Succesul unei intervenții chirurgicale este influențat și de nivelul de pregătire al asistentei medicale. Mariana Guțu este dedicată profesiei sale de asistent medical la spitalul din Bălți de mai bine de 15 ani, scrie tvn.md.

Ea își amintește cu recunoștință cum bunica ei, prin grija și îngrijirea acordată rănilor din copilărie, a influențat decisiv alegerea ei de a urma o carieră în domeniul medical.

Am crescut și am copilărit în ograda bunicilor mei și undeva tangențele medicinei vin de la bunica, ea a activat o perioadă destul de lungă la un spital, ca infirmieră, și de fiecare dată când aveam o rană cât de mică, îmi acorda ajutorul necesar, de acolo au pornit primele tangențe cu medicina. Să zic că medicina a fost visul meu cel mai mare, nu aș spune. Când am crescut și am absolvit liceul din satul vecin, „Alexandru Agapie”, am obținut diploma de Bacalaureat, mă gândeam inițial la altă profesie, dar s-a primit așa că am venit aici la Bălți, la Colegiul de medicină”, a spus Mariana Guțu.

La scurt timp după absolvirea Colegiului de Medicină, asistenta își amintește cu lux de detalii prima intervenție chirurgicală la care a participat.

Îmi aduc aminte exact și prima zi când am fost încadrată în câmpul muncii, a fost data de 1 august, într-o zi de miercuri. Prima operație pe care am văzut-o a fost una de apendicită, la asistentele din urgență, era pe la orele amiezii. Lucrul nostru necesită în primul rând responsabilitate. Noi suntem responsabili de sterilizarea instrumentelor, a materialului”, a explicat Mariana Guțu.

Rolul asistentei medicale în timpul unei operații este esențial pentru garantarea succesului procedurii chirurgicale și siguranța pacientului.

„O asistentă de operație este o oglindă a chirurgiei, începe totul cu ea, pregătesc necesarul. Sunt foarte curioasă să văd cine s-a născut, fetiță sau băiețel, sănătos, dacă a strigat, pentru mine este foarte plăcut, fiindcă el deja și-a luat primele puteri ale vieții”, a declarat Dorina Cuzeac, asistentă de operație la Centrul perinatologic din Bălți.

„Noi pregătim materialele, instrumentele, răspundem de ceea ca totul să fie steril. Noi trebuie să asistăm medicul în timpul operației și la timpul potrivit să-i oferim instrumentul necesar”, a conchis Mariana Cincic.

În cadrul Spitalului Clinic Bălți activează 33 de asistente medicale de operație.

Distribuie articolul: