Multe cupluri sunt în căutarea unei metode de contracepție inofensive, dar în același timp și eficiente. Aceste subiecte au fost pe larg dezbătute la un eveniment organizat în contextul Zilei Mondiale a Populației în cadrul Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală. Medicul ginecolog, Vera Melniciuc a venit cu mai multe detalii despre metodele de contracepție moderne, dar și mituri ce țin de contracepția de urgență.

„Multe femei rămân fidele tradiționalei metode de contracepție – linia calendarului. Este de luat în considerare faptul că această metodă este valabilă doar pentru femeile care au ciclul menstrual foarte exact și știu cu precizie când este ziua ovulației. Linia calendarului presupune ca femeia să nu întrețină relații sexuale cu 3 – 5 zile până la ovulație și respectiv 2 zile după ovulație. Un specific al liniei calendarului este că nu poate fi aplicat în primul an după ce femeia a avut o naștere, ciclul menstrual al acesteia fiind adesea instabil. Nu în ultimul rând este de menționat că această metodă nu este una sută la sută sigură și nu poți fi încrezut de fiecare dată în eficacitatea acesteia.

Prezervativul este considerat a fi o metodă eficientă în condițiile utilizării corecte a acestuia. Acesta este unica metodă care protejează partenerii de infecții sexual transmisibile, iar prețul acestuia este unul accesibil. Medicii adesea recomandă această metodă de contracepție adolescenților, care nu au un partener sexual stabil și sunt expuși pericolului de a se contamina cu o infecție sexual transmisibilă.

Încă din cele mai vechi timpuri au existat tentative de a preveni sarcina prin introducerea în uter a unui corp străin, circa 5000 de ani înaintea erei noastre, femeile își introduceau o piatră în uter ca să nu prindă o sarcină nedorită. Dispozitivele intrauterine – steriletul  este o metodă de contracepție foarte bună și foarte sigură, dar în același timp cu multe contraindicații. Dacă în trecut dispozitivul intrauterin putea fi utilizat doar de femeile care au trecut cel puțin printr-o naștere, acum însă pot fi găsite dispozitive intrauterine și pentru femeile care nu au născut încă. Când se dorește utilizarea unui dispozitiv intrauterin este obligatorie consultarea medicul specialist”, spune doctorul..

Medicul Vera Melniciuc a menționat că și contracepția hormonală este o metodă des folosită în rândul femeilor de la noi. În pofida tuturor miturilor care se zvonesc despre această metodă, aceasta este cel mai sigur mod de contracepție, cu o rată de eșec de 0,5 %”.

În același timp, medicul a spulberat miturile care circulă în societate despre dușul vaginal și consumul semințelor după actul sexual care sunt des utilizate în calitate de contracepție de urgență, dar care nu aduc în realitate efectul dorit.

„Contracepția de urgență care este recomandată de medici este cunoscuta ca pastila de a doua zi, care trebuie utilizată primele 48 de ore sau maximum 72 de ore după actul sexual. Utilizarea de multe ori a acestei pastile poate avea consecințe negative asupra stării sănătății femeii”, spune doctorul.

Autor: Ana Scripnic