Cătălina Mocanu are 22 de ani și este studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Voia să ajungă aici încă de când era copilă, iar admirația pe care o avea pentru medici s-a conturat și mai mult odată ce a cunoscut culisele acestei profesii.

Până a deveni studentă la Universitate cu acte în regulă, Cătălina spune că își imagina totul mult mai simplu, deși, subconștientul ei știa exact că ceea ce urmează să facă nu va fi ușor: „Crescând, am perceput că lucrurile nu sunt atât de simple precum păreau în copilărie, iar responsabilitatea medicului este enormă, alături de munca continuă. Cu toate acestea nu am fost tentată de alegerea unui alt domeniu.”

Tânăra conchide că nu a avut în familie membri care să fie din această sferă și nici în copilărie nu a fost un copil bolnăvicios, totuși, dorința de  îmbrățișa acest domeniu a venit … în copilărie, alături de prietenii și jucăriile mele, când o făceam pe medicul. Analizând cu mare seriozitate, de fiecare dată când aveam posibilitatea, surorile medicale și medicii, exersând ulterior pe jucăriile de pluș. Nu puțini urși de pluș ,,au plâns” post-injectărilor mele”, spune Cătălina zâmbind.

În paralel, Cătălina mai face o Facultate la Universitatea Agrară de Stat din Moldova, acolo unde este studentă la frecvență redusă, dar asta nu o face să lipsească de la lecții și nici nu o împiedică să participe activ și în alte activități: „În această vară am avut posibilitatea să particip într-o mobilitate academică în cadrul programului Erasmus+, în Turcia, orașul Van. Probabil m-am reîntors acasă cu unele dintre cele mai frumoase experiente și un bagaj de noi cunoștințe atât despre tema de bază a acestui proiect, cât și despre noi culturi și oameni minunați. Fiind surprinsă de frumusețea orașului Van, precum și de posibilitățile pe care ne-o oferă astfel de programe.”

Tânăra spune că nu s-a gândit niciodată la un alt domeniu, medicină a devenit o parte din ea, iar dacă acest domeniu nu ar fi existat, probabil… tot medicină făcea: „Pe lângă medicină am mai aplicat la alte facultăți, printre care: medicina veterinară, probabil aceasta devenea prioritate în cazul inexistenței celei umane.”

Muncește mult, deseori depășind limita – limitei propriilor puteri, totuși, întrebată care este culoarea ce îi carcaterizează viața fiind studentă la medicină, Cătălina spune că: „ALB, fiind culoarea reprezentativă a medicinei (halatul, papuci și boneta albă), precum și însemnătatea acestei culori – puritate, curățenie, pace, sinceritate și liniște – calități de care trebuie sa dea dovadă un viitor medic.”

„Uneori ai succese… iar alteori înveți”, este motto-ul după care se ghidează în viață. „Cu toții avem temeri referitoare la greșeli și insucces, însă orice cădere e un nou motiv să te ridici și să sari mult mai sus”, menționează tânăra.

Distribuie articolul: