Ciorapii compresivi sunt recomandați pentru capacitatea de a îmbunătăți circulația sângelui la nivelul membrelor inferioare datorită comprimării vaselor dilatate. Există trei feluri de ciorapi de uz medicinal, care se clasifică în funcție de gradul de compresie pe care îl asigură.

Cei cu compresie ușoară (7 – 15 mmHg) reprezintă o alternativă excelentă pentru prevenție și sunt ideali pentru persoanele care desfășoară activități ce presupun statul în picioare pentru foarte multe ore consecutive. De asemenea, sunt foarte buni și pentru purtat în perioada călătoriilor, în perioada de sarcină și pentru a preveni insuficiența venoasă.

Clasa I de compresie, sau compresia moderată, include ciorapi compresivi recomandați persoanelor cu edeme moderate sau cu varice. Ciorapii compresivi din clasa I (15 – 20 mmHg) sunt eficienți și pentru femeile însărcinate sau pentru persoanele care au trecut printr-o intervenție chirurgicală și se află în perioada de recuperare de după operație. Compresia puternică, sau clasa a II – a, include ciorapi care sunt recomandați persoanelor cu probleme acute de varice, celor cu edeme severe, precum și acelora care suferă din cauza ulcerului venos. De asemenea, ciorapii compresivi din clasa a II – a sunt eficienți și pentru persoanele cu dermatoscleroza sau pentru cele cu tromboză acută venală.

În timp ce ciorapii cu compresie ușoară sau moderată pot fi achiziționați fără prescripție medicală, pentru cei cu compresie puternică și foarte puternică este nevoie de rețetă din partea medicului flebolog.

Purtarea de ciorapi compresivi în perioada de sarcina

În foarte multe dintre situații, femeile însărcinate se confruntă cu apariția varicelor. Este o perioadă în care pot să apară afecțiuni venoase cu caracter mic sau mediu, iar utilizarea ciorapilor compresivi ajută la reducerea acestui risc și la tratarea eficientă a simptomelor de acest fel. Atunci când avem de-a face cu probleme mici, ciorapii cu compresie ușoară (15 – 20 mmHg) reprezintă alegerea corectă.

În situația în care problemele sunt mai grave, aveți opțiunea de a alege ciorapi cu compresie medie (20 – 30 mmHg). Specialiștii recomandă să folosiți ciorapii compresivi atât în prima parte a sarcinii, cât și în lunile de dinainte de a naște, pentru că fătul se dezvoltă și crește în greutate iar la nivelul membrelor inferioare apare retenția de apă. Datorită ciorapilor compresivi, umflaturile și durerile sunt diminuate considerabil –  în special pe durata sezonului cald.

Ciorapi compresivi pentru picioare grele și dureroase

Cele mai des întâlnite simptome ale picioarelor grele și dureroase sunt reprezentate de inflamarea membrelor inferioare, de dureri care se amplifică în timpul mersului pe jos și de senzația de greutate resimțită inclusiv în timp de repaus. Sunt probleme cu care se confruntă persoanele supraponderale, dar și acelea care nu fac suficientă mișcare. Ciorapii compresivi sunt foarte utili în aceste situații, pentru că favorizează circulația sângelui în picioare. Pentru a vă asigura că tratamentul pe care îl urmați este cel corect, este important să consultați un specialist. Odată ce medicul identifică problema care provoacă oboseală și rigiditate la nivelul membrelor inferioare, una dintre alternativele de tratament recomandate poate să fie utilizarea ciorapilor compresivi.

Reduceți riscul de apariție a ulcerului varicos prin purtarea de ciorapi compresivi

Circulația deficitară este cea care provoacă apariția ulcerului varicos în unele situații, dar poate să fie vorba și despre artrită reumatoidă, hipertensiune arterială, diabet zaharat, retenție de apă sau obezitate. În afară de pierderea în greutate (la persoanele supraponderale) și de exerciții fizice regulate, tratamentul pentru ulcer varicos poate să presupună și purtarea ciorapilor compresivi – această alternativă ajutând semnificativ la îmbunătățirea circulației sangvine locale.

Utilitatea ciorapilor compresivi pentru persoanele cu insuficiență venoasă

Insuficiența venoasă este o boală care afectează foarte mulți oameni, însă doar una din patru persoane ajunge să consulte un medic pentru diagnosticare și tratament. Una dintre cauzele care duc la apariția insuficienței venoase o constituie călătoriile lungi cu mașina sau cu avionul, de aceea pe durata respectivelor călătorii este recomandat să purtați ciorapi compresivi. Astfel, stimulați circulația sângelui la nivelul picioarelor și evitați formarea trombilor. Purtarea ciorapilor compresivi ajută la reducerea senzației de oboseală la nivelul picioarelor și previne apariția edemului, eliminând totodată senzația de picioare dureroase și amorțite.

Distribuie articolul: