Norul de praf provenit din Asia, care a ajuns pe teritoriul Republicii Moldova, nu reprezintă un risc crescut pentru sănătatea publică, conform Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP).

 

„Potrivit instituțiilor responsabile în domeniu, în urma monitorizării aerului nu au fost înregistrate creșteri ale concentrațiilor de particule în suspensie PM10 și PM2,5, care ar putea fi asociate cu acest nor de praf. Totuși, este important să fim conștienți de posibile consecințe ale inhalării particulelor mici de praf asupra sănătății. 

Inhalarea particulelor fine de praf poate provoca iritații ale căilor respiratorii, simptome precum tuse, strănut, dificultăți de respirație și poate agrava afecțiunile respiratorii existente. De asemenea, se poate afecta calitatea aerului, reducând vizibilitatea și având impact asupra calității vieții în general”, se arată în comunicatul emis de ANSP. 

Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu astm bronșic, cei care suferă de boli bronho-pulmonare cronice, persoanele cu infecții respiratorii și alergii respiratorii, persoanele în etate și copii mici.

Pentru a vă proteja sănătatea plămânilor, specialiștii recomand următoarele:

  • evitați expunerea la aer liber pe durata acestor episoade;
  • evitați activitățile fizice intense în aer liber și deplasările de lungă durată;
  • dacă nu puteți amâna deplasarea în aer liber și suferiți de o boală respiratorie cronică sau alergii, este important să aveți medicamentele corespunzătoare cu dumneavoastră.

Distribuie articolul: