Te simţi obosită, deşi tocmai te-ai trezit din somn? Eşti lipsită de orice urmă de energie, deşi bei cinci cafele pe zi? Toate aceste lucruri se datorează alimentaţiei necorespunzătoare. Deşi ai impresia că te hrăneşti sănătos, faptul că te abţii de la produsele fast-food nu te face să te simţi mai puţin obosită. Contează şi CE mănânci, nu doar ce NU mănânci. Există anumite alimente delicioase şi sănătoase, care funcţionează ca un „încărcător” pentru organism. 

Te simţi obosită, deşi tocmai te-ai trezit din somn? Eşti lipsită de orice urmă de energie, deşi bei cinci cafele pe zi? Toate aceste lucruri se datorează alimentaţiei necorespunzătoare.

Deşi ai impresia că te hrăneşti sănătos, faptul că te abţii de la produsele fast-food nu te face să te simţi mai puţin obosită. Contează şi CE mănânci, nu doar ce NU mănânci. Există anumite alimente delicioase şi sănătoase, care funcţionează ca un „încărcător” pentru organism.

Soia verde

Lipsa folatului este deseori semnalată de scăderea nivelului de energie, epuizare și dispoziție proastă. Boabele de soia tânără (cunoscute și ca edamame) conțin o cantitate impresionantă de acid folic, necesar pentru buna funcționare a sistemului nervos central.

Somon

Extrem de gustos în comparație cu alți pești, somonul se numără printre cele mai valoroase surse de vitamina D (esențială în perioada în care expunerea la soare este redusă, comparativ cu lunile de vară) și acizi grași Omega 3. Consumă măcar o porție pe săptămână.

Ceapă verde

Lăsând la o parte mirosul neplăcut al gurii, consumul de ceapă asigură echilibrul florei intestinale, grație conținutului bogat în prebiotice al cepei crude, aspect deloc de neglijat prin prisma contribuției acestora la îmbunătățirea calității somnului (fără de care energia ta ar fi pe „off”).

Carne de miel

Proteinele sunt esențiale pentru energie (acestea stimulează hipocretina/orexina, suport pentru hormonii ce reglează starea de veghe), iar carnea de miel conține și creatină, o substanță valoroasă pentru refacerea energiei musculare.

Scorțișoara

Savoarea acestui condiment nu e singurul atu al său; scorțișoara ajută la reglarea glucozei în sânge, asigurând în același timp energie organismului pentru a procesa carbohidrații. Doar un gram de scorțișoară poate face asta, deci n-ar trebui să lipsească din meniul tău, indiferent de preparat.

Leguminoase

Bogate în fibre – necesare nunei funcționări a intestinului gros – și carbohidrați „buni”,  boabele de fasole uscată (dar și linte, năut, mazăre și soia) reprezintă și o sursă prețioasă de proteine vegetale. Consumă-le în locul carbohidraților rafinați pentru a evita acea senzație de epuizare specifică scăderii glicemiei.

Crucifere verzi

Surse incredibile de fier și vitamine, legumele cu frunze colorate în verde închis – broccoli, varza kale, varza de Bruxelles etc. – conduc în topul alimentelor care susțin energia și sănătatea. Le poți savura zilnic, la aburi, gratinate sau crude, sub formă de salată.

Orez brun

Chiar dacă nu se află în categoria garniturilor „light”, orezul reprezintă o alternativă mai bună decât cartofii, asta e clar. Orezul integral este bogat în vitamina B6, iar vitaminele din această categorie nu numai că susțin energia, ci îmbunătățesc și răspunsul organismului la stres.

Organe

Poate că nu arată prea grozav atunci când le cumperi, dar sunt gustoase, odată gătite. Însă mai important este faptul că ficatul, inima, pipotele, etc. conțin fier, seleniu și vitamina B12, „ingrediente” de bază pentru energie și o stare de bine, combătând senzația de epuizare.

Nuci braziliene

Doldora de antioxidanți, acid folic, minerale și vitamine, nucile braziliene au numeroase beneficii pentru sănătate. De exemplu, o singură nucă pe zi asigură doza zilnică necesară de seleniu pentru un adult. Normalizează funcția tiroidei și susține sistemul cardiovascular, ajutând și la scăderea colesterolului. Altfel spus, elimină toți „vampirii” energiei tale.

Pasta Miso

Produsă din soia fermentată cu sare, alge și alte preparate tradiționale japoneze, bază pentru supa omonimă, miso este bogată în probiotice (acestea asigură funcționarea optimă a colonului și absorbția nutrienților). O găsești în raionul de produse asiatice și o poți adăuga în tăiței, somon, creveți, etc.

Ciuperci

Sursă alternativă de proteine, ciupercile dau un gust irezistibil pastelor, preparatelor pe bază de legume și nu numai. Conțin o cantitate deloc neglijabilă de vitamina D, constituind o sursă importantă de energie. În plus, le poți consuma pe săturate, chiar dacă urmărești să slăbești.

Ardei iute

Dacă suporți gustul „hot” al acestora, trebuie să-i adaugi mai des în preparatele culinare. Sunt bogați în capsaicină, care stimulează circulația sanguină, și susțin sistemul imunitar (și frații lor mai puțin iuți, contribuie la consolidarea imunității, datorită vitaminei C).

Semințe

Magneziul este esențial în susținerea energiei și metabolismului, și din fericire se regăsește în semințe, în special în susan (alb și negru). Consumul zilnic de semințe, în salate sau smoothie-uri, te ajută să combați oboseala acumulată și îmbunătățește concentrarea.

Avocado

Un avocado pe zi ține medicul departe; consumat la micul dejun, pe pâine prăjită, în salate sau sub formă de guacamole, „aurul” verde al alimentației conține acid oleic de calitate (ca și măslinele) și reprezintă un aliat de nădejde în menținerea energiei și bunei dispoziții la nivel înalt.

Caju

Una dintre cele mai importante surse de magneziu, oleaginoasele ar trebui să facă parte din meniul tău zilnic (o porție nu mai mare decât ce poți ține în căușul palmei). Consumă-le după amiaza, când simți că îți cad ochii în gură, sau după exerciții fizice intense.

Dovleac

Fructele și legumele de culoare portocalie conțin beta-caroten din belșug, care este transformat în vitamina A, odată ajuns în organism. Efectul antioxidant al acestuia este un avantaj major, însă carotenidele susțin și imunitatea, vederea și, desigur, energia.

 

 

 

 

Distribuie articolul: