Copilul poate veni pe lume prin două căi: fie în urma nașterii naturale, fie prin intervenție chirurgicală – cezariană. Scopul ambelor metode este nașterea copilului în siguranță. În unele cazuri, potrivit indicațiilor medicale, este prescrisă nașterea prin intervenție chirurgicală cezariană, deoarece nașterea pe cale vaginală este prea riscantă.

Platforma de specialitate gyneco.md a elaborat un top cu acele cazuri când este indicată nașterea prin cezariană:

„Operația cezariană se clasifică în dependență de urgența acesteia în: urgentă și planică.

Medicul poate indica operația cezariană în diferite situații. Acestea pot fi urgențe, de exemplu hipoxia fătului în travaliu sau cazuri când operația cezariană este planificată din motivul imposibilității nașterii pe cale vaginală, de exemplu poziția transversă a fătului.

Mai jos avem câteva din indicațiile pentru operația cezariană, fie urgentă sau planificată:

hipoxie fetală intrauterină;
prezentare fetală non-cefalică;
sarcină multiplă;
creștere patologică a fătului;
anomalii congenitale;
patologii a placentei (de ex. placenta praevia centrală)
naștere înainte de termen;
eșec al nașterii vaginale asistate;
urgențe obstetricale, precum: stopul cardiac brusc, preeclampsia, eclampsia, sindromul HELLP;-

indicații materne extragenitale, precum: cardiace, pulmonare, ortopedice, neurologice, oftalmice, psihiatrice, oncologice;
infecții materne cu transmitere materno-fetală, de exemplu: virusul herpes (HSV), virusul varicelei, virusul imunodeficienței umane (HIV), condiloamele genitale.

Nici o listă de indicații pentru cezariană nu este exhaustivă, iar justificarea generală este, adesea, că riscul prezentat de nașterea vaginală este mai mare decât cel al unei nașteri prin cezariană”, subliniază gyneco.md

Deși nașterile prin metoda cezariană au un șir de indicații medicale care pot salva viața mamei și a copilului, în secolul 21 acestea au devenit mai frecvente (peste 15% din numărul total de nașteri, cifră preconizată de autorități), iar în unele cazuri aplicarea acestora nu este argumentată. În timp ce aceste intervenții implică un șir de riscuri și costuri economice mai mari, Organizația Mondială a Sănătății face un apel către medici și femei pentru a încuraja nașterea pe cale naturală atunci când sunt întrunite toate criteriile necesare.

Citește și: Nașterea naturală vs prin cezariană. Jurnalista Anna Smolnițchi și-a povestit experiența

Distribuie articolul: