„Să te cunoști pe ține însuți e începutul înțelepciunii”, spunea Aristotel. Cunoașterea de sine e unul dintre cele mai importante instrumente de evoluție, pe toate planurile. Atunci când știi cine ești, știi și ce să ceri de la cei din jur, știi ce te motivează, ce te face fericită. Din păcate, uneori avem impresia că îi cunoaștem mai bine pe ceilalți decât pe noi înșine. Pentru că e nevoie de curaj pentru a te descoperi, cu bune și cu rele.

Un lucru e sigur: cu cât descoperi mai devreme lucrurile despre care îți voi vorbi mai jos, cu atât mai bogată și împlinită va fi viață ta.

1. Cunoaște-ți punctele forte

Care sunt calitățile tale incontestabile? Ce complimente primești cel mai adesea de la cei din jur? Pentru ce te feliciți în timp ce rezolvi un proiect dificil la serviciu sau te aventurezi într-o activitate cu prietenii? S-ar putea să nu fii cu adevărat conștientă de punctele tale forte, dar crede-mă, fiecare dintre noi are niște calități pe care nimeni nu le poate contesta, indiferent de nivelul de educație sau de statutul social.

Așadar, care sunt ale tale? E important să le cunoști ca-n palmă, pentru că astfel le vei pune la treaba mai des și vei obține victoriile la care visezi. În plus, interacțiunile cu ceilalți vor fi mai ușoare, pentru că vei avea o încredere de sine mai crescută.

2. Cunoaște-ți punctele slabe

La fel de important este să-ți cunoști punctele slabe. Această descoperire este mai grea, pentru că adesea refuzăm să ne gândim la slăbiciunile noastre sau, dimpotrivă, ne atribuim „defecte” care nici măcar nu există în realitate. Îți recomand să fii blândă cu tine în timpul acestei călătorii, însă e nevoie de asemenea de sinceritate față de ține însăți. Gândește-te: cum reacționezi în cele mai grele momente ale tale? Ce lucruri vrei să schimbi la tine de ani buni? La ce mai ai de lucrat? Doar tu îți poți cunoaște cu adevărat slăbiciunile, și nu te teme: odată ce le scoți la lumina, faci un pas mare către schimbare.

3. Cunoaște-ți valorile

Să-ți cunoșți valorile îți poate salva viață, în anumite moduri. Gândește-te: de câte ori nu te-ai asociat cu persoane care ți-au făcut rău, fără să iei în considerare faptul că valorile voastre nu se întâlneau la jumătatea drumului? Câți parteneri toxici sau nepotriviți ai avut până acum, pentru că ai refuzat să rămâi fidelă valorilor tale? Să-ți cunoști valorile și să le onorezi în fiecare zi te ajută să dezvolți relații armonioase și să iei decizii în armonie cu tine.

4. Află ce îți place și ce nu-ți place

Sună extrem de basic, însă este foarte important. Când ai făcut ultima oară ce îți place ție, și nu ce vor prietenii, familia sau ce „da” bine? Este foarte important să-ți onorezi autenticitatea, să faci cât de des poți lucrurile care te bucură pe tine, și nu pe cei din viață ta. Și e la fel de important să renunți la cât mai multe lucruri care nu-ți fac deloc plăcere.

Sigur, uneori suntem nevoiți să facem și lucruri care nu ne plac – bun venit în viață adulților! – însă de cele mai multe ori le facem pentru a primi aprobarea celor din jur sau chiar de jenă, pentru a nu crea situații inconfortabile. Dacă, de exemplu, nu-ți face nicio plăcere să ieși în pauză de masă cu acea colegă care vorbește prea mult și te încarcă cu emoții negative, pur și simplu renunța la acest ritual.

5. Află care îți sunt obiectivele

Întrebarea „Care e scopul tău în viață?” mi se pare că pune prea multă presiune pe noi și că ne limitează la un singur scop suprem, când, de fapt, putem avea mai multe. Acestea fiind zise, notează-ți obiectivele tale pe termen scurt și lung. La ce crezi că ar fi bine să lucrezi acum? Vei crea astfel o „hartă” a priorităților tale, care te va ajută să te concentrezi pe ceea ce contează cu adevărat.

 Sursa