Se pare că trainerul și prezentatoarea de emisiuni Iolanta Mura este absolut motivată să descopere destinele moldovenilor care au ajuns să trăiască la mii de kilometri depărtare de casele lor. De data aceasta Iolanta ne invită la o discuție de suflet cu Stela Leucă, o moldoveancă care lucrează la Banca Mondială în America. Povestea acesteia o descoperi în cele ce urmează! 

Stela Leucă povestește că a mers în Statele Unite în momentul în care a simțit necesitatea de o schimbare, aceasta mai adaugă că de la început în planul ei era să se întoarcă acasă imediat după ce finalizează studiile.

„Stela Leucă se simțea foarte bine și acasă, dar prin anul 2016 ea a înțeles că are nevoie de o schimbare. Avem un job bine stabilit de ceva timp, făceam același lucru de câțiva ani și am înțeles că aș dori să fac altceva. Astfel, pentru mine cea mai bună opțiune a fost să merg să învăț ceva nou, ceva diferit. Ideea mea a fost să aplic pentru o bursă și să merg în Statele Unite ale Americii pentru un an de zile, după care intenționam să vin imediat acasă. În 2015 am venit în Statele Unite, în Syracuse, New York și am început să studiez administrare publică în cadrul unui program”, povestește Stela.

Întâmplător a ajuns să lucreze la Banca Mondială, datorită unei cunoscute care a făcut aceeași școală ca și Stela, norocul i-a surâs și cu dorință și motivare a ajuns să lucreze și ea la Banca Mondială, dar susține că viața alături de americani a fost surpinzătoare pentru ea, lucru la care nu se aștepta niciodată.

„Americanii sunt deschiși, dar doar la suprafață. Ei sunt deschiși într-un fel diferit decât obișnuiesc moldovenii să fie. Americanii o să te audă, o să te vadă, o să și te asculte, dar ce se întâmplă mai departe niciodată nu știi. Ei sunt diferiți, iar pentru mine acest lucru a fost destul de surprinzător sau mai bine zis, neașteptat”, mărturisește Stela.

La întrebarea dacă se simte străină sau ca acasă, Stela a căzut pe gânduri, dar afirmă că experimentează momente diferite: uneori se simte acasă și în Statele Unite ale Americii, iar alteori vrea acasă în Moldova alături de cei apropiați sufletului.

„Sunt momente diferite, atunci când îți e mai greu sau ai parte de o situație mai dificilă parcă ai vrea să-i vezi pe cei de acasă și când zic aceasta mă refer la părinți, soră și unii prieteni rămași încă în Moldova. Însă fusesem o lună în urmă în Canada, când veneam înapoi cu autocarul și momentul în care am traversat granița din Canada, am simțit o senzație de ușurință de parcă am ajuns acasă”, povestește Stela.