De-a lungul anilor, uleiul de cocos și-a câștigat reputația de aliment sănătos, pe care ar trebui să-l consumăm fără griji.

Nu doar că a devenit un înlocuitor pentru alte tipuri de grăsimi în preparatele culinare, ci este considerat un remediu important și pentru a trata diferite probleme ale pielii sau pentru a face părul mai strălucitor. Dar cât este de benefic uleiul de cocos și, mai ales, ce cointraindicații are pentru sănătate și frumusețe?

Ce efecte are uleiul de cocos asupra sănătății

Popularitatea uleiului de cocos a apărut datorită unor studii epidemiologice care au implicat grupuri de oameni pentru care uleiul de cocos face parte din dietele lor native, așa cum este cazul populațiilor din India, Filipine sau Polinezia. Aceste persoane au rată scăzută de boli cardiovasculare, însă acest lucru ar putea fi explicat și de restul obiceiurilor alimentare ale acestora.

De asemenea, tipul de ulei de cocos folosit în aceste zone este diferit de uleiul de cocos utilizat în Occident.

În țările în care uleiul de cocos face parte din alimentația tradițională nu se consumă ulei de cocos procesat, ci întreaga pulpă de cocos sau crema din pulpă de cocos, fiind în același timp o dietă bogată în fibre, multe fructe și legume, pește, fără alimente procesate sau cu zahăr adăugat.

Uleiul de cocos crește colesterolul

În cadrul unor studii s-a demonstrat că uleiul de cocos poate crește colesterolul. În comparație cu o dietă bogată în unt și una bogată în grăsimi nesaturate (ulei de măsline sau de șofrănel), dieta cu ulei de cocos a crescut colesterolul total, HDL, și colesterolul „rău” LDL mai mult decât uleiurile nesaturate, dar mai puțin decât untul.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că uleiul de cocos poate crește nivelul colesterolului total și al colesterolului LDL la fel de mult sau similar ca alte grăsimi saturate precum grăsimea de vită sau uleiul de palmier.

Specialiștii au ajuns la concluzia că uleiul de cocos poate crește nivelul colesterolului nociv și al trigliceridelor precum alte grăsimi saturate, prin urmate nu ar trebui considerat un aliment benefic pentru sănătatea inimii, iar cantitatea inclusă în alimentație ar trebui limitată.

Uleiul de cocos poate duce la creșterea în greutate

Pentru că este format în proporție de 99% din grăsime, uleiul de cocos are la fel de multe calorii ca și alte surse de grăsime.

O lingură de ulei de cocos conține 15 grame de grăsime și aproximativ 120 de calorii. De aceea, consumul zilnic de ulei de cocos trebuie limitat pentru a preveni acumularea kilogramelor în plus. Nu este un aliment pe care să-l incluzi des în dieta ta atunci când vrei să slăbești.

Uleiul de cocos nu oferă aceleași beneficii precum alte tipuri de uleiuri vegetale

Deși este văzut ca o alternativă sănătoasă pentru grăsimile de origine animală sau alte tipuri de uleiuri vegetale, așa cum sunt uleiul de palmier sau uleiul de floarea soarelui, uleiul de cocos nu oferă mai multe beneficii pentru sănătate decât alte grăsimi saturate. Grăsimile nesaturate, așa cum sunt cele conținute de uleiul de măsline, sunt mult mai sănătoase și sunt de preferat în cadrul unei alimentații sănătoase.

Uleiul de cocos are efect comedogen

La fel ca multe alte uleiuri naturale sau sintetice folosite în industria cosmetică, uleiul de cocos poate avea efect comedogenic atunci când este aplicat cu regularitate pe piele.

Acest lucru înseamnă că poate bloca porii, ceea ce duce la acumularea de sebum și celule moarte în pori, rezultatul fiind puncte negre, comedoane sau acnee. Persoanele cu ten gras sau cele cu ten acneic ar trebui să evite aplicarea cu regularitate a uleiului de cocos pe piele.

Sursa

Distribuie articolul: