Stresul – mai mult decât un cuvânt și mai mult decât o noțiune. Pentru omul modern, stresul pare să fi devenit o parte pregnantă din viața de zi cu zi, atât cel acut, dramatic și șocant, cât și cel cronic, obositor, dar parcă uzual deja. Totuși, care este prețul pe care îl plătim pentru că nu îl înțelegem (și combatem) suficient? Cum are de suferit sănătatea – atât cea mentală, cât și cea fizică, în urma stresului? Dincolo de psihosomatică și fără a încărca cititorul cu prea multe noțiuni medicale, cartea „Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns” de Gabor Maté dezvăluie treptat și pe înțelesul oricui câteva aspecte cheie ale acestor dileme.

„Oamenii au înțeles dintotdeauna, intuitiv, că mintea și corpul nu pot fi separate. Modernitatea a adus cu sine o disociere nefericită, o ruptură între ceea ce mintea noastră acceptă ca adevăr. Dintre aceste două tipuri de cunoaștere, cel de-al doilea, mai restrâns, câștigă adesea, în defavoarea noastră. Așadar, este o plăcere și un privilegiu să aduc în fața cititorului concluziile științei moderne, care reafirmă intuițiile înțelepciunii seculare. Acesta a fost obiectivul principal când am scris cartea. Celălalt a fost să afișez ca într-o oglindă societatea dominată de stres în care trăim, astfel încât să putem înțelege cum contribuim inconștient, în nenumărate moduri, la generarea bolilor care ne afectează”.

Este de la sine înțeles că mintea și corpul sunt legate – de la hormoni și neuromediatori la felul în care organismul reacționează la emoții și trăiri, legăturile dintre psihic și fizic sunt permanent studiate de medici și cercetători. Acest lucru este stipulat chiar de autor, în primele rânduri ale cărții-fenomen, care, după cum spune Dr. Lucian Negoiță – „ne învață să ne ascultăm corpul și ne arată cât de important este să îl respectăm dacă vrem să fim sănătoși”.

Cartea sumează și reflectă decenii de experiență clinică, îngrijire paliativă și interviuri cu sute de pacienți dintre care aproape o sută de cazuri sunt tratate în detaliu. Pentru a evita orice posibile referințe la „etiologiile necunoscute” ale multor boli, doctorul Maté oferă sute de referințe științifice, studii de pe tot globul și mărturii personale care leagă bolile de care suferim de traume emoționale de reprimarea ori exprimarea inadecvată a emoțiilor.

Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns

Sindromul Raynaud, cancerul de diverse tipuri, scleroza multiplă, sclerodermia, artrita reumatoidă, scleroza laterală amiotrofică, boala inflamatorie a intestinului, diabetul, endometrioza, tulburările autoimune sau boala Alzheimer – toate aceste boli ce afectează părți diferite ale organismului s-au dovedit a avea o legătură cu stresul refulat, ignorat sau ascuns în adâncurile minții și sufletului. Dar cartea nu este despre boală și nici nu transferă „responsabilitatea” pentru boală asupra celor ce suferă de ea. Din contra, accentul este pus pe principiile de prevenție și vindecare „la rădăcină”. Pe modurile sănătoase de descoperire, recunoaștere și combatere a stresului și emoțiilor negative ce pot deveni, în timp, cauza unor boli debilitante sau chiar fatale.

Oare nu ne-am întrebat, fiecare dintre noi, măcar o dată în viață dacă am putea face ceva palpabil pentru a ne îmbunătăți starea mentală? Oare nu avem toți o oarecare frică de boală și moarte, oare nu ne-am dori să știm că facem tot ce putem pentru o viață cât mai sănătoasă, atât cât ne este dat să trăim pe acest pământ? Cartea „Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns” nu este o enumerare fatalistă a modurilor în care stresul zilnic ne poate sabota aceste intenții pozitive. Din contra, prin exemple clare și explicații lucide, ea dă soluții aplicabile pentru probleme comune. Deși autorul spune că „aceasta nu este o carte de rețete”, cititorul oricum se va recunoaște în text și va găsi calea spre „transformarea personală”. Pentru că nimeni nu este scutit de stres și pentru că toți avem nevoie de vindecare spirituală, la fel de mult ca de vindecare fizică. Iar dacă ele merg mână în mână, ce greșeală ar fi să nu explorezi posibilitățile… Poți căuta volumul în librării sau poți comanda cartea online, fără mult efort. În schimb vei primi o adevărată comoară de cunoștințe și cheia spre o viață mai fericită și mai sănătoasă.

Distribuie articolul: