Concediul de odihnă ne ajută să ne detașăm de tot ce înseamnă responsabilitatea locului de muncă și rutine, de activități stresante, de griji și neajunsuri; declanșează apariția sentimentelor de relaxare și ameliorează stresul și stările de anxietate, ceea ce permite corpului și minții să se recupereze în moduri care nu ar fi posibile dacă s-ar afla încă sub presiunea programului cotidian, scrie medicul Olimpia Gherman pe pagina ei de Facebook.

Pe termen scurt, vacanța îmbunătățește starea de spirit și calitatea somnului, iar pe termen lung, aceasta este asociată, în cazul persoanelor active profesional, cu reducerea în intensitate a simptomelor fizice cauzate de oboseală.

Un studiu realizat în cadrul catedrei de fiziologie a Universității din Viena a arătat că impactul pozitiv al zilelor libere este influențat de nivelul recuperării obținut în timpul vacanței.

Tindem să ne recuperăm mai bine atunci când suntem satisfăcuți de experiențele din vacanță, când percepem că am petrecut timp de calitate alături de familie și prieteni, mai specifică medicul.

În general, persoanele care raportează niveluri mai mari ale stării de sănătate și ale bunăstării emoționale sunt cei care pleacă în micile vacanțe (4-5 zile) ei au experimentat mai multă detașare psihologică, relaxare și plăcere derivate din activitățile lor de vacanță.

Cercetările arată că starea de bine apare încă din momentul în care începi să-ți planifici vacanța. O persoană poate simți efectele cu până la opt săptămâni înainte de data plecării.

Vacanțele cu o durată mai mare de 14 zile (sejururile lungi din perioada verii) au efecte pozitive asupra sănătății și stării de bine. Sănătatea  și starea de relaxare se îmbunătățesc semnificativ, iar apogeul este atins în cea de-a 8-a zi.

Această îmbunătățire este însă de scurtă durată, deoarece dispare treptat în prima săptămână de după concediu. Cu toate acestea, efectele benefice tind să persiste mai mult în rândul persoanelor care au experimentat plăcere, relaxare și delectare în timpul vacanței. Atunci când creierul este expus la culturi diverse, peisaje deosebite și sunete din natură, se stimulează creativitatea pe termen lung, a conchis medicul Olimpia Gherman în postarea ei de pe rețeaua de socializare.

Distribuie articolul: