Bunul-simț este nivelul minim de judecată de care avem nevoie pentru a putea trăi într-un mod decent, rezonabil și sănătos; reprezintă capacitatea individuală de a judeca și de a acționa într-un mod rezonabil, decent și sănătos, de a evalua și de a distinge ce este logic de ce nu este logic. Dar mai știi expresia „cei 7 ani de acasă”?

Expresia „cei 7 ani de acasă” a apărut din vremea când copiii stăteau acasă în primii 7 ani de viață. Atunci, copiii mergeau la școala la vârsta de 7 ani. La ce se refera aceasta expresie? Ea face trimitere la felul în care este educat copilul în familie, în acesti 7 ani cand trebuie sa fie modelat caracterul copilului. Dacă e să analizam aceasta expresie, conștientizăm anii pe care copilul îi petrece mai mult acasă, alături de părinți, eventual de unele rudele apropiate, iar copilul învață bazele disciplinei și normele de conduită.

Evident, că omul cât trăiește învață și educația omului nu contenește niciodată. Chiar dacă oamenii sunt diferiți și opiniile diferă în funcție de situație, există totuși o limită a bunului simț, indiferent de context. Atunci când apare o situație, chiar dacă ție îți pare una ciudată, accepți omul așa cum este, ori pur și simplu menții distanța. Vremurile se schimbă și odată cu ele se schimbă și unele elemente ale codului bunelor maniere. Asta înseamnă schimbarea regulilor atât în mediul privat, de serviciu și de ce nu, chiar și în mediul online. Mediul online nu anulează bunele maniere indiferent despre ce e vorba. Deși mai sunt și situații când nu îți dai seama de un lucru anume, ori (chiar) nu știi ce se întâmplă de partea cealaltă a baricadei.

Însă, atunci când abordezi o femeie în mediul online, nimeni și nimici nu-ți anulează bunul simț ori bunele maniere. Mai ales că ai o vârstă. La 30 de ani, deja ești trecut prin viață și e cazul să demonstrezi bun simț/cei 7 ani de acasă. Dacă vrei să faci cunoștință cu o doamnă pe rețelele de socializare, foc la ghete. Dar abordeaz-o frumos!

E firesc să te saluți și să spui care e scopul abordării. Spune câteva informații biografice despre tine ca doamna/domnișoara să știe cu cine are onoare. NU „sări gardul deodată” cerând numărul de telefon. Discutați, mai întâi, să vă cunoașteți un pic, ce interese și gusturi comune aveți. Nu uita că pozele de pe rețeaua de socializare spune foarte multe despre tine. Dacă ai poze cu țigara în gură și sticla de 1,5 l de bere – nu ai nicio șansă ca să fii acceptat. Nimeni nu te obligă să ai costum Armani ori altă firmă de top, dar poză cu tine în haine decente – pot fi.

Atunci când o fată îți dă numărul de telefon, gândește-te că îți dă o șansă și vede în tine o persoană adecvată și de încredere. Nu abuza de încrederea oferită, chiar dacă trăim în secolul XXI și nu mai „trăim vremurile care au fost odată”.

Necesitatea celor „7 ani de acasă”

Vremurile se schimbă, întradevăr. Și odată cu ele, multe alte aspecte. Dar realitatea celor „7 ani de acasă”, rămâne actuală. Atunci când suni o fată la ora 20:30 și vrei să o inviți undeva oraș, atunci când îți spune că pentru ea, ora 21:00 e oră târzie, păi chiar e oră târzie și nu trebuie să insiști pe întâlnire la o oră așa târzie. Indiferent de statutul tău: fie că ești șomer și îți permiți să te culci târziu și să te trezești la ora 10 dimineața, ori ai și tu un program flexibil de muncă, gândește-te că fata cu care vorbești la telefon, chiar e sinceră cu tine și îți zice un adevăr. Plus la asta, se simte obosită și a doua zi merge la serviciu. Deși e greu să îmbini viața personală cu cea profesională, totuși, ai responsabilități de serviciu. Ziua de muncă ce vine e o zi încărcată pentru fată și ea chiar nu poate ieși la o întâlnire cu tine. Plus la asta, de ce tocmai la ora 9 seara trebuie să te vezi cu fata în cauză? La o oră mai decentă nu se poate? Ori să lași pentru a doua zi?

Chiar și dacă fata a fost de acord să iasă cu tine undeva în zona ei, este firesc să ai bunul simț și să vii un gentelman. Faptul că te oferi să conduci fata la ea acasă, nu este frumos absolut deloc să te autoinviți la ea acasă la ora 10 noaptea. E de apreciat atunci când un băiat/bărbat îți cumpără o ciocolată plus te conduce acasă, dar e imoral să te autoinviți insistent la ea acasă.

Dacă te refuză insistent, nu e cazul să apelezi la insulte zicând, „nu vrei să văd cât e de murdar la tine”? Oare despre asta e vorba? De murdărie? Sau e vorba de omenie, bun simț și cei șapte ani de acasă?

Faptul că o fată nu te invită la ea în casă la ora 10 noaptea, asta nu înseamnă că la ea e murdar. Dar e lipsă totală de educație. Chiar și să fie murdar, a avut un deces în familie. A avut o săptămână încărcată, unde ieșea din casă dimineața devreme și intra seara târziu. Evident că e murdar și nu a mai reușit să mențină ordinea în casă.

Ori poate a avut o operație complicată și mai merge undeva la spital/policlinică pentru controale de rutină și careva proceduri. Iată de ce e murdar la o fată în casă. Nu că ar fi ea ca persoană o persoană dezordonată.

Se înțelege logica comunicării, dar este loc și de bun simț atunci când vine vorba de prima întâlnire. Oare chiar e cazul de insultat? Oare e cazul de vorbit despre morți la prima întâlnire?

La prima întâlnire faci cunoștință. Vorbești la general.

La prima întâlnire, discuțiile sunt importante și încercați să vă cunoașteți. Poate inviți fata aia la un teatru, la un muzeu. Poate îi propui fetei un loc din Moldova să-l vizitați împreună. Identifică un sport care ar putea să vă placă la ambii, gen tenis de masă, badminton ori ciclismul. Și data viitoare, adică întâlnirea viitoare, poate mergeți undeva la un tenis de masă, ori într-un parc unde se închiriază biciclete. Așa, petreceți timp împreună și vă cunoașteți. Iar încrederea se obține cu timpul.

Uneori, nu poți avea încredere nici în persoanele din familie, dar nu într-un bărbat cu care ai vorbit de 2 ori pe o rețea de socializare și ai stat cu el în parc. Dar nu încă să-l mai inviți la tine acasă la ora 10 noaptea.

Atunci când o fată îți zice că pentru ea ora 9-10 noaptea e oră târzie, chiar e oră târzie și vorbește serios. Uiți-vă la o fată cu stimă și educație dacă vreți relație serioasă cu ea. Chiar și dacă nu îți place de ea – nu o insulta. Despartă-te frumos de ea, chiar și după prima întâlnire. Contează valoarea cuvintelor spuse, frumos și educat. Ceea ce pentru tine e o glumă nevinovată, pentru o fată e o insultă. Plus la asta, nu știi ce experiență de viață are ea.