Modul sănătos de viață devine din nou „la modă” și ia amploare atât în rândul maturilor, cât și în rândul celor mici. Din ce în ce mai mulți părinți doresc ca prichindeii lor să urmeze cursuri dedicate unui sport, pentru ca aceștia să fie mai disciplinați, să-și întărească voința, să facă față cu brio tuturor încercărilor cu care se vor întâlni în perioada copilăriei, la grădiniță sau la școală, să fie independenți și să aibă încredere în sine și în forțele proprii. Cu convingerea că toate aceste lucruri le vor obține foarte ușor cu ajutorul sportului, părinții încearcă să-și dea seama ce tip de activitate sportivă se potrivește micuților, fără să țină cont de unele detalii importante: vârsta, personalitatea, nivelul de sociabilitate și nu numai.     

Împreună cu echipa de antrenori și instructori de la școala sportivă din Chișinău Aquaterra Sport School am selectat un șir de informații utile despre sporturile pe care copilul tău le-ar putea practica fără probleme, ținând cont de vârsta și de temperamentul său, dar și cum trebuie să se echipeze acesta pentru o mai bună protecție și pentru confortul personal.

Generația anilor 80′-90′, cu siguranță îți amintește despre „cursurile sportive” care existau pe atunci. Imediat ce copiii se întorceau de la grădiniță sau de la școală, își schimbau hainele, mâncau și fugeau rapid afară pentru a se întâlni cu prietenii. Aici se distrau pe cinste alergând sau jucând fotbal, tenis, volei etc. În ziua de astăzi, însă, puțini dintre cei mici se mai înghesuie să iasă în fața casei pentru a se juca, în primul rând, pentru că nu vor găsi cu cine să o facă și, în al doilea rând, pentru că vor fi tentați să stea în interior pentru a se relaxa jucându-se pe laptop sau pe telefonul mobil.

Specialiștii recomandă tuturor părinților să îi ducă pe cei mici la sport, indiferent că este vorba despre practicarea unui tip individual, precum cursul de kickboxing copii sau a unuia de echipă. Aici, micuții se vor distra copios, vor lega prietenii cu alți copii de vârsta lor și se vor dezvolta într-un mod armonios, atât fizic, cât și psihic.

Activitățile sportive sunt extrem de benefice pentru copii, pe lista avantajelor se află:

 • dobândirea și perfecționarea aptitudinilor;
 • învățarea valorii antrenamentelor și a provocării unei competiții;
 • oferă posibilitatea de a face exerciții în mod regulat;
 • combate sedentarismul și obezitatea;
 • sportul este o experiență pozitivă pentru copii;
 • antrenamentele pot fi amuzante;
 • sportul îmbunătățește performanțele fizice și intelectuale;
 • previne multe afecțiuni, boli pulmonare și cardiace;
 • promovează valori morale: curaj, prietenie, modestie, armonie între corp și suflet, respect;
 • dezvoltă musculatura;
 • copilul câștigă în abilitate și rezistență, învață ce înseamnă responsabilitatea;
 • crește capacitatea de concentrare a prichindeilor;
 • dezvoltă echilibrul și spiritul de analiză;
 • permite canalizarea energiei.

Când ar trebui să înceapă sportul un copil?

Sporturile pentru copii trebuie practicate în mod serios de la vârsta de 6 sau 7 ani, pentru că anume la această vârstă ei vor să respecte conștient toate regulile, putând fi atenți la indicațiile antrenorului și vor înțelege ce înseamnă competiția și lucrul în echipă. Dacă sporturile sunt practicate la 3, 4 și 5 ani, atunci ele vor avea scopul principal pentru distracție, amuzament și pentru socializare. La această vârstă, sportul ar trebui privit ca pe un joc și ca pe o modalitate de a ține copilul activ și de a-i dezvolta de mic dragostea pentru activitatea fizică.

Înainte de a duce copilul la un club sportiv, părintele trebuie să înțeleagă că efortul său trebuie adaptat în funcție de dezvoltarea musculaturii. La Aquaterra Sport School, antrenorii îl vor putea ajuta și ghida pe cel mic să-și aleagă genul de sport preferat, în conformitate cu aptitudinile sale și pregătirea fizică. Va putea alege cercuri precum taekwondo pentru copii, înot, gimnastică sportivă și ritmică, judo, dansuri, cursuri de karate pentru copii și multe alte activități distractive.

În concluzie, alegerea unui sport este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, pentru că îl ajută să se afirme ca individ, să aibă o condiție fizică bună, să-și mențină sănătatea la cote maxime. Înscrierea inoportună la un club sportiv poate crea numeroase frustrări, chiar neplăceri, așa că soluția este să se aleagă vârsta recomandată de medicii pediatri.

P