Sunt tot mai multe zvonuri despre o posibilă invazie a Rusiei asupra Moldovei. Astfel, discuțiile la nivel înalt, în Statele Unite continuă. Ultimele zvonuri sunt făcute de un oficial de rang înalt de la Casa Albă, care spune că Vladimir Putin ar putea să își extindă invazia din Ucraina, în Republica Moldova.

Conform  playtech.ro, adjunctul consilierului pentru securitate naţională de la Casa Albă spune că reprezentanți ai SUA şi cei ucraineni au discutat la finalul săptămânii trecute despre „probabilitatea ridicată” ca Putin să ajungă cu trupele până în Transnistria.

Jonathan Finer spune că rușii „sunt departe de oraşe precum Odessa”, situat la Marea Neagră, în sud-vestul Ucrainei, şi „cu siguranţă de Moldova”.

„Forţele ruse mai au multe lupte de purtat şi credem că ucrainenii vor fi foarte eficienţi în a le respinge”, a declarat într-o intervenţie la emisiunea „Meet the Press”, de la NBC.

Finer a venit cu precizări și despre planul pe care l-ar putea pune în aplicare Statele Unite, în cazul invaziei rușilor în Republica Moldova.

„Statele Unite au arătat capacitatea de a fi agile. Vom continua să facem asta în funcţie de modul în care evoluează lucrurile pe câmpul de luptă”, a adăugat el.

Rustam Minekaev, adjunctul comandantului Districtului Militar Centru, spune că Rusia urmează planul inițial și că e în faza a doua a războiului care e strâns legată de cucerirea totală asupra regiunii Donbas.

Controlul asupra sudului Ucrainei îi va permite Rusiei „să sară în ajutorul” separatiştilor din Transnistria, a mai adăugat Minekaev.

„Controlul asupra sudului Ucrainei înseamnă, de asemenea, un culoar către Transnistria, unde observăm, de asemenea, cazuri de opresiune a populaţiei rusofone”, subliniază Minekaev.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasneţov. Intevenția ar fi venit pe baza „îngrijorării profunde” faţă de mai multe afirmații a unui reprezentant al Ministerului Apărării de la Moscova.

Sursa: playtech.ro

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: