1. „Arta de a-ți crea amintiri” de Meik Wiking

V-ați întrebat vreodată de ce unele amintiri ne rămân în suflet pentru toată viața și altele le uităm imediat ce s-au întâmplat? Dar din ce sunt făcute amintirile? De ce oare o melodie, un miros, un gust, ne pot transporta înapoi, spre ceva ce deja am uitat? Este posibil să creezi amintiri memorabile? Și multe alte întrebări curioase la care veți găsi răspuns doar citind cartea.

2.„Femeia de la poarta închisorii” de Ileana Rusu

Jurnalistă, prezentatoare TV și mamă, autoarea Ileana Rusu este cea ce a lansat la Editura Arc un roman curajos, contrariant și profund. Debutul său literar a avut loc în 2005, cu placheta de versuri „Regele surd”. Dar cartea aceasta e diferită.

În „Femeia de la poarta închisorii” descoperim un text mustos și colorat, un fir narativ complex și încâlcit despre ce-i poate face viața unei femei care știe să simtă. Romanul e condimentat cu metafore delicioase, iar cartea e scrisă în limbaj extrem de… ascuțit, pe alocuri vulgar și extrem de inteligent. Eclectică, murdară și multidisciplinară – așa aș caracteriza narațiunea. Este vorba de o lectură care te poartă, te face să simți, să fii acolo, la poarta închisorii. Cu o construcție ca de serial, care aduce cele 3 fire narative să se contopească abia spre finalul cărții, lectura te va ține cu sufletul la gură și-ți va aduce o doză „nesănătoasă” de suspans.

3.„Hoțul de cărți” de Markus Zusak

Povestea este relatată de un narator atipic, lucru ce îl surprinde pe cititor, oferindu-i totodată unicitate cărții. Ni se arată acea perspectivă asupra vieții din care noi nu privim niciodată lucrurile. În centrul acțiunii o avem pe Liesel, o fetiță de 9 ani, care a fost luată de lângă părinții săi și dată în grija unei familii, fără a i se oferi vreo altă explicație, decât un termen auzit de ea accidental și de neînțeles pentru micuță: „comunist”.

4. „Acolo unde cântă racii” de Delia Owens

Avem în față Bestsellerul anului 2022 pentru The New York Times Book Review. „Acolo unde cântă racii” de Delia Owens este un roman de-o frumusețe tulburătoare (așa cum îl numește The New York Times Book Review) ce îmbină misterul, măreția naturii și crima. Narațiunea o are în centru pe așa-numita Fata Mlaștinii, pe numele său real Kya, o făptură sensibilă și inteligentă, care trăiește izolată, într-o baracă, pentru că a fost părăsită de toți membrii familiei sale.

Rămasă singură, Kya începe să își câștige traiul vânzându-i midii lui Săltărețu, o persoană de culoare, care o ajută de-a lungul timpului de multe ori și căruia îi este extrem de dragă. Refuză să meargă la școală, după ce se prezintă acolo o singură dată și este umilită de colegi. Își face un singur prieten, cu patru ani mai mare decât ea, Tate, care o învață să citească. De care este atrasă fizic, la un moment dat.

Cartea care a creat senzație în întreaga lume și fenomenul care a cucerit mai mult de douăsprezece milioane de cititori.

5. „Acolo unde femeile sunt regi” de Christie Watson

Este vorba de povestea dramatică a lui Elijah, un băiețel nigerian de șapte ani, născut în Anglia, se lupta cu propriul comportament deviant. Aflat în proces de adopție, Elijah este împărțit între iubirea pentru mama sa biologică și cea adoptivă. Cartea prezintă și lumea exotică a Nigeriei, cu senzațiile, culorile și mirosurile care o definesc. Elijah a fost luat de către asistenții sociali, pentru că a fost supus unor rele tratamente, mai precis abuzuri ritualice de către mama sa naturală, Deborah. Băiatul trece de la un asistent la un altul până când este adoptat de către o familie care nu putea avea copii, Nikki și Obi. Astfel, el ajunge în sânul unei familii adevărate, cu părinți care foarte repede l-au îndrăgit, cu un bunel grijuliu, cu o mătușă deosebită și cu o verișoară care îi devine cea mai bună prietenă. Toți acești oameni devin familia lui Elijah. Toți îl iubesc și îi doresc doar binele. Cu toate acestea, băiețelul dorea foarte mult să fie cu mama lui biologică, dar acest lucru este imposibil. Din această cauză Elijah suferă enorm. Așa că Elijah decide se convingă, totuși, de dragostea lui Deborah, iar prețul pe care îl plătește este devastator.

Autoare este laureată a Premiului Costa pentru romanul său de debut. „Acolo unde femeile sunt regi” este un roman plin de sentiment și forță despre iubire, acceptare și destine umane fragile.

Distribuie articolul: