Jeanșii sunt printre cele mai des purtate piese vestimentare, dar fiecare tip de croială se potrivește (sau, dimpotrivă, nu face pereche bună) cu anumite tipuri de încălțămite.

Publicația cosmopolitan.ro a făcut o selecție și îți recomandă ce să porți și ce să nu porți alături de fiecare stil de blugi:

JEANȘI EVAZAȚI

POARTĂ: sandale cu barete subțiri și toc cui, saboți cu toc/talpă ortopedică

EVITĂ: sneakers, bocanci

Jeanșii evazați au tendința să alungească optic picioarele, și poți profita și mai mult de acest lucru, adăugând un pic (sau un pic mai mult, după preferință) de toc, care înalță și mai mult silueta, făcând picioarele să pară mai subțiri și talia mai zveltă.

Astfel, când porți blugi evazați (se aplică în cazul modelelor cu croială lungă, nu cropped), cea mai bună opțiune sunt sandalele cu toc sau saboții (cu toc clasic sau ortopedic), ori modelele hibrid între sandale și pantofi (cu vârf închis și călcâi desfăcut sau viceversa).

Evită încălțările bulky precum sneakerșii sau bocancii – o pereche de sandale delicate vor arăta mult mai bine întrevăzute subtil pe dedesubtul tivului care aproape atinge pământul.

JEANȘI BARREL LEG

POARTĂ: loafers de inspirație masculină, slippers, saboți cu toc gros

EVITĂ: orice pantof cu toc subțire, balerini

Jeanșii barrel leg sunt acel model cu croială ușor relaxată (totuși nu extrem de largă) dar care urmează curbura corpului, de aici și denumirea – barrel – care duce cu gândul la curbura laterală a butoaielor.

Loafers, sau, de altfel, cam orice interpretare feminină a modelelor smart/formale de pantofi bărbătești, face pereche bună cu acest tip de blugi, dacă vrei ca rezultatul final să fie un look effortless (adaugă, de exemplu, un tricou din bumbac sau in și o pălărie din pai). Slippers (sandalele fără toc, cu talpă perfect plată, stil papuc) sunt și ele o opțiune bună pentru un look necomplicat. Iar dacă vrei un aer mai feminin, optează pentru o pereche de saboți cu toc gros.

De evitat sunt balerinii (slippers sunt o opțiune mult mai în ton cu tendințele curente decât balerinii, păstrând același nivel de confort) și tocurile cui (arată ușor prea sofisticat alături de astfel de jeanși).

JEANȘI DREPȚI

POARTĂ: botine, pantofi stiletto, sandale cu toc

EVITĂ: chunky sneakers

Jeanșii cu croială dreaptă, clasică, au revenit în atenția publicului, ba chiar au explodat în popularitate, fiind la mare căutare modele vechi ale unor branduri pioniere în acest domeniu, precum Levi’s. Însă dacă nu găsești perechea perfectă de jeanși clasici autentic vintage, nu te îngrijora, căci Levi’s, de pildă, a lansat chiar de curând o nouă colecție – Ribcage – care imită perfect modelul clasic și are, în plus, o talie ultra înaltă care e atât confortabilă, cât și flatantă pentru toate tipurile de siluetă.

Cu jeanșii cu croială dreaptă arată senzațional botinele, dar și sandalele cu toc (cele cu barete extrem de subțiri și vârf pătrat sunt hitul verii 2019). Iar dacă vrei să îți porți pantofii stiletto cu blugi, acest model este cel cu care vor arăta cel mai bine.

Încălțările bulky – chunky sneakers, Creepers – vor arăta ușor prea dur.

JEANȘI SKINNY

POARTĂ: sneakers, sandale sau saboți cu kitten heel, Creepers

EVITĂ: pantofi stiletto

Cu toate că tendințele dictează de ceva vreme că era jeanșilor skinny a apus, acest model fiind înlocuit de croieli mai relaxate și siluete clasice, adevărul este că multă lume încă preferă să poarte jeanși strâmți pentru efectul slimming pe care-l au asupra siluetei (deși talia înaltă este acum pe val, se speculează că e posibil ca, în curând, în sezoanele următoare, să ne reîntâlnim cu talia joasă a anilor 2000).

Contrastul dintre jeanșii strâmți pe picior și o pereche de sneakerși cu talpă groasă produce un efect cool. La fel și în cazul unei perechi de Creepers (teniși cu platformă plată, dar foarte groasă). Evită tocurile înalte când porți jeanși skinny – tocurile mai groase sau kitten heels vor arăta mai sofisticat.

Complet de evitat: mixul skinny jeans + stilettos – pur și simplu un look prea clișeic.

JEANȘI CULOTTE

POARTĂ: saboți, sandale cu barete subțiri și toc, creepers

EVITĂ: slippers, balerini, botine

Jeanșii culotte, cu croială largă și decupați astfel încât tivul cade undeva pe la jumătatea gambei, merg perfect alături de modele de pantofi care alungesc optic piciorul (pentru că efectul acestui stil de blugi este să taie optic piciorul în două la nivelul gambei, și acest lucru trebuie compensat). Saboți sau sandale cu barete subțiri, care lasă la vedere cât mai mult din picior (și, ideal, au tocuri înalte) sunt opțiunea perfectă. Dacă preferi un look mai sporty, poți opta pentru o pereche de Creepers care contracarează efectul blugilor printr-un boost de înălțime, grație platformelor XXL.

Orice fel de încălțări lipsite cu totul de toc riscă să te facă să pari mai scundă decât ești de fapt (dar dacă totuși ești norocoasa posesoare a unor picioare extrem de lungi, poți opta și pentru varianta aceasta). Botinele care lasă la vedere o fâșie mică de piele între ele și tivul blugilor vor produce un efect pur și simplu bizar.

JEANȘI MOM

POARTĂ: sneakers, sandale cu barete skinny, saboți, slippers

EVITĂ: pantofii stiletto, botinele

Mom jeans (inspirați de silueta cea mai comună a blugilor din anii ’90) sunt populari de multe sezoane încoace, dar nu par să plece nicăieri. Merg perfect cu sneakerși, dar și cu saboți sau sandale care lasă la vedere cât mai mult piciorul. De asemenea, pentru un look mega relaxat, îi poți purta cu o pereche cool de slippers.

Pantofii stiletto nu sunt cea mai bună alegere din același motiv invocat în cazul jeanșilor skinny – arată ușor cam banal. Botinele nu sunt nici ele o opțiune fericită – majoritatea modelelor de mom jeans sunt tăiate deasupra nivelului gleznei, astfel încât croiala cropped, împreună cu botinele care cad cu câțiva centrimetri dedesubt, lăsând la vedere o fâșie de piele, nu fac pereche bună.

JEANȘI LARGI

POARTĂ: slippers, saboți sau sandale cu toc jos

EVITĂ: chunky sneakers, ghete

Cu o pereche de jeanși cu croială largă, relaxată, merg perfect modele de pantofi la fel de effortless – slippers, sandale sau saboți cu kitten heel, iar dacă preferi tocuri mai înalte, optează pentru versiuni groase.

Evită încălțările bulky, cum ar fi sneakerșii cu talpă groasă ori ghetele, care dau ținutei un aer de ansamblu prea dur.

JEANȘI BOYFRIEND

POARTĂ: sneakers, saboți sau sandale cu toc jos

EVITĂ: încălțările cu aer prețios

Boyfriend jeans sunt genul de blugi cu aer mega relaxat – poartă-i cu saboți sau sandale cu kitten heel (sau, de ce nu, cu mini platforme), ori, dacă preferi să atingi maximul de casualness, cu perechea preferată de sneakerși.

Sandalele sau pantofii cu aer prea prețios/elegant aduc prea mult a estetica anilor 2000.

SURSA

Vezi și: 6 modele de ochelari de soare la modă în 2019

Distribuie articolul: