Dacă ați privit filmul „Fără obligații” cu Ashton Kutcher și Natalie Portman în rolurile principale, atunci cu siguranță vă amintiți gestul făcut de eroul principal în ziua în care eroina era la menstruație. Tipul i-a alcătuit un playlist cu melodii denumirea cărora te duce cu gândul la acest proces fiziologic. Printre acestea s-au regăsit „Bleeding love” (Dragoste sângerândă) de Leona Lewis, „Evenflow” (Flux Uniform) de Pearl Jam, „Red Red Wine” (Vin Roșu-Roșu) de UB40 și altele în același stil. Romantic gest, nu-i așa fetelor? Câte dintre voi s-au gândit că le-ar plăcea să aibă aceeași atitudine din partea partenerului sau măcar un mic suport psihologic? Iată câteva idei pentru bărbații care se simt ciudat sau neputincioși atunci când femeia de alături trece prin „zilele alea”.

Din păcate, atunci când este vorba despre menstruație și ciclul menstrual, nu toate femeile sunt suficient de informate, dar ce să mai vorbim de unii bărbați? De aceea apar miturile, care însă nu reflectă deloc realitatea, și cel mai rău este că menstruația este pentru mulți un subiect tabu, femeile fiind lăsate să se descurce singure.

Acest proces ciclic, deși dureros pentru multe femei, este normal, deci este recomandabil și bărbaților să se informeze despre lucrurile esențiale privitoare la schimbările fizice și emoționale prin care trec.

Ciclul menstrual și menstruația trebuie acceptate ca un fenomen fiziologic absolut normal. Menstruația nu este un secret sau o rușine – nici pentru femei, nici pentru bărbați.

Atât fetele, cât și femeile trebuie să fie capabile să ia decizii informate cu privire la sănătatea lor sexuală și reproductivă, iar bărbații sunt cei care trebuie să le susțină, ajute și încurajeze. Iată câteva sfaturi oferite de  gyneco.md.

Ei o pot face prin diferite metode:

  1. Să înțeleagă ce înseamnă CICLU MENSTRUAL și MENSTRUAȚIE.
  2. Să cunoască de la ce vârstă aceasta poate apărea și până când poate dura. Atunci, cu o probabilitate mai mare, nu vom fi tentați să facem glume pe seama necesității unei pilule de durere sau atunci când fata se poate murdări de sânge.
  3. Să se informeze despre procesele legate de ciclul menstrual. Să dezmintă miturile legate de menstruație prin informare și cunoaștere. De exemplu: femeile nu sunt „murdare” când au menstruație, nu sunt infertile dacă au dureri în timpul perioadei.
  4. Să discute despre acest subiect, pentru ca să nu mai rămână tabu. Tăcerea cu privire la menstruație poate duce la ignoranță și neglijare. Acest lucru lasă femeile și fetele vulnerabile la lucruri precum discriminarea.
  5. Bărbații nemijlocit pot susține femeile în timpul menstruației prin:
  • aprovizionarea cu produse igienice în menstruație (absorbante, tampoane);
  • crearea condițiilor cât mai prielnice pentru ca femeia să treacă mai ușor prin această perioadă (pilule de durere).

Pe lângă cele menționate mai sus, noi mai recomandăm bărbaților să fie mai afectuoși, să îmbrățișeze partenera, să-i facă un masaj ușor sau să o țină de mână, dacă nu o deranjează – pentru că poate fi și așa. Știți vorba aia: „Când sunt la menstruație nici nu respira lângă mine!”. Întreab-o dacă se simte confortabil, dacă nu-i este cald sau frig, dacă nu vrea un pahar cu apă sau de ce nu, o înghețată sau ciocolată neagră (dezechilibrul hormonal e caracteristic acestei perioade și vine la pachet cu o scădere a magneziului și endorfinei în organism, iar ciocolata le poate rezolva pe ambele). Fii afectuos, dar nu întrece limita.

Voi ce ați mai adăuga la cele menționate?