Ne plac cartofi. Însă de multe ori am auzit că aceștia ar fi dăunători pentru sănătatea noastră. Ar trebui să renunțăm la cartofi sau nu? Iată ce răspunde știința.

Cartofii: sănătoși sau nesănătoși?

Cartofii sunt o legumă rădăcinoasă incredibil de versatilă, consumată într-o varietate de feluri de mâncare din întreaga lume. În timp ce mulți oameni consideră că legumele sunt sănătoase, cartofii au reușit să stârnească unele controverse.

Din cauza conținutului lor de amidon, mulți oameni cred că ar trebui să limiteze consumul acestora.De asemenea, cartofii sunt frecvent asociați cu alimente nesănătoase prăjite și procesate.

Cu toate acestea, multe soiuri au o compoziție similară, constând într-o pulpă bogată în amidon acoperită de o coajă subțire, bogată în nutrienți. Cartofii pot fi fierți, gătiți la aburi, prăjiți, copți sau copți și folosiți într-o gamă largă de preparate.

Cartofii au un conținut ridicat de nutrienți

Există multe tipuri de cartofi care includ o serie de seturi diferite de nutrienți. Aceștia conțin proteine, fibre, sodiu, vitamina C, vitamina B6, potasiu, mangan.

Modul în care pregătim cartofii poate influența, de asemenea, conținutul lor nutritiv. Având în vedere că mulți dintre nutrienții lor sunt concentrați în coaja exterioară, decojirea cartofilor poate elimina o parte semnificativă din conținutul de fibre și minerale din fiecare porție.

În plus, prăjirea cartofilor poate crește conținutul lor de grăsimi și calorii, în comparație cu alte metode de gătit, cum ar fi coacerea sau fierberea.

În plus, produsele din cartofi procesați sunt, de asemenea, mai puțin dense din punct de vedere nutritiv și conțin mai multe calorii, grăsimi și sodiu decât cartofii întregi. Așadar, se recomandă să îi mâncăm copți sau fierți și să renunțăm  la cartofii pai sau prăjiți.

Cartofii conțin antioxidanți

Antioxidanții sunt substanțe care previn formarea radicalilor liberi dăunători, care sunt atomi reactivi ce se pot acumula în organism și pot contribui la apariția bolilor cronice.

Studiile arată că antioxidanții pot preveni anumite tipuri de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul. Cartofii sunt o sursă bună de antioxidanți, inclusiv tipuri specifice, cum ar fi flavonoidele, carotenoidele și acizii fenolici.

Un alt studiu în eprubetă a constatat că antioxidanții din cartofi pot reduce creșterea anumitor tipuri de cancer, inclusiv a cancerului de colon și a celui de ficat.

Totuși majoritatea cercetărilor disponibile se limitează la studii în eprubetă. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina modul în care antioxidanții din cartofi pot afecta dezvoltarea bolilor cronice la om.

Acestea conțin amidon rezistent

Amidonul rezistent este un tip de amidon care nu este digerat în intestinul subțire.În schimb, acesta trece în intestinul gros, unde poate hrăni bacteriile benefice din intestin.

Cartofii sunt o sursă bună de amidon rezistent, iar cei care au fost gătiți și apoi răciți conțin cele mai mari cantități de amidon.

Amidonul rezistent a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, în special în ceea ce privește controlul glicemiei și sensibilitatea la insulină.

În plus, amidonul rezistent poate fi asociat cu alte câteva beneficii, inclusiv reducerea consumului de alimente, creșterea absorbției nutrienților și îmbunătățirea sănătății digestive.

Cartofii sunt sățioși

Cartofii sunt recunoscuți ca fiind unul dintre cele mai sățioase alimente disponibile.

Un studiu a creat un indice de sațietate pentru alimentele obișnuite, oferind la 11-13 participanți diverse alimente și obținând un rating de sațietate pentru fiecare dintre ele. Cartofii fierți au avut cel mai mare rating de sațietate și au fost considerați de șapte ori mai sățioși decât croissantele, care au avut cel mai mic scor la indicele de sațietate.

Cojile de cartofi conțin, de asemenea, o cantitate bună de fibre, care se deplasează încet prin organism nedigerate, favorizând sațietatea și scăzând foamea.

Anumite tipuri de cartofi pot contribui la creșterea în greutate

Unele studii au descoperit o asociere pozitivă între consumul anumitor tipuri de cartofi și produse din cartofi și creșterea în greutate.

Anumite produse din cartofi procesați, cum ar fi cartofii prăjiți și chipsurile, conțin mai multe calorii și grăsimi decât cartofii care au fost fierți, gătiți la aburi sau prăjiți. Excesul de calorii, indiferent de sursa alimentelor, poate duce la creșterea în greutate.

Atunci când sunt consumați cu moderație și ca parte a unei diete echilibrate, este puțin probabil ca cartofii întregi, neprocesați, să ducă la creșterea în greutate.

Cartofii conțin glicoalcaloizi

Glicoalcaloizii sunt o familie potențial toxică de compuși chimici. Cartofii îi conțin, inclusiv două tipuri specifice numite solanină și chaconină. Cartofii verzi, în special, sunt deosebit de bogate în glicoalcaloizi.

Atunci când cartofii sunt expuși la lumină, aceștia produc o moleculă numită clorofilă, ceea ce îi face să devină verzi. Deși producția de clorofilă nu indică neapărat o deteriorare, expunerea la lumină poate crește concentrațiile de glicoalcaloizi.

Atunci când sunt consumate în cantități mari, aceste glicoalcaloizi pot fi toxice și pot avea efecte adverse asupra sănătății. Simptome ale toxicității glicoalcaloidelor includ somnolență, sensibilitate crescută, mâncărimi și simptome digestive.

Cu toate acestea, atunci când sunt consumate în cantități normale, este puțin probabil ca glicoalcaloizii să provoace efecte negative.

Pentru a minimiza conținutul de glicoalcaloizi, depozitarea adecvată este esențială. Depozitarea cartofilor la temperaturi mai scăzute și departe de lumină poate preveni formarea de glicoalcaloizi.

Cum să prepari cartofii?

Atunci când sunt consumați cu moderație, cartofii pot fi un adaos excelent la regimul alimentar.Aceștia conțin cantități bune de fibre și nutrienți, în plus sunt foarte sățioși și versatili.

Cu toate acestea, modul în care îi prepari poate face o mare diferență în ceea ce privește nutriția. Mulți nutrienți sunt conținuți în coaja cartofului, astfel încât consumând atât coaja, cât și pulpa, se maximizează cantitatea de fibre, vitamine și minerale din fiecare porție.

Coacerea, fierberea și gătitul la abur al cartofilor sunt cele mai bune alegeri în ceea ce privește reducerea la minimum a conținutului de grăsimi și de calorii, în comparație cu prăjirea lor.

În plus, optarea pentru cartofi întregi în locul produselor din cartofi procesați poate diminua conținutul de grăsimi, calorii și sodiu al acestora.

În concluzie, mărimea porțiilor și metodele de gătit au o influență majoră asupra efectelor cartofilor asupra sănătății. Atunci când sunt savurați cu moderație și preparați într-un mod sănătos, cartofii pot fi benefici.

Distribuie articolul: