În Republica Moldova, de mai bine de 20 de ani, se înregistrează o scădere constantă a indicatorilor demografici. Impactul migraţiei asupra pieţei muncii este considerabil: numărul tinerilor implicaţi în migraţie este în continuă creştere. În același timp, tinerețea este o perioadă crucială din viață, când oamenii încep să-și realizeze aspirațiile, asumându-și independența economică și găsindu-și locul în societate. Există foarte mulți tineri care doresc să-și deschidă afaceri, aici acasă, dar din păcate aceste idei rămân doar la etapa de concept, pentru că nu dispun de resurse financiare.

I-am provocat pe câțiva tineri să ne povestească în ce domeniu și-ar deschide o afacere aici, în Republica Moldova, dacă ar primi o finanțare în valoare de 10k de euro din partea statului:

Alexandru Caisîn, student Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, România:

„Acum studiez domeniul Administrării Afacerilor și fiind specializat pe economia comerțului, turismului și serviciilor, având o finanțare de 10k euro, aș valorifica potențialul major al Republicii Moldova, anume în domeniul turismului și serviciilor, care nu este valorificat practic deloc. Peisajele naturale oferă mari posibilități de a dezvolta turismul, iar când vorbim despre turism, să nu ne limităm doar la Orheiul Vechi sau Cetatea Soroca, ci să explorăm destinații noi. De exemplu, din sate părăsite se pot creea obiective turstice cu renume internațional, iar malul Nistrului, poate deveni un loc turistic de agrement ecologic. Reieșind din toate acestea, afacerea pe care o voi dezvolta primind o finanțare pentru start-up, va fi în domeniul turismului și serviciilor.”

Irina Lanciu, studentă Universitatea de Stat din Moldova:

„Deci, consider că este foarte ușor să deschizi o afacere cu această sumă, dar foarte greu e să o menții atunci când banii nu sunt gestionați corect. Totuși, dacă aș beneficia de această sumă de bani aș investi în construirea unui local pentru muncă. Un loc drăguț, frumos amenajat unde studenții, elevii, oamenii la general vor putea veni și lucra la calculator în liniște. Vizitatorii vor putea veni cu laptop personal sau solicita unul în caz că nu-l vor avea. Știu că sunt localuri în care tinerii merg căci și eu fac la fel, însă de cele mai multe ori e foarte multă gălăgie. Eu vreau să creez un loc unde oamenii vor ști că aici nu vor fi deranjați de nici un sunet, unde muzica va fi una potrivită și atmosfera va fi plăcută. Deseori studenții și elevii au de lucrat în echipe și atunci intervin dificultăți în stabilirea locului pentru întâlnire. Aș vrea ca în acest mic local să fie una/două camere pentru cei care au de lucrat în grup. În local vor fi rafturi cu pixuri, carioci, foi colorate, foi de diferite dimensiuni, pe care vizitatorii le vor putea utiliza contra cost în caz de necesitate. Sigur că și alte servicii precum sucuri, prăjituri, torte, salate și altele, vor putea fi procurate contra cost, dar ceaiul și biscuiții vor fi serviți gratuit, însă accesul în local nu va fi gratuit, acum este dificil de vorbit despre prețuri, dar sigur vor fi pământești. Cât despre potențialul tinerilor în domeniul antreprenoriatului pe piața din Republica Moldova pot spune că nu sunt foarte pregătiți. De obicei reușesc cei care studiază piața, analizează cât de interesați sunt oamenii de domeniul pe care vor să-l dezvolte, ce profit vor avea… etc. Însă, toate se învață cu timpul, consider că cel care nu a dat mâinile în jos după primul eșec, cu siguranță va reuși din a doua sau de ce nu a treia încercare.”

Mihaela Scînteianu, studentă Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, extensiune Bălți:

„Dacă aș primi un credit rapid, fără rambursare în valoare de 10k de euro, cred că mi-aș deschide o afacere în domeniul HoReCa și anume o cafenea cu o mini-bibliotecă, unde vor fi diverse prăjituri (mini-patiserie). Cred că în Republica Moldova voi avea o concurență foarte mică, ce mă avantajează. După părerea mea, orice tânăr ar putea să devină antreprenor, principalul dorință și surse financiare să fie.”

Ilinca Televca, studentă Universitatea de Stat din Moldova:

„Dacă aș avea un start-up de 10k de euro, mi-aș dori să-i investesc într-un mic proiect al unei librării-cafenele, acolo unde oamenii ar putea veni să cumpere cărți, să citească și totodată să poată servi o cafea delicioasă și niște produse de patiserie ale unor artizani locali. Nu știu cât de suficienți ar fi acești 10 mii de euro… Dacă aș avea cunoștințe în domeniu, cu siguranță aș putea completa cu mai multă informație la acest capitol. Noi avem tineri foarte ambițioși și capabili, doar că multora dintre ei le sunt tăiate aripile. Uneori de familie, alteori de prieteni, și aproape mereu de societate și birocrația complicată cu care se confruntă. Cred că tot de ce au nevoie ei este mai multă încredere în forțele proprii, curaj și ambiție să nu renunțe din drum, pentru că potențial deja au. Și evident susținere din partea statului în care trăiesc.”

Ion Mihalache, tânăr din Peciște, Rezina:

„Am absolvit Colegiul Tehnologic din Chișinău, specialitatea „Modelarea și Tehnologia articolelor din piele”. Pe viitor vreau să-mi fac o carieră în acest domeniu. Dacă aș primi o finanțare în valoare de 10k de euro, probabil o să-mi deschid un atelier și o să-mi creez o marcă de produse aici, în țară. Recent mi-am făcut o pagină pe rețelele de socializare unde public diverse modele de portmonee și accesorii handmade. E destul de dificil ca să deschizi o afacere în Republica Moldova pentru că tinerii nu sunt deloc susținuți de către stat, dar și concurența e destul de mare. Totuși cred că e nevoie de voință, dacă îți place ceea ce faci atunci ai și rezultate bune.”

Dar tu, în ce domeniu vrei să-ți deschizi o afacere? De ce? Spune-ne părerea ta în comentarii.

Autoare: Eliza Mihalache, stagiară

Distribuie articolul: