale. Devenim sau nu mai buni, citind, depinde de predispoziție. Am văzut și destul de multe lichele intelectuale. Mai ales atunci când se pomenesc în posturi sau ies la rampă în campaniile electorale”, ne-a declarat Angela Brașoveanu în interviu.

Vedeți mai jos o listă de cărți, pe care protagonista interviului nostru le recomandă pentru copii, adolescenți, dar și familiilor cărora le place să citească împreună cu copiii lor.

„Copiilor mici, până în 6-7 ani – povești. Nu în zadar se zice: dacă dorești să crești un copil inteligent, citește-i povești. Dacă dorești să fie și mai inteligent, citește-i mai multe povești. Cartier a scos acum o serie foarte frumoasă pentru copii, pe care o recomand cu căldură, mai ales căunele dintre ele, cum ar fi „Balada celor cinci motănași”, „Povestea furnicii” de Ion Druță, „Pâine cu rouă” sau „Toporul cu coadă de păun” de Grigore Vieru sunt și textele copilăriei noastre.  Dăruiți-le enciclopedii. Numaidecât, pe orice temă, chiar dacă  vi se pare uneori că le depășesc un pic vârsta. „Cartea lui De ce?” sau „Cartea lui Când?” vă vor ajuta să răspundeți la milionul lor de deceuri și pentruceuri. Dăruiți-le cărți care îi învață să facă ceva cu mâinile proprii – indiferent că e vorba de mărgele, modele de avion sau magii. Ideal ar fi să faceți împreună cu ei măcar câte ceva din aceste cărți. Nici nu știți cum vă descoperiți voi înșivă noi talente.

Pentru cei de 8-11 ani – „Harry Potter”. Are și prietenie, și misticism, și erou principal cu care se identifică copilul, și luptă dintre bine și rău, și iubire – e o carte care „i-a pus pe citit pe mulți din generația copiilor noștri și cred că e valabilă și pentru generația următoare.

harry

Pentru cei care au intrat în turbulențele adolescenței – cărți de formare, care îi ajută să se descurce cu propriile emoții și cu propriile relații, să înțeleagă ce se petrece în propriul organism și în propria minte.  Seria Verde de la Cartier oferă foarte multe răspunsuri pe înțelesul și în limbajul adolescenților, fără a o face pe un ton autoritar, care îi enervează atât de mult.

Familiilor – ceea ce numesc englezii coffee table books – cărți-albume de calitate despre pictură, călătorii, cai sau modă – depinde de gusturile celor cărora sunt oferite. Aș recomanda și „Chișinăul necunoscut” de Iurie Colesnic, mai ales că ați putea citi împreună istoria unei case sau a unei străzi, apoi, în weekend – să faceți o plimbare până acolo. Astfel ne-am cunoaște cu toții mai bine orașul și istoria lui și n-am permite să se distrugă cu atâta nesimțire…”