După trei săptămâni de sacrificări masive, autoritățile anunță eradicarea focarelor de pestă porcină africană în cele două mari ferme afectate. Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), au fost eutanasiați 118.000 de porci — aproape 40% din totalul efectivului crescut industrial în Republica Moldova.

 

Procesatorii din domeniul cărnii avertizează însă că bilanțul este unul grav și va avea efecte serioase pe termen lung asupra pieței. Potrivit estimărilor, pentru a acoperi cererea internă, vor trebui importate aproximativ 8.000 de tone de carne de porc, transmite tv8.md.

„Cum poți să spui că nu este o problemă, când am pierdut peste 100.000 de capete? E vorba de 40% din porcii crescuți în ferme. Nu ai cum să recuperezi această pierdere rapid, mai ales că exploatațiile sunt acum supuse normelor stricte sanitar-veterinare. Lipsa se va resimți doi ani la rând, 2025 și 2026, până vom reuși să repopulăm”, a declarat Carolina Linte, director executiv al Patronatului Întreprinderilor Prelucrătoare de Carne.

Linte mai atrage atenția că importurile vor pune o presiune suplimentară asupra prețurilor. În contextul în care țara noastră are un contingent de doar 5.500 de tone scutite de taxe în relația cu Uniunea Europeană, orice depășire implică plata unei taxe de 25%.

„Vom avea cel mai scump produs din regiune. Piața se va alinia la prețurile de import, iar dacă se aplică taxa, produsul devine automat mai scump”, avertizează Carolina Linte.

Pe de altă parte, ANSA susține că, deși pierderile sunt semnificative, situația este, deocamdată, sub control. Potrivit directorului adjunct al Agenției, Alexandru Manciu, în primele luni ale anului, fermierii au avut suprastocuri de animale, ceea ce ajută acum la amortizarea impactului sacrificărilor.

„Este prea devreme să vorbim despre creșterea importurilor. În perioada imediat următoare, necesarul va fi asigurat din suprastocul existent. Estimăm că nu vor fi probleme majore în următoarele patru-cinci luni”, a precizat Manciu.

Cu toate acestea, piețele au reacționat deja. Vânzătorii profită de incertitudinea de pe piață, iar prețul cărnii de porc a crescut în ultimele două săptămâni cu 15-20 de lei per kilogram.

Distribuie articolul: