În Grupul Părinților Solidari a apărut o postare prin care una dintre educatoarele grădiniței 32 din Chișinău este acuzată de discriminare. Mămica, Iulia Nazaria, scrie că băiețelului ei i-ar fi fost încălcat dreptul la integrarea în colectiv și ar fi marginașizat din cauza faptului că nu au fost de acord să achite anumite taxe ilegale.

„Azi s-a organizat o petrecere în grupă, despre care am aflat doar ieri seara. Toți copiii au fost îmbrăcați egal, excepție, al meu !!! ( primul copil din dreapta), iar eu nu am fost anunțată despre acest lucru. Oare cum s-a simțit azi copilul meu? Oare acest pedagog își merita profesia??? Și acest caz nu este unic!!!Am găsit copilul fără căciulă când era frig, deși absolut toți copiii erau cu căciulă. Copilul periodic nu este inclus la activități, am avut cazuri de agresiune… Nu sunt informată despre organizarea de adunări părintești, educatoarea mă bârfește cu alți părinți și face intrigi… etc etc. Directoarea instituției nu ia nici o măsură, deși am scris plângeri și cunoaște foarte bine situația..

DE CE? Pentru că sunt părinte care nu duc bani în plic de ceva timp, pentru că sunt un părinte care spun deschis despre iregularitățile din această grădiniță și din SISTEMUL NOSTRU EDUCAȚIONAL ÎNVECHIT ȘI PUTRED. Pentru că lupt pentru ca ai noștri copii să aibă o alimentație mai bună, pentru ca împreună cu alte mame scriem noaptea petiții și cerem majorarea salariilor pedagogilor și personalului auxiliar ca aceștia să nu stea cu mâna întinsă la părinți și să discrimineze acei copii ai căror părinți nu au bani de plicuri, reparații de mii de lei, matinee, covoare și draperii….”, scrie Iulia Nazaria.

Vedeți mai jos întregul mesaj al mămicăi:

postarea

Contactată de presă, Directoarea grădiniței nr. 32, Dina Păvăleanu, spună că știa despre această problemă, a discutat cu personalul și asigură că sunt înregistrările video de la matineu „unde copilul este în siguranță, se simte bine, este relaxat, nu a fost separat de ceilalți”.

„Copilul nu este vinovat că 26 de părinți au vrut, iar al 27-lea a refuzat ca el să aibă costum. Am discutat aici că această problemă putea fi rezolvată altfel – puteau să-i dea copilului un costum de iepuraș, de morcov…”, spune Păvăleanu pentru Discriminare.md. Șefa grădiniței a mai spus că intenționează să o cheme pe Iulia Nazaria „la o discuție față în față”.

copil discriminat gradi

Precizăm că, în comentariul pozelor postate pe grupul public de pe Facebook, Iulia Nazaria precizează:

„Vreau să spun și altor părinți să nu se descurajeze și să lupte mai departe pentru un sistem educațional echitabil și mai bun. Seara am să încerc să-i explic cumva copilului situația. Îmi pare rău ca simte pe pielea lui aceste nedreptăți. Ei sunt generația nouă care trebuie să schimbe lucrurile…iar doamna educatoare…ne întâlnim cu siguranță pe la organele abilitatea să rezolve cazurile de discriminare și corupție. Cu siguranță cu dovezi. Veți fi un anti-exemplu de educator pentru copilul meu când va crește mare. Eu nu cumpăr cu bani atitudinea buna fata de copil, cunoștințele și accesul la educație, garantat de lege.”