Sarcina este una dintre perioadele cele mai frumoase din viața unei femei, marele eveniment fiind așteptat de toată familia cu mare nerăbdare. Este un eveniment care schimbă viața unui cuplu în totalitate.

Și indiferent că sunteți la prima sarcină ori la a doua, cu siguranță vă interesează ce posibilități oferă maternitățile, unde găsiți cel mai bun ginecolog-obstetrician și cât vă costă nașterea. Sanoteca.md v-a pregătit un material despre maternitățile din Municipiul Chișinău și condițiile pe care le oferă acestea ca să aveți o naștere cât mai ușoară.

Maternitățile publice

Institutul Mamei și a Copilului

Anual, la maternitatea Institutului Mamei și Copilului se nasc în jur de 6.400 de copii. Sunt nașteri complicate, duplexuri, triplexuri, uneori și cvadrupleți. Numărul sarcinilor multiple a crescut și datorită procedurilor de reproducere asistată, adică fertilizării in vitro. Numărul nașterilor naturale, fără complicații reprezintă doar 14%. Restul 86% sunt nașteri și sarcini cu riscuri pentru viața fătului sau a mamei. La Institutul Mamei și Copilului se nasc inclusiv bebeluși cu greutate foarte mică, de 500 de grame sau cu vârsta de doar 22 de săptămâni.

Condiții: Instituția oferă mai multe servicii: începând cu investigații obligatorii pentru conceperea unui copil, conduita sarcinii, naștere și îngrijire nou-născut. Foarte des cuplurile care nu pot concepe copii cer ajutorul Centrului de reproducere umană și genetică medicală din cadrul Institutului.

Săli de naștere: La Institutul Mamei și Copilului există două secții de naștere și două pentru lăuze. Două dintre ele au fost reparate capital, astfel încât viitoarele mămici se pot bucura de condiții adecvate, asemănătoare celor din maternitățile private. La fiecare două saloane, revine un duș comun. In alte două secții, reparațiile abia urmează.

Trusa necesară pentru naștere – Maternitatea nu oferă gravidelor o trusă cu cele necesare pentru naștere, așa cum oferă, spre exemplu, maternitățile private. Viitoarele mămici le pregătesc singure.

Cine poate asista la naștere – soțul, sora, una dintre bunici sau pur și simplu o persoană apropiată. Persoana prezentă în sala de naștere trebuie să fie perfect sănătoasă și să-și asigure ciupici de cameră sau bahile.

Doar dacă femeia gravidă urmează să nască prin cezariană, nimeni dintre persoane terțe nu are voie să intre în sala de operații, unde curățenia și dezinfecția sunt foarte importante.

Alimentația: la Institutul Mamei și Copilului, mămicile care au născut primesc trei mese de bază și două gustări pe zi.

Vizitele: Este important ca persoanele care vin în vizită să respecte curățenia și igiena. Nu e voie ca mama și copilul să fie vizitați de mai multe persoane odată și de către alți copii.

Preț: Gravidele beneficiază de servicii medicale gratis, atât în timpul sarcinii, cât și în timpul nașterii și ulterior în perioada de lăuzie. Serviciile sunt asigurate de către Compania Națională de Asiguări în Medicină și pentru ele nu sunt stabilite taxe oficiale în acest sens.

Cursuri de pregătire: Tot la Institutul Mamei și Copilului este organizată Școala de pregătire prenatală a gravidelor – Sweet Mama. Cursurile se țin în zilele de miercuri și joi, începând cu ora 11.30 și durează până la 14.00. Gravidele trebuie să se înregistreze din timp, la numărul de telefon 079507975.

Maternitatea Municipală Nr.1

Este cea mai mare maternitate din țară, care, anual, are la activ în jur de nouă mii de nașteri. Aici muncesc zilnic 55 de medici obstetricieni-ginecologi, care oferă servicii medicale de înaltă performanță la capitolul obstetrică și ginecologie. La maternitatea Nr.1 din Capitală activează singura secție de ginecologie septică din Moldova, unde sunt concentrate cele mai dificile cazuri cu complicații după naștere.

Condiții: Responsabilii spun că la maternitatea lor, gravidelor le sunt asigurate condiţii prietenoase şi suport psiho-emoţional pe toată perioada naşterii şi lăuziei. De asemenea, este respectat dreptul pacientei la informare şi la luarea deciziilor privind diverse manevre medicale, investigaţii sau tratamente. Naşterea fiziologică se poate desfășura în poziția pe care o vrea gravida, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Săli de naștere: În Maternitatea Municipală nr.1 sunt trei secții pentru naștere, 20 de saloane pentru gravidele care se pregătesc de naștere și 48 de saloane – post-naștere. Pe lângă aceste secții, mai există câte un bloc operator pentru cazurile urgente.

Trusa necesară la naștere: Gravida trebuie să aibă cu ea strictul necesar, lucruri de igienă personală și pentru bebeluș și hăinuțe. Dacă mama nu le are, maternitatea asigură minimul necesar.

Alimentația: Maternitatea oferă alimentație de patru ori pe zi, iar în ultima perioadă, responsabilii spun că încearcă să diversifice meniul.

Vizitele: Mămicile pot fi vizitate între orele 12:00 – 20:00.

Prețul: Nașterea este gratuită.

Cursuri de pregătire: : În fiecare zi de joi sunt organizate cursuri de instruire antenatală „Școala mamei” unde cuplurile sunt instruite cum să facă față noilor provocări, cum trebuie să procedeze în caz de urgențe, cum trebuie să se comporte în timpul travaliului și la naștere.

Maternitatea Municipală nr.2

Maternitatea Municipală nr.2 a fost înființată în 1950. Este o instituție specializată doar  pe nașteri naturale, fără complicații.  Anual aici vin pe lume în jur de 1.900 de copii.

Condiții: Maternitatea oferă toate condițiile necesare pentru o naștere ușoară și fără complicații. Saloanele sunt dotate cu echipamente performante, măsuțe, monitoare fetale. Una dintre sălile de naștere este dotată cu cadă care permite nașterea copilului în apă.

Săli de naștere: Există șase săli de naștere și două săli de operații.

Trusa necesară la naștere: Ca și în celelalte maternități publice, mămica trebuie să aibă cu ea lucruri pentru igiena personală, dar și tot necesarul pentru copil.

Asistarea la naștere: E voie ca la naștere să asiste una dintre cele mai apropiate persoane, printre acestea soțul, mama, soacra, prietena sau prietenul.

Alimentația: sunt oferite trei mese pe zi

Vizitele: Sunt permise vizitele între ora 14:00-19:00

Prețul: Și la Maternitatea Municipală nr.2 nașterea copilului e gratuită. Procedura e asigurată de către Compania Națională de Asigurări în Medicină.

Cursuri de pregătire: Școala mamelor oferă cursuri gratuite pentru mămici, atât înainte de naștere cât și după naștere și oferă suport psihologic, inclusiv rudelor.

Maternități private

Medpark

În cei 6 ani de activitate la maternitatea Medpark au reușit să se nască peste trei mii de copii. Sălile pentru nașterile naturale sunt echipate cu mese speciale de ultimă generație, cu multiple posibilități de adaptare a poziției corpului, cu cardiotocografie și sursă de oxigen, astfel încât travaliul să decurgă în deplină siguranță pentru mamă și făt. Atât sala de operații pentru cezariană, cât și compartimentul neonatologie sunt dotate cu echipament și instrumentar modern, ceea ce permite asistarea gravidei la naștere conform standardelor internaționale și ulterior monitorizarea neonatală corespunzătoare. Pentru a preveni infecțiile în perioada postnatală sălile de operații sunt dotate cu aer steril şi sunt respectate normele sanitare și igienice.

Condiții: Pentru o naştere confortabilă maternitatea Medpark a creat două pachete de naștere:

Safe Care: care ​include tot necesarul pentru naşterea propriu-zisă și perioada de spitalizare, iar prețul ei variază de la 15.000 la 26.350 de lei

Extra Care include tot necesarul pentru naşterea propriu-zisă, perioada de spitalizare și o monitorizare suplimentară pe o perioadă de 40 de zile după naştere. Prețul acestui serviciu variază între 19.000 și 29.950 de lei.

Săli de naștere: Maternitatea are trei săli pentru nașterile naturale, o sală de naștere pentru cazurile de cezariană, secție de neonatologie, care cuprinde Unitatea de Terapie Intensivă Neonatală şi staționar, laborator modern și servicii de imagistică 24 de ore zilnic.

Trusa necesară la naștere – Geanta de maternitate la Medpark va conține doar cele necesare pentru igiena personală şi hăinuțele bebelușului. De restul are grijă maternitatea.

Asistarea la naștere– Medpark susţine parteneriatul la naştere. Tatăl copilului poate face parte din echipă, având toată libertatea să fie alături de mamă pe parcursul nașterii şi în perioada postnatală.

>Alimentația: De 4 ori pe zi

Vizitele : Permise 24 din 24 de ore

Cursuri de pregătire– Maternitatea deține Școala viitorilor părinți – cursuri de educație prenatală începând cu primul trimestru de sarcină;​

Clinica Extramed

Cu o experienţă de 13 ani în domeniul medical privat în Moldova, Extramed reprezintă unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii medicale în domeniul ginecologiei şi obstetricii din ţară. Aceasta oferă clienţilor săi o gamă variată de servicii medicale, inclusiv servicii de sănătate reproductivă.

Condiții: Maternitatea are o sală pentru nașteri naturale și o sală pentru naşteri prin cezariană. Pe lângă acestea, mai există un salon de terapie intensivă  pentru lăuze şi alt salon de terapie intensivă pentru nou-născuţi, dotate cu echipamentele necesare asistenţei mamei şi copilului. Pacientele pot fi  spitalizate în saloane cu unul sau două paturi. Fiecare salon are grup sanitar, televizor, frigider, internet, telefon, sistem de ventilare.

Săli de naștere: O sală pentru nașteri naturale și o sală pentru nașteri prin cezariană.

Trusa necesară la naștere: Clinica asigură materialele consumabile pentru mamă şi copil.

Asistarea la naștere: este permisă

Alimentația: mămicile sunt hrănite de cinci ori pe zi.

Vizitele: 24 din 24.

Preț: În cadrul pachetului oferit de maternitatea „Extramed” este inclusă spitalizarea, naşterea, vaccinarea copilului şi o evaluare a stării de sănătate a nou-născutului pe perioada aflării în maternitate. Durata medie de spitalizare este de trei zile.

Nașterea fiziologică costă 11.000 de lei

Nașterea prin cezariană- 14.000 de lei

Cursuri de pregătire: nu sunt organizate, dar toată informația necesară este oferită de medicul ginecolog-obstetrician.