A le citi copiilor cărți bune e datoria fiecărui părinte. De acest motto mă conduc zi de zi, de când am devenit mamă. Mi se pare esențial ca lectura să devină parte din rutina de îngrijire a unui copil, exact precum e jocul liber, plimbarea sau băița de seară. Să nu uităm că beneficiul, pe termen lung, a unei cărți bune rezidă nu doar în dezvoltarea comunicării, ci, mai ales, în evoluția oportună a creativității. Nimic nu deschide mai multe orizonturi decât cititul în tandem.

Ce vreau să subliniez în această cronică e faptul că unele lecturi pot să nu fie neapărat povești, pot fi o istorisire veridică a realității, dar într-un fel adaptat celor mici. Un astfel de exemplu e volumul „Războiul pisicilor” de Vasile Ernu, cu ilustrații de Veronica Neacșu, apărut în colecția Cartier Codobelc. După cum ne atenționează însuși autorul, aceasta nu este o poveste, ci o istorie reală care vine dintr-o perioadă istorică tulburătoare: blocada Leningradului, atunci când pentru salvarea vieților proprii oamenii au ajuns să mănânce pisicile.

Da, s-ar putea ca acest subiect să pară cam dur pentru cei mici, dar adevărul e că forma istorisirii și modul în care Vasile Ernu povestește această istorie îi poate ajuta pe cei mici să învețe câte ceva despre un trecut în care răul bântuia fără pic de jenă. Mi se pare că o astfel de lectură pare și mai de actualitate acum, când copii pot fi expuși unui flux de informații agresive, incerte, greu de digerat.

Jertfa pisicilor, atacul șobolanilor, impotența oamenilor sunt doar câteva dintre părțile acestei povestiri, care, însă, se încununează cu un final fericit, dând micilor cititori o doză de speranță și de fericire, pentru animalele lor de companie preferate. Cred că Vasile Ernu a reușit să redea o atmosferă caldă unei istorii deloc ușor de înțeles chiar și pentru cei mari, iar ilustrațiile Veronicăi Neacșu, pe care le găsesc de-a dreptul fermecătoare, sunt perfecte pentru a completa narațiunea în sine.

În această ordine de idei, vă recomand prezenta carte pentru a vă ajuta copilul să înțeleagă chiar și acea istorie complexă a unui trecut îndepărtat în care doar speranța îi ajuta pe oameni să supraviețuiască. Recomandarea mea ar fi să o citiți cu copii de la șapte ani în sus, explicându-le pasajele și oprindu-vă asupra imaginilor. Sunt sigură că micii exploratori vor aprecia această experiență.

Descoperiți și alte volume din colecția Codobelc, oferindu-le copiilor lecturi de calitate de la autori consacrați.

Distribuie articolul: