Caviarul moldovenesc cucerește piața Uniunii Europene!

Tudor Coșleț, din satul Ulmu, raionul Ialoveni, este primul producător de pe malul drept al Nistrului care a obținut autorizația de export în blocul comunitar.

El pune accent pe un produs ecologic, dedicat calității superioare pentru consumatori, și speră să își extindă în curând rețeaua de exporturi.

„În business, cel mai important în acest moment este piața de desfacere. Am făcut un calcul, am examinat și am ajuns la concluzia că noi am putea să îndestulăm piața din Republica Moldova cu caviar natural. Având un produs calitativ cu un preț rezonabil, am putea să exportăm în mai multe țări ale lumii, în afară de Uniunea Europeană, în Statele Unite ale Americii, statele arabe și așa mai departe”, a spus producătorul, transmite  moldova1.md.

Avantajul competitiv cu care Tudor Coșleț vrea să se lanseze pe piața externă este un produs naturist, cu o perioadă de valabilitate mai mică decât a altor produse similare, întrucât, cu cât este mai mare această perioadă, cu atât sunt mai nocivi conservanții folosiți de producători.

„Totul este maximum adus să fie cât mai ecologic, natural și mâncarea respectivă și kilogramele pe metrul cub de apă în bazine. Și sistemul de filtrare a apei – la maximum să fie, sistemele de obținere și conservare a caviarului”, menționează Tudor Coșleț.

Producătorul mai spune că, pe lângă cele două hale destinate creșterii sturionilor, cea de-a treia este echipată pentru obținerea caviarului. Este un proces lent, având în vedere că pentru prima recoltă de caviar ar fi necesară o perioadă de până la 18 ani. Așadar, acest tip de afacere în acvacultură necesită investiții mari, de lungă durată, și implică o multitudine de riscuri.

„Imaginați-vă că se pierde ceva cu electricitatea, nu vine oxigenul. Îi crești 10 ani de zile, iar ei, timp de o oră sau două, pot să moară. Aici totul trebuie să fie dublat, fie că este vorba despre motoare, generatoare. În afară de asta, acest business necesită investiții mari, ca să ai profit de pe urma lor e nevoie de vreo 9-10 ani, ca să începi încetișor să ai un câștig”, spune producătorul.

Astăzi producătorul crește șapte dintre cele 17 specii existente de sturioni, pentru care importă mâncare solidă din Țările de Jos.

Distribuie articolul: