Lia Popescu este un cunoscut model de la noi, stabilită de ceva timp în România. Este tânără mamă, deci cu job „full time” – așa cum spune chiar ea, iar mai nou, și Naturopat cu acte în regulă. Lia este absolventa prestigiosului Institut de Naturopatie din Nisa, Franța. Ce înseamnă mai exact noua ei formare și ce planuri are, ne-a dezvăluit într-un interviu pentru Revista EA.md.

Hrana este primul nostru medicament

Lia Popescu, naturopat

„Întotdeauna am fost adepta a unui stil de viață sănătos și echilibrat, și mereu am știut că „Hrana este primul nostru medicament”. Dorința de a cunoaște mai îndeaproape corpul uman și funcționarea corectă a acestuia m-a dus în Franța pentru a studia naturopatia – știința care are la bază, în proporție de 100% sistemele naturale, organice de detoxifiere și nutriție care duc la regenerarea țesuturilor și vindecarea întregului organism”, de dezvăluie Lia.

Ce este defapt naturopatia?

„Pentru mulți este o noțiune nouă, despre care nu au mai auzit. Naturopatia este medicină care vizează sănătatea și vindecarea, identificând cauzele dezechelibrelor fizice/psiho-emoționale, restabilirea armoniei în corp și cel mai important pune accentul pe prevenția bolilor și abordarea unui stil de viață sănătos. Scopul principal al naturopatiei, spre deosebire de medicină, este identificarea și eliminarea cauzei bolii, ci nu pe suprimarea simptomelor afecțiunii. Naturopatia se întemeiază pe premisă că boala este un proces natural sau o consecință, nu o întâmplare. Când organismul este marcat de aciditate și plin de toxine, mucus, puroi, paraziți, chimicale, conservanți, antibiotice, pesticide și produși secundari, atunci șansele organismului de a fi sănătos sunt minime. Detoxifierea și alcalinizarea organismului se află în centrul naturopatiei”, ne explică Lia Popescu.

Cum fortificăm sistemul imunitar în perioada pandemiei?

„Sunt câteva tehnici care se folosesc în naturopatie pentru a apăra și vindeca organismul. Printre acestea se enumera:

  • Nutriția și Alimentația – Adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate. Pentru asta trebuie să introducem în dieta noastră cât mai multe semințe și nuci, legume și fructe de culoare galbenă, portocalie și roșie, care activează sistemul imunitar rapid, îmbunătățind apărarea organismului. La fel sunt nucesare organismului: usturoiul, ghimbirul, curcuma, scorțișoară, lămâia ajută foarte mult. Eu obișnuiesc să-mi prepar un ceai terapeutic cu o bucată de ghimbir, o linguriță de curcuma, 1 lămâie tăiată felii și torn peste 1L de apa clocotită. Las la infuzat pentru 5 min și se bea fierbinte la dorință se poate adaugă și miere. Totodată trebuie să se evite consumul de grăsimi saturate, mâncarea procesată și să consumăm cât mai multă apa. Întrucât se apropie sărbătorile de Paște, recomand cantități moderate din alimentele tradiționale de Paște, mare atenție la consumul de zahăr întrucât acesta încetinește răspunsul sistemului imunitar.
  • Fitoterapia – Printre cele mai eficiente și cunoscute plante care fortifică sistemul imunitar și tratează tractul respirator sunt Echinaceea și Ginko Biloba. Acestea pot fi luate în scop preventiv și sunt disponibile sub formă de extracte, tincturi, ceaiuri, comprimate sau capsule.
  • Deasemenea, când vine vorba de sănătate, somnul joacă un rol foarte important. Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine, ci este important să avem un somn reparator pentru că somnul de slabă calitate afectează sistemul imunitar. Pentru cei care au dificultăți în a adormi sau a dormi fără întreruperi, recomand ceaiuri sau extracte naturale înainte de culcare de: valeriana, tei, melisă și verbena. Și dacă tot stăm acasă, zic să profităm un pic de siestă. Este demonstrat că siesta combate efectele negative pe care le are somnul asupra sistemului imunitar. Pentru a fi eficientă, această nu trebuie să dureze mai mult de 30 minute.

  • Aromaterapia mă ajută de mulți ani să țin departe virozele datorită uleiurilor esențiale. Uleiurile esențiale care pot fi de folos în acest caz sunt cele bogate în compuși chimici pinene și cineole: Eucalipt, Rozmarin și cineole: Brad, Pin, C, Portocală, dar și mentă, busuiocul și levănțica. Căile de acțiune cele mai simple sunt inhalare din baia de aburi, difuzare cu ajutorul unui difuzor ultrasonic, băi calde, etc Dacă doriți un aer purificat sau pentru a steriliza locuința folosește uleiurile esențiale într-un difuzor.
  • Hidroterapia – această tehnică vine cu câteva metode eficiente pentru combaterea și prevenirea afecțiunilor respiratorii, inclusiv și a noului coronavirus. Sunt recomandate: gargarele cu apă sărată sau cu tinctură de propolis de mai multe ori în timpul zilei și mai ales înainte de somn; soluțiile saline care îndepărtează virușii și bacteriile din mucoasa nazală; cei care au sauna acasă pot să profite de o baie caldă – aceasta luptă împotrivă factorilor patogeni.
  • Gestionarea stresului – perioadele lungi de stres pot afecta sistemul imunitar. Stresul transmite un semnal creierului pentru a produce mai mult cortizol, un hormon care blochează activitatea celulelor T responsabile cu lupta împotriva infecției. Acum că stăm acasă este foarte important să facem mișcare regulat, întrucât mișcarea contribuie la eliberarea de endorfine, o serie de compuși care ajută la reducerea stresului.

Lia Popescu, naturopat

Cred că Prevenția poate salva vieți

„Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 80% din bolile cronice pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viață și adoptarea unei diete echilibrate. În general, sănătatea nu este apreciată până în momentul în care apare o boală, și abia atunci ne dăm seama că este mai ieftin să previi decât să tratezi. Îmi doresc din suflet ca în următorii ani copii să studieze în școli Educația Alimentară, pe lângă celelalte materii de studiu. Acest lucru ar ajuta copii să înțeleagă ce alimente sunt sănătoase și ce alimente le pot afecta sănătatea. În plus, ei ar putea învăța cum să combine alimentele, astfel încât să aibă o dietă echilibrată”, ne mai spune în final Lia Popescu.

Foto: Arhivă personală