După Paște începe o nouă săptămână plină de sărbători și restricții pentru treburile casnice. Gospodinele au doar două zile la dispoziție pentru spălatul rufelor. Astfel, creștinii nu vor folosi mașinile de spălat în restul zilelor.

După Săptămâna Patimilor, în care gospodinele au avut restricții la diverse treburi casnice, începe o nouă săptămână în care li se interzice să spele rufe.

Sunt doar câteva zile în care pot face acest lucru. Luni și marți sunt considerate încă parte din perioada Paștelui, așa că oamenii păstrează tradiția și nu pornesc mașina de spălat.

Dar această săptămână mai are o sărbătoare mare. Este vorba despre Izvorul Tămăduirii, când credincioșii nu spală rufe.

Astfel, conform calendarului ortodox, lunea și marțea sunt trecute cu cruce roșie, astfel încât nu este permis să se spele rufe sau să se facă curățenie. Mai rămân doar trei zile în care românii pot spăla rufe: miercuri, joi și sâmbătă.

În teorie, nici miercurea femeile nu ar trebui să muncească, însă bărbații pot merge să lucreze pe câmp sau în jurul casei.

De asemenea, zilele de joi de până la Rusalii sunt numite “joimărițe” sau “joi verzi”, iar tradiția păstrată cu sfințenie în zonele rurale spune că femeile trebuie să evite munca, pentru a se proteja de tunete, trăznete, grindină sau ploaie cu gheață.

Se crede că celor care respectă aceste joi și nu muncesc le va merge bine, pe când celor care nu le serbează le va merge rău, fiindcă le va bate grindina în grădini și case. Restricțiile au rolul de a proteja oamenii, gospodăriile și recoltele de urmările fenomenelor naturale nefavorabile.

Distribuie articolul: