Cantitatea suficientă de vitamina D poate preveni mai multe boli. Deoarece puține alimente conțin vitamina D în mod natural, iar expunerea la soare în mai multe regiuni a globului este insuficientă, atingerea nivelului recomandat de medici poate necesita un consum conștient suplimentar al vitaminei D, scrie expertul pe sănătate publică de la grupul farmaceutic Sanofi Pasteur, Melvin Sanicas într-un articol Project Syndicate citat de EA.md.

„Vitamina D ajută la reglarea nivelurilor de calciu și fosfat în corpurile noastre – nutrienți care mențin oasele, dinții și mușchii sănătoși. Adesea, acțiunea luminii solare pe pielea noastră poate fi suficientă pentru a ne permite să producem toată cantitatea de vitamina D de care avem nevoie. Dar, în lipsa soarelui, vitamina D trebuie să fie ingerată și e dificil de atins nivelul recomandat numai din mâncare. Acest lucru contează pentru că beneficiile pentru sănătate ale consumului necesar de vitamina D pot fi chiar mai mari decât se credea anterior.

Un miliard de oameni, de toate grupele de vârstă și etnii, suferă de deficiențele de vitamina D, chiar și țările unde lumină solară există pe tot parcursul anului. Aceste deficiențe sunt deosebit de frecvente în Orientul Mijlociu, în mare parte din cauza prevalenței hainelor care acoperă pielea de soare și un obicei cultural de a se feri de soare. Același obicei, împreună cu pielea întunecată, contribuie la scăderea nivelului de vitamină D în rândul africanilor”, se spune în articol.

vitamina-D

Potrivit lui Melvin Sanicas, „zeci de studii indică o potențială legătură între nivelul scăzut de vitamina D și riscul crescut de cancer. De asemenea, există multiple cazuri de scleroză, care au loc la rate mult mai mici în climatul mai însorit, posibil datorită, în parte, unor niveluri mai mari de vitamina D. Un alt studiu care a durat 30 de ani în Finlanda a constatat că copiii care au primit regulat suplimente de vitamina D în perioada copilăriei au avut un risc cu aproape 90% mai mic de apariție a diabetului zaharat de tipul 1 comparativ cu cei care nu au primit vitamina D. Chiar si obezitatea poate avea legătură cu vitamina D. Un studiu clinic a constatat că întrebuințarea suplimentelor de vitamina D, persoanele obeze cu deficit de vitamina D le-a ajutat la pierderea în greutate și la îmbunătățirea beneficiilor de la cursul de dietă. Vitamina D ajută și la combaterea infecțiilor. Oamenii de știință au constatat că vitamina D este necesară pentru a activa celulele T ale sistemului imunitar, care identifică și atacă agenții patogeni care circulă în organism”.

„Deci, ce cantitate de vitamină D trebuie să consumăm pentru a rezista bolilor? Institutul de Medicină recomandă triplarea dozei zilnice recomandate de vitamina D pentru copii și adulți în SUA și Canada, la 600 UI (15 micrograme) pe zi. Doza pentru adulți și copii (mai mari de un an) recomandată de Ministerul Sănătății din Anglia este de 400 UI (10 micrograme) pe zi. Având în vedere că puține alimente conțin vitamina D în mod natural, atingerea nivelului recomandat poate necesita consum conștient suplimentar.

Unii oameni ar putea avea nevoie o cantitate mai mare decât cea dietetică recomandată – în caz de obezitate, sau dacă iau medicamente anti-convulsive, imunosupresoare, antifungice sau medicamente pentru HIV / SIDA – deși este important de a consulta un medic înainte de a începe un astfel de regim. Ingestia prea multor vitamine D – peste 10 000 UI pe zi – poate provoca afecțiuni ale rinichilor și țesuturilor, dar și să dezvolte hipercalcemia (acumularea de calciu în sânge)”, scrie expertul pe sănătate publică.

Traducere: Radu Burdujan