Carmina Stroia, femeia care învață zi de zi ce înseamnă alimentație, stil de viață sănătos și tot ce este legat de Nutrigenetică. Este doctorand la Universitatea din Oradea, CEO and Founder CSBN Precision Nutrition. Originară din Mures, Tarnaveni a început să studieze bazele geneticii acum 13 ani. A urmat Masterul în biotehnologii moleculare anul 2012, iar din 2017 a devenit specialist în Nutrigenomică, acreditată de Eurogenetica, Italia.

„Am ales acest domeniu pentru că pot vorbi despre povestea fiecăruia, individuală, despre precizia din ADN ul nostru, pentru că Nutrigenetica este despre cum combinam alimentele după bagajul nostru genetic pentru sănătate și bunăstare”, menționează Carmina.

Nutrigenetica este ştiinţa de ultima generaţie care studiază modul în care caracteristicile genetice individuale afectează răspunsul la nutrienţi (relaţia dintre gene şi alimentaţie, propriul metabolism, mediul de viaţă şi predispoziţiile individuale). Carmina a ales să studieze această meserie acum 13 ani.

„Pasiunea pentru sănătate o moștenesc de la mama mea, iar pasiunea pentru gătit de la tatăl meu. Vorbim despre bagajul nostru genetic pe care îl moștenim, polimorfismele de la nivelul ADN-ul. În principiu, cel mai mult lucrez cu testul pentru un stil de viață sănătos, este cel mai mare, complet și complex test genetic din țară, fiind cel mai bine vândut, analizează peste 1500 de variații genetice și 77 markeri genetici printre care: o privire asupra celor mai importante aspecte nutritive: minerale, vitamine, carbohidrați, lipide, intolerante și alergii, inflamație, detoxifiere și stres oxidativ. De asemenea, comportament alimentar managementul greutății: predispoziție la îngrășare, sport, ghid nutrigenetic”, povestește specialista.

Principiile de lucru sunt foarte simple: primul pas pentru a-ți descoperi povestea din ADN este să optezi pentru acest serviciu, iar pașii sunt evaluare nutrițională online sau la cabinet; urmat de recoltare de ADN salivar conform instrucțiunilor, fără durere, ace și fără recoltare de sânge. Proba este trimisă la laboratorul genetic, acolo prin PCR este extras ADN-ul, secvențiat, analizat. După ce primesc rezultatele, voi face interpretarea genetică, sub forma unui booklet genetic, cu toate informațiile. Urmează consilierea post-rezultate în care explic toate genele analizate, rezultatele și răspund tuturor întrebărilor. În continuare se poate crea dieta genetică, care este pe viață”, adaugă Carmina.

Informaţiile oferite de nutrigenetica pot fi aplicate pentru îmbunătățirea stării de sănătate, slăbire, menținerea greutății, prevenţia şi ameliorarea unor afecțiuni, a căror stare este direct influențată de hrană.

„Am lucrat foarte mulți ani pe partea de managementul greutății, după profilul genetic, abordări cu nutraceutice adaptate profilului genetic, cu baze științifice, cu studii experimentale. Iar, de anul trecut, de când sunt doctorand în cadrul UMF Oradea, am început să mă canalizez pe patologii precum: teste genetice pentru predispoziții la cancere, teste de microbiotă intestinală, boli autoimune, toate fiind în completarea testului genetic – care se efectuează o singură dată în viață, la fel ca și rH-ul sangvin, bagajul nostru nu se modifică, iar anumite predispoziții/polimorfisme pot fi silențiate prin dieta genetică după genotip”, a mai spus Carmina Stroia.

„Îmi place să spun că există slăbire, un maxim de -3 kg și managementul greutății când este necesar să se slăbească peste 5 kg și care are un mecanism diferit. Un program de scădere în greutate, trebuie să conțină: -mese regulate, gustări – aport nutrițional corect, nicidecum diete de 700kcal. Un adult nu poate supraviețui cu astfel de regimuri de la pseudo-specialiști.

Deficit caloric este necesar, calculat – există foarte multe aplicații care calculează în funcție de stilul de viață, echilibru între grupele alimentare: carbohidrați, lipide, proteine. A se evita încărcătura glicemică mare, să se adauge fibre, carbohidrați rafinați, zaharuri; lipide saturate. Orientați-vă către legume. – citiți eticheta nutrițională a produselor – țineți un jurnal alimentar (chiar și o aplicație, prin care să conștientizați numărul de calorii și gramele de macronutrienți consumate zilnic). De asemenea, limitați carnea roșie, alegeți peste, pui, curcan, hidratare, sport, odihnă consecventă și răbdare. Acestea sunt cheia managementului greutăți”, a spus femeia.

Sunt multe motive pentru care nu slăbesc oamenii, mănâncă calorii goale, au urmat prea multe diete și pur și simplu și-au dat peste cap metabolismul. Încep diete drastice și finalizează după 2-3 săptămâni prin a mânca de recompensă, mult cantitativ, alimente total nepotrivite și astfel se reîngrașă la loc sau depun și mai multe kilograme, susține Carmina.

Alt motiv este lipsa somnului

„Organismul nostru este fin reglat, iar atunci, când nu avem un somn odihnitor, suntem lipsiți de energie, suplinim aceste nevoi prin pofte incontrolabile de dulciuri, grăsimi saturate, sau combinații de carbohidrați rafinați și grăsimi saturate, gen prăjituri, pentru că așa suntem “educați”.

Ultimul aspect și cel mai important, este bagajul genetic! Dacă ai polimorfisme în genele pentru managementul greutății, în genele pentru comportamentul alimentar – unele polimorfisme îmbracă forme ciudate, de exemplu, unii subiecți având homozigoza în unele gene ale comportamentului alimentar ating sațietatea mult mai greu, consuma comparativ cu subiecții heterozigoți mai greu sațietatea și consuma cu aproximativ 500 kcal/mai mult”, adaugă Carmina.

Distribuie articolul: