Profa de vin îți aduce astăzi trei sfaturi pentru elaborarea listei de vinuri, sau cum i se mai spune – cărții de vinuri, într-un restaurant. Ce aspect fizic trebuie să aibă o carte de vinuri într-un restaurant, cum se face corect sortarea și clasificarea vinurilor, precum și ce vinuri la pahar trebuie să fie în listă aflați în episodul de astăzi al Școlii vinului de un minut. 

Aspectul fizic al cărții de vinuri

„În funcție de stilul restaurantului, meniul pentru vinuri poate fi din piele naturală sau din lemn, cu foi lucioase sau mate. Un moment important aici este că, indiferent de design, o carte a vinurilor trebuie sa aibă un aspect plăcut și curat. Este totuși fața restaurantului. Deci, orice foaie îndoită, bumb pierdut sau copertă ruptă lasă de dorit și afectează brandul restaurantului”, spune somelierul Anastasia Sărătură.

Sortarea vinurilor sau clasificarea lor

„Există mai multe metode de clasificare a vinurilor, începând cu cea clasică – după țări, regiuni, microregiuni și terminând cu cea modernă – după soiuri de struguri sau stiluri de vin. Aici un alt aspect important este că țara unde se află restaurantul va fi mereu prima țară pe listă, în special dacă aceasta este producătoare de vin. De exemplu, dacă vizităm Bulgaria, România sau Ukraina și vedem o listă clasică după țări și regiuni pe primul loc vor fi mereu vinurile din țările respective, urmate de vinurile din alte țări, precum Franța, Italia, Spania s.a.m.d”, mai adaugă profa de vin.

Vinurile la Pahar

„Orice carte de vinuri va avea și o selecție de vinuri la pahar. Ea va conține cel puțin un vin spumant sau Prosecco, drept aperitiv, un vin alb, un rose și un roșu, toate astea fiind de-obicei seci. Neapărat va urma și un vin dulce sau demidulce pentru desert. Eu sper că nu vreți să lăsați oaspeții voștri care vin doar după un desert, fără vin. El poate fi port, heres, ice wine, vin botritizat ș.a. Despre ele ți-am vorbim in episoadele precedente”, conchide Anastasia Sărătură.

Distribuie articolul: