Fontanela la bebeluși este un subiect de care sunt preocupați toți părinții, iar când trebuie aceasta să se închidă este o întrebare la care de cele mai multe ori se caută răspunsuri în nenumărate rânduri. Răspunsul probabil că o să-i nemulțumească pentru că este foarte vag.

Ce sunt fontanelele?

Fontanela este zona de contact a oaselor craniene sau așa numitele puncte moi ale craniului cu scopul de a permite trecerea copilului prin canalul de naștere (dacă aceste zone moi ale craniului nu ar exista, naşterea pe cale vaginală ar fi imposibilă) și pentru a permite creierului să se dezvolte în primele luni de viață. Fontanelele, în ciuda faptului că par locuri vulnerabile, în mod paradoxal, au rolul de a proteja copilul de efectele grave ale unor posibile traumatisme craniene. În momentul unei lovituri, oasele craniului, în loc să se fractureze, se pot mişca uşor între ele datorită structurii lor cartilaginoase şi a fontanelelor, protejând și creierul și oasele craniene.

Fontanelele sunt bine protejate.

Deși pare că imediat sub tegument se află creierul, zona fontanelelor este bine protejată de un țesut fibros care menține integritatea cutiei craniene și apără de orice posibile agresiuni din mediul exterior, creierul copilului.

Câte fontanele are bebelușul?

La naștere, copilul are șase fontanele, exact pe zonele de viitoare sutură ale oaselor craniene, dar cea care contează cel mai mult, cea care este un indicator al evoluției copilului și este cea mai vizibilă și mai ușor palpabilă este fontanela anterioară care se află în zona creștetului capului.

Când trebuie să se închidă fontanela la bebeluși?

Medicul pediatru verifică periodic prin palpare ușoară fontanela anterioară, iar ceea ce urmărește acesta este ritmul de acoperire al fontanelei anterioare raportat la ritmul de creștere al copilului și, esențial, raportat întotdeauna la circumferința craniului copilului.

Părinții știu că, în afară de greutate și înălțime, una din măsurătorile pe care pediatrul le face la fiecare vizită de control a bebelușului este măsurarea circumferinței cutiei craniene. Doar în raport de aceste date se poate pune problema dacă ritmul de închidere a fontanelei este prea lent sau prea rapid.

Un alt amănunt pe care părinții trebuie să-l știe este că ritmul de închidere al fontanelei anterioare variază mult de la un copil la altul, după cum și dimensiunea inițială a acesteia variază, în medie fiind de circa 2/2 centimetri, fără ca variațiile în plus sau în minus să aibă ceva anormal.

Interesant este că în primele luni de viață fontanela anterioară va crește în dimensiune comparativ cu momentul nașterii, datorită faptului că volumul creierului crește mult și repede.

Fontanela la bebeluși se poate închide oricând între 3 și 24 de luni, uneori chiar și mai târziu

Nu trebuie să exite nicio legătură între administrarea de suplimente de vitamină D2 și D3 și ritmul de închidere al fontanelelor, iar închiderea timpurie a celei anterioare nu trebuie, în nici un caz să ducă la întreruperea suplimentelor de vitamina D. Ritmul de creștere al creierului copilului nu depinde de fontanele, după vârsta de trei luni, simpla măsurare a craniului dovedind creșterea acestuia independent de procesul de lipire a marginilor osoase ale fontanelei anterioare.

SURSA