Despre Cătălin Ungureanu poate ați auzit sau poate „v-a făcut observație”. Este dur cu șoferii care parchează ilegal, dar și cu vedetele care calcă strâmb. Vrea să intereseze lumea cu ceea ce scrie: îndrumare pentru vedete, poezii, texte și ajunge la urechile lor prin ceea ce spune seară de seară la Radio Moldova Tineret. Tânărul s-a aventurat în scrierea unui îndrumar despre „potecile showbizzului Basarabean”, în care tratează diverse aspecte ale lumii artiștilor de la noi. Aflăm despre fenomenele cu care aceștia se confruntă și pe care le creează sau pur și simplu termeni despre care știam, însă nu ne dădeam seama că pot fi parte a unui dicționar.

Mai jos am aflat de la Cătălin prin ce este special și ce și-a propus jurnalistul prin această plachetă.

Cum ai descoperit tu lumea showbizului și cum simți evoluția acestui domeniu?

Din octombrie 2014 până în februarie 2017 am fost moderatorul emisiunii „Bună dimineața de weekend” la Moldova 1. Am avut contact direct cu incriminați de genul celor pe care-i deconspir indirect în îndrumarul meu. În egală măsură, am avut de a face și cu oameni admirabili, frumoși, demni, respectabili, amintirea interacțiunii cu care face din cei puțin peste doi ani petrecuți la TV o perioadă colorată și utilă.

Evoluție?

În perspectiva dezvoltării noastre intelectuale, culturale – ca societate, vreau să zic – evoluția vine din foarte puține direcții, una ai cărei exponenți nu sunt vizați de îndrumarul meu. În perspectiva instigării la vicii și a încretinirii oamenilor, evoluția e grasă și râgâie dulce.

Ce fenomene atestăm și ce parere ai despre ele? 

Eu observ delăsare și fenomenul reducerii efortului mintal. Am despre ele o părere maronie cu picățele negre.

De unde a venit ideea analizei lor intr-un mini-Dicționar de termeni?

Ideea a venit din indignare. Ideea a venit din enervare. Și cu siguranță ideea a venit și dintr-un soi de frustrare în legătură cu admirația și laurii cu care sunt asezonați mulți dintre cei vizați. Nu e vorba de invidie, căci nu aș vrea să fiu ca ei, dar era un sentiment al nedreptății care îmi infigea, din când în când, câte ceva pe undeva. Firește, a fost și ideea de a mă amuza și de a-i amuza și pe alții.

Cui este adresată cartea și de ce trebuie să o citească?

Teoretic, îndrumarul este adresat vedetuței în fază embrionară, exemplarul-mormoloc „Vedetis Ambițiae”, care abia se pregătește de drumul stelar și primește instrucțiunile de bază pentru ca să ajungă vedetă adultă, așa cum este descrisă ea în îndrumar.

Practic, îndrumarul este destinat amuzamentului. Până la urmă este o variantă personală de rețetă despre „AȘA NU”.

Mi-ar plăcea ca îndrumarul să fie citit atât de cei care s-ar simți cu tăunul pe bască (musca pe căciulă avea deja nevoie de o variantă alternativă), cât și de ceilalți oameni, fie că îi admiră sau nu pe primii.

Nu crezi ca vei crea polemici, poate supărări? Vii și cu exemple în carte, apropo?

Aș vrea să se iște și de unele, și de altele. Multe decizii importante, poate chiar bune, sunt luate după supărări cu clăbuci. Cei care s-ar putea să se supere, vă garantez că nici acum nu stau în mina de bronz ca să facă rost de materie primă pentru vreo statuie pe care să mi-o ridice în numele simpatiei pe care mi-o poartă.

Nume nu dau. Ar fi prea puțin subtil. Ce e de înțeles, însă, se înțelege.

Cum vezi evoluția broșurii? Vor mai exista și alte numere?

În lumina ultimelor evenimente din Piața Marii Adunări Naționale, din mai, glosarul de termeni ar mai fi putut fi extins, dar cărțulia era deja scoasă, asta e.

Un alt domeniu care îmi atrage constant atenția este literatura din spațiul nostru. Nu este exclus ca, la un moment dat, să apară vreun „Prin catacombele literaturii basarabene”, dar deocamdată nu mă apuc de așa ceva. Deocamdată, în acest sens, am emisiunea de miercuri seara, de la Radio Moldova Tineret, unde vorbim despre câte o carte. Uneori avem și cărți autohtone în meniu.

Cum putem noi, cei din presă, să influențăm sau schimbam cumva lucrurile?

În primul rând nepromovând ceea ce nu merită promovat. Apoi făcând noi înșine o treabă bună în sensul vorbirii corecte a limbii române. Apoi având demnitate, demnitate care se concretizează în rezistență în fața ispitei banului venit din surse dubioase sau distructive în plan general, propus în vederea popularizării anumitor personaje sau partide sau evenimente aferente lor.

Care e mesajul tău principal pentru „vedetele” de la noi?

În primul rând, în cazul în care continuă să facă ceea ce fac, să nu se mai auto-intituleze artiști, ci afaceriști, cel mult interpreți, or asta numai artă nu e.

Știu că s-ar putea să mi se amintească de gusturile care nu se discută, despre relativitate, etc., dar eu cred că, cel puțin în acest sens, există calitate și există bătaie de joc. Eu nu sunt capabil să abstractizez frumosul atât încât să pot accepta totul sub flamura frumuseții care irumpe pur și simplu dacă știi cum să o privești, nu pot să fac asta.