Au rămas zile numărate până la începutul unui nou an de studii, iar scenariul potrivit căruia copiii vor fi reincluși în colectivități pare să fie destul de real. În acest context, tot mai mulți părinți își pun mari semne de întrebare referitor la comportamentul pe care ar trebui să-l abordeze ținând cont că pandemia încă e în plină forță. Cu un set de recomandări a venit pediatra Dorina Agachi. 

Potrivit Dorinei Agachi reîntoarcerea copiilor în colectivități nu ar prezenta un risc, iar la baza acestei opinii specialista prezintă mai multe studii care au temei internaționale.

 „Am să aduc către cititor cateva cifre bazate pe studii internaționale ca să fie argumentate ipotezele menționate și de ce se permite a se întampla acest lucru (atașez mai jos linkuri pentru mai multe detalii) – sunt studii distribuite de către colegii noștri de peste Prut ”, a scris ea pe pagina sa de Facebook.

În cele ce urmează îți vom arăta câteva informații prezentate de către specialistă în contextul reincluderii copiilor în colectivități, pe timp de pandemie.

  1.  Copiii reprezintă doar 1 până la 9% din cazurile confirmate de COVID-19 pe plan mondial.
  2. Copiii cel mai frecvent fac forme ușoare de COVID-19, având un risc de spitalizare de 20 de ori mai mic decât al unui adult.
  3. Copiii mici, de grădiniță sau de școală primară, sunt infectați cu noul coronavirus mult mai rar decât adulții, în fața acelorași condiții de transmitere comunitară și nu transmit la fel de ușor boala către alte persoane.
  4. Copiii reprezintă sub 0,1% din totalul deceselor atribuibile SARS-CoV-2. Singura complicație gravă a bolii, așa numitul PIMS-TS sau MIS-C (sindromul inflamator multisistemic sau Kawasaki-like) a produs în SUA 10 decese la copil, la o populație de zeci de ori mai mare ca a Republicii Moldova.

Cum mă comport în cazul în care cel mic prezintă simptome de îmbolnavire?

Este una dintre cele mai firești întrebări pe care și le-ar putea pune un părinte, zice Dorina Agachi și vine cu un set de recomandări pentru părinți.

  • Vă păstrați calmul: Covid nu dispare din acest moment, ba din contra abia se începe Convețuirea cu el; Ne învățăm să trăim împreună sub aceeași atmosferă;
  • Nimeni nu a anulat celelalte tipuri de infectie, el doar se aranjează în șirul tuturor care au existat – deci cel mic poate avea oricare altă infecție – Nu se rezumă totul doar la Covid;
  • La primele simptome de febră faceti exact aceeași conduită ca și pâna acum (găsiți articolele în care povestesc despre febră);
  • Desigur școlim acasă zilnic copii despre modul sănătos de viață la toate capitolele cu predominanță la moment asupra: spălării corecte a mâinilor, nasului și consumul cât mai mult de lichide.

Sursa foto: Facebook/DorinaAgachi

Distribuie articolul: