Insomnia este o tulburare de somn destul de comună care face dificilă adormirea și rămânerea adormită. Insomnia îi împiedică pe mulți oameni să doarmă cele șapte până la nouă ore pe noapte pe care le recomandă experții.

Unii oameni suferă de perioade scurte de insomnie timp de câteva zile sau săptămâni, în timp ce alții suferă de insomnie luni întregi. Indiferent de cât de des aveți insomnie, presopunctura poate oferi o oarecare ușurare. Presopunctura presupune folosirea atingerii fizice pentru a stimula punctele de presiune care corespund diferitelor aspecte ale sănătății fizice și mentale.

În timp ce vă puteți face presopunctura de către un profesionist, puteți încerca, de asemenea, să stimulați punctele de presiune pe cont propriu. Citiți mai departe pentru a afla cinci puncte de presiune pe care le puteți încerca și pentru a afla mai multe despre știința din spatele utilizării presopuncturii pentru somn.

1. Poarta Spiritului
Punctul poarta spiritului este situat la cuta de pe încheietura mâinii tale exterioare, sub degetul mic.

Pentru a trata insomnia:

  • Simțiți spațiul mic și gol din această zonă și aplicați o presiune ușoară într-o mișcare circulară sau în sus și în jos.
  • Continuați timp de două până la trei minute.
  • Țineți partea stângă a punctului cu o presiune ușoară timp de câteva secunde, apoi țineți partea dreaptă.
  • Repetați pe aceeași zonă a celeilalte încheieturi.

Stimularea acestui punct de presiune este asociată cu liniștirea minții, ceea ce vă poate ajuta să adormiți.

2. Intersecția trei yin
Punctul de intersecție cu trei yin este situat pe piciorul interior, chiar deasupra gleznei.

Pentru a trata insomnia:

Găsiți cel mai înalt punct de pe gleznă.
Numără patru degete în sus de picior, deasupra gleznei.
Aplicați o presiune adâncă ușor în spatele celui mai mare os al piciorului (tibia), masând cu mișcări circulare sau în sus și în jos timp de patru până la cinci secunde.
Pe lângă faptul că ajută la insomnie, simularea acestui punct de presiune poate ajuta și la tulburările pelvine și crampele menstruale.

Nu utilizați acest punct de presiune dacă sunteți însărcinată, deoarece este asociat și cu inducerea travaliului.

3. Izvor clocotitor
Punctul de arc clocotitor este situat pe talpa piciorului. Este o mică depresiune care apare chiar deasupra mijlocului piciorului atunci când îți ondulați degetele spre interior.

Pentru a trata insomnia:

  • Întinde-te pe spate cu genunchii îndoiți, astfel încât să poți ajunge la picioare cu mâinile.
  • Luați un picior în mână și ondulați-vă degetele de la picioare.
  • Simțiți depresia de pe talpa piciorului.
  • Aplicați o presiune fermă și masați acest punct timp de câteva minute folosind mișcări circulare sau în sus și în jos.
  • Se crede că stimularea acestui punct de presiune îți pune la bază energia și induce somnul.

4. Poarta de frontieră interioară
Punctul poarta de frontieră interioară se găsește pe antebrațul interior între două tendoane.
Pentru a ușura insomnia:

  • Întoarceți-vă mâinile astfel încât palmele să fie orientate în sus.
  • Luați o mână și numărați trei degete în jos de la pliul încheieturii.
  • Aplicați o presiune constantă în jos între cele două tendoane în această locație.
  • Folosiți o mișcare circulară sau în sus și în jos pentru a masa zona timp de patru până la cinci secunde.
  • Pe lângă faptul că vă ajută să dormi, punctul de frontieră interioară este asociat cu greață liniștitoare, dureri de stomac și dureri de cap.

5. Bazin de vânt
Punctul bazinului de vânt este situat pe partea din spate a gâtului. Îl poți găsi simțind osul mastoid din spatele urechilor și urmând șanțul din jurul unde mușchii gâtului se atașează de craniu.

Pentru a trata insomnia:

  • Strângeți-vă mâinile împreună și deschideți ușor palmele cu degetele interconectate pentru a crea o formă de ceașcă cu mâinile.
  • Folosește-ți degetele mari pentru a aplica o presiune profundă și fermă către craniu, folosind mișcări circulare sau în sus și în jos pentru a masa această zonă timp de patru până la cinci secunde.
  • Respirați adânc în timp ce masați zona.
  • Stimularea acestui punct de presiune poate ajuta la reducerea simptomelor respiratorii, cum ar fi tusea, care adesea întrerup somnul. De asemenea, este asociat cu reducerea stresului și calmarea minții.

Ce spune cercetarea?
Presopunctura există de mii de ani, dar experții au început abia recent să evalueze eficacitatea acesteia ca tratament medical. Deși majoritatea studiilor existente despre presopunctură și somn sunt mici, rezultatele lor sunt promițătoare.

De exemplu, un studiu din 2010 a implicat 25 de participanți în instituții de îngrijire pe termen lung care au avut probleme cu somnul. Calitatea somnului lor sa îmbunătățit după cinci săptămâni de tratament cu presopunctură. Beneficiile au durat până la două săptămâni după ce au încetat să mai primească tratament.

Un studiu din 2011 care a implicat 45 de femei în postmenopauză cu insomnie a avut rezultate similare după patru săptămâni de tratament.

Există multe studii cu constatări similare, dar toate sunt relativ mici și limitate. Drept urmare, experții nu au suficiente date de înaltă calitate pentru a trage concluzii concrete.

Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că presopunctura scade calitatea somnului, așa că cu siguranță merită încercat dacă ești interesat.

Când să vezi un medic?
Somnul este esențial pentru sănătatea ta fizică și psihică.

Nu dormi suficient în mod regulat este legat de o serie de probleme de sănătate, inclusiv:

  • funcția imunitară slăbită
  • creștere în greutate
  • scăderea funcției cognitive.

Dacă aveți insomnie care durează mai mult de câteva săptămâni, faceți o programare la medicul dumneavoastră. Este posibil să aveți o afecțiune de bază care necesită tratament.

Majoritatea oamenilor se confruntă cu insomnia la un moment dat în viața lor. Dacă sunteți în căutarea unui remediu natural pentru a vă îmbunătăți somnul, încercați să faceți presopunctură cu 15 minute înainte de a merge la culcare.

Doar asigurați-vă că excludeți orice cauză subiacentă a insomniei pe termen lung.

Distribuie articolul: