Actul sexual ar trebui să fie exclusiv plăcere. Însă nu este întotdeauna așa. În unele situații el este însoțit de durere, iar această durere în majoritatea cazurilor este un semnal de avertizare despre existența unei afecțiuni ginecologice. 

În absența unui diagnostic și a tratamentului, aceste afecțiuni pot conduce la alte probleme medicale. În plus, prezența durerii – de fapt anticiparea apariției ei – poate face ca femeia să înceapă să evite raporturile sexuale pentru că dorește să evite, de fapt, durerea. Lucru care creează tensiuni între parteneri.

Durerea din timpul actului sexual poartă denumirea medicală de dispaurenie și poate avea așadar atât cauze funcționale cât și medicale sau psihologice. Una dintre frecventele cauze funcționale – aceasta însemnând că nu sunt determinate de anomalii în structura organelor – o reprezintă insuficienta lubrifiere. O lubrifiere insuficientă provoacă usturime și disconfort în timpul actului sexual, dar un preludiu prelungit sau folosirea lubrifianților rezolvă această problemă. Iată și alte posibile afecțiuni care fac ca sexul să fie dureros:

Probleme ale pielii

Unele probleme ale pielii pot duce la formarea de fisuri sau ulcerații la nivelul vulvei. Cea mai comună astfel de tulburare este dermatita de contact, care este o reacție la o substanță iritantă din săpun, gel de duș sau chiar din lubrifianți. Poate provoca mâncărime, arsuri și durere, tratamentul afecțiunilor cutanate depinzând de tipul lor.

Vulvodinia

Este o afectare ginecologică ale cărei cauze nu sunt stabilite cu certitudine, și care se manifestă la nivelul vulvei prin durere și iritații. Alergia la săpunuri sau absorbante, lenjeria strâmtă, nivelul crescut al oxalaților din urină sau leziunile nervilor pelvini ar putea fi cauze ale apariției vulvodiniei.

Când durerea se limitează la zona din jurul deschiderii vaginului, afecțiunea este cunoscută sub denumirea de sindromul vestibulitei vulvare. Există multe tratamente disponibile pentru vulvodinia, inclusiv măsuri de auto-îngrijire. Medicația sau intervenția chirurgicală pot fi necesare în unele cazuri.

Modificări hormonale

În timpul perimenopauzei și menopauzei, scăderea nivelului de estrogen poate provoca uscăciune vaginală și, prin urmare, sexul devine dureros. Folosirea unui lubrifiant, a unei creme hidratante vaginale sau a uneia cu estrogeni sunt opțiuni de tratament de luat în calcul.

Vaginita

Inflamația vaginului (cauzată de o ciupercă sau de o infecție bacteriană) are printre simptome – pe lângă scurgeri, mâncărimi și senzație de arsură – și durerea.

Alte cauze ale durerilor: boală inflamatorie pelvină, endometrioză, aderențe, chisturi ovariene. De asemenea, femeile care la naștere au suferit o epiziotomie pot avea timp de câteva luni dureri în timpul sexului.

sursa: kudika.ro

Distribuie articolul: