Comisia de la Veneția a examinat solicitarea Republicii Moldova privind constituționalitatea scoaterii din afara legii a Partidului ,,Șor”. Aceasta consideră că decizia privind constituționalitatea unui partid trebuie luată de Curtea Constituțională a statului.

În memoriu amicus curiae se arată că: ,,Revine Curții Constituționale să aibă ultimul cuvânt în ceea ce privește interpretarea Constituției și a compatibilității legislației naționale și/sau adeciziile și actele instituțiilor statului cu aceasta.”

Comisia de la Veneția reamintește că, în general, statele nu sunt împiedicate să reglementeze activitățile partidelor politice, sau chiar interzicerea, dizolvarea și/sau impunerea altor măsuri de natură restrictivă împotriva anumitor partide politice.

Comisia de la Veneția constată că declarația de neconstituționalitate a unui partid politic va constitui un amestec ilegal în dreptul la libertatea de asociere, astfel cum este protejat de articolul 11 din CEDO, și, în consecință, trebuie să se să respecte cele trei cerințe ale restricțiilor legale, și anume cerințele de legalitate (prevăzute de lege), de legitimitate (urmărește un scop legitim) și de necesitate și proporționalitate (este
necesară într-o societate democratică).

În concluzie, Comisia de la Veneția afirmă că decizia de a declara un partid drept neconstituțional aparține Curții Constituționale a statului, în cazul când există o necesitate socială urgentă. respectând prevederile legale și democratice.