Mulți oameni adoră cafeaua, însă puțini știu toate avantajele, dar și dezavantajele ei. Nu toată lumea înțelege beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea, dar totodată, nici nu recunosc că cafeaua dacă nu este consumată la timp, aceasta poate afecta sănătatea omului. 

Unii experți consideră că anume cafeaua are beneficii terapeutice semnificative, inclusiv capacitatea de a atenua problemele de sănătate fizică și mentală. În plus, consumul de cafea poate îmbunătăți calitatea somnului. 

Mulți oameni se simt mai motivați și mai energici, atunci când consumă un mic dejun bun. Potrivit Medical News Today, un studiu efectuat pe adulți a constatat că cei care au luat un mic dejun bun s-au simțit mai energici și au avut mai puține șanse să fie anxioși. 

Așadar, cafea diluată poate oferi un prim ajutor dacă este consumată la timp. 

Mulți obișnuiesc să sară peste mic dejun și să-și înceapă ziua doar cu o cafea. Însă, acest lucru ar putea avea consecințe considerabile pentru sănătatea organismului. 

Deci, ce se întâmplă dacă bei cafeaua pe stomacul gol? 

În primul rând, cafeaua băută pe stomacul gol poate provoca probleme digestive. Potrivit impact.ro, acest lucru duce la producția de acid în stomac, ceea ce poate provoca iritații. Mare atenție trebuie să aibă în special persoanele care se confruntă adesea cu arsuri sau reflux. 

Se recomandă consumul în prealabil al unor alimente ce calmează aciditatea stomacală, precum: bananele, ouăle, ovăzul, fructele ce nu fac parte din categoria citricelor, precum și pâinea prăjită făcută din cereale integrale.

Persoanele care suferă de anxietate sunt mai sensibile decât restul lumii la consumul de cafea. De altfel, această băutură poate accentua stările anxioase. Acestora le este recomandat să ia un mic dejun pe placul lor înainte, să aleagă cafea decofeinizată, ori să scadă numărul de cești pe zi.

Știai că greșeală imensă pe care o fac mulți oameni este să-și bea cafeaua între orele 8:00 și 9:00 dimineața? Potrivit unor medici, prin acest obicei, aceste persoane nu fac altceva decât să își crească nivelul de stres. De ce? Simplu! În acest interval orar, cortizonul (hormonul ce ajută capacitatea de concentrare și vigilență) atinge nivelul maxim în mod natural. Astfel, cafeina determină creșterea lui peste nivelul necesar.

„Deși este eficient pentru a ne trezi, s-a descoperit că nivelul ridicat de cortizol în perioade stresante poate fi periculos pentru sănătate. Prin urmare, dacă vei combina nivelul deja mărit de cortizol cu o creștere suplimentară adusă de cofeină, poți să declanșezi un răspuns marcat de stres inutil în organism. Această stare de stres poate fi evitată dacă bei cafeaua la aproximativ o oră după ce te-ai trezit“, a explicat nutriționistul Amanda Maucere, conform wellandgood.com.

  • Cafeaua poate cauza indigestie, mai ales daca este băută dimineața, pe stomacul gol. Studiile arata că acest simptom poate apărea la consumul a peste 240 de miligrame de cofeina pe zi.
  • Cafeaua provoacă infertilitate. Femeile care consuma cafea în exces, precum și băuturi energizante, risca să dezvolte în timp diferite probleme de fertilitate, scăzându-le cu o treime șansele de a avea copii.
  • Cafeaua băută fără fi mâncat nimic în prealabil stimulează secreția acidului clorhidric. De aceea, pacienții diagnosticați cu gastrită se vor simți destul de repede rău, inclusiv persoanele care nu au probleme cu sistemul digestiv pot să întâmpine dificultăți în urma consumului de cafea înainte de micul dejun.
  • Cafeaua pe stomacul gol poate provoca vărsături și dureri abdominale. Persoanele care au obiceiul de a savura cafeaua dimineața fără a mânca în prealabil se pare își dublează riscul de a dezvolta cancer de colon.
  • Cofeina poate contribui, de asemenea, la durerile acute de stomac, mai alesaceasta stimulează sistemul nervos central, care poate provoca dureri de stomac, în baza excesului de acid gastric.

Distribuie articolul: