Joi, 28 decembrie, ziarul japonez Nikkei a raportat că președintele Vladimir Putin i-a asigurat liderului chinez Xi Jinping că invazia în Ucraina va dura cinci ani, conform mai multor surse anonime familiare cu discuțiile diplomatice dintre Rusia și China.

Remarca lui Putin pare să fi fost făcută în timpul vizitei lui Xi la Moscova în martie 2023, când Rusia se afla deja la un an și o lună de război și experimentase o serie de eșecuri jenante.

Nikkei a interpretat declarațiile lui Putin, conform cărora Rusia “va lupta timp de [cel puțin] cinci ani”, ca o asigurare că Moscova va ieși victorioasă în cele din urmă și ca un posibil avertisment pentru Xi de a nu schimba politica pro-rusă a Chinei.

Publicația a subliniat, de asemenea, că remarcile lui Putin către Xi ridică întrebări cu privire la rapoartele recente care sugerează că liderul rus ar fi deschis pentru discuții de încetare a focului, sugerând că Putin ar putea crea o “iluzie” de căutare a păcii pentru a o utiliza în favoarea sa la votul prezidențial din 2024.

Nici Kremlinul, nici Beijingul nu au comentat informațiile furnizate de Nikkei, care nu au putut fi verificate independent, conform The Moscow Times.

Conform publicației, există posibilitatea ca Xi să nu fi avut încredere deplină în promisiunea făcută de Putin în 2023, având în vedere că anterior a “judecat greșit” intențiile liderului rus înaintea invaziei din 24 februarie 2022 în Ucraina.

La 4 februarie 2022, în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, la care a participat și Putin, liderii au anunțat un parteneriat “fără limite”.

Nikkei a relatat că China a ajuns, probabil, la concluzia că trupele rusești adunate la granița ucraineană ar invada doar estul Ucrainei, unde Kievul este în conflict cu separatiștii pro-Moscova din 2014, și nu o invazie pe scară largă, cum s-a întâmplat 20 de zile mai târziu.

În urma vizitei lui Xi la Putin din martie 2023, China a trimis o “misiune de pace” în Europa, inclusiv în Ucraina și Rusia, într-o mișcare pe care Nikkei a descris-o ca fiind o “schimbare subtilă a poziției pro-ruse a lui Xi”.

Distribuie articolul: