Organizatorii campaniei #Neampornit recomandă cinci obiective turistice din regiunea Centru a Moldovei ce merită să fie vizitate. Cu siguranță, în Republica Moldova avem multe locuri frumoase pe care încă nu ați reușit să le descoperiți. Pentru a afla care sunt acestea, vă îndemnăm să urmăriți pagina de Facebook a campaniei Neampornit, sau pagina de Instagram, create special pentru campania națională de promovare și susținere a turismului intern din Republica Moldova, campanie inițiată în anul 2020.

Să începem!

Satul Milești din raionul Nisporeni

Prima destinație în care trebuie neapărat să ajungi este satul Milești, raionul Nisporeni. Recent a fost lansată o nouă destinație turistică pentru iubitorii de camping pentru a petrece timpul liber departe de aglomerația urbană. Campingul pe toloacă se află în apropierea celui mai înalt deal din Republica Moldova – dealul Bălănești.

 

Noua locație turistică a fost deschisă de familia Botescu, antreprenori din raionul Nisporeni. După câțiva ani petrecuți peste hotare țării noastre, au decis să revină în țară și să investească în turismul local. Din dorința de a promova zona în care au copilărit, adică dealul Bălănești, au realizat un proiect inedit pentru Moldova un Glamping Camp oferind toate facilitățileă. Proiectul a fost realizat atât cu suportul unui grant de la ODIMM, dar și din resurse proprii.

Camping pe toloacă include cinci corturi pe platforme de lemn în condiții de hotel, fiind dotate atât cu măsuțe cât și cu scaune, baie modernă și bucătărie comună, mese de terasă, set pentru grătar. Totodată, este amenajată și o zonă pentru corturi (în caz că turiștii doresc să vină cu propriul cort), dar și un ciubăr (butoi cu apă caldă) pentru oaspeții ce au avut o zi de drumeții prin aceste locuri.

În zonă, vă recomandăm să explorați Traseul de drumeție al Moldovei Centrale: Nisporeni – Dealul Bălănești (cel mai înalt punct din Moldova) lansat în primăvara acestui an având o distanță de 40 de kilometri, iar ultima destinație fiind zona de Camping pe Toloacă.

 

Cazarea costă 1000 lei/per noapte, iar cei care aleg să vină cu propriul cort vor achita doar 400 de lei.

Satul Bravicea din raionul Călărași

A doua destinație ce se află pe lista de călătorii este satul Bravicea, raionul Călărași, acolo unde veți descoperi o nouă locație turistică din Codrii Moldovei. Aici găsiți pensiunea cu profil rural-apicol „Stupina din Codrii Moldovei”.

 

Istoria pensiunii începe cu doi ani urmă, când soții Eugen și Victoria Sobol au decis să dezvolte o nouă direcție a afacerii lor apicole și să invite vizitatorii să facă cunoștință cu miraculoasa lume a albinelor. Lansată în vara acestui an, pensiunea are câteva zone de interes:

  • casa tradițională – cu obiecte vechi, unde toate își au locul lor, astfel ca în curând să fie posibilă și cazarea dvs.
  • zona cu albine – sunt amplasate două căsuțe de lemn, cu câte două locuri fiecare, în preajma acestora se află stupii cu albini. Aici puteți afla despre viața albinelor și beneficiile terapiei cu zumzet de la apicultorul Eugen Sobol.
  • zona pentru copii – este amenajată pentru mai multe activități distractive (leagăn din lemn, trambulină, tiroliană, hamac, colibe, zone cu iepurași etc.).
  • zona de picnic –  veți avea parte de o degustare de miere și produse ale stupului. Această zonă vă oferă și posibilitatea de a lua masa de prânz cu bucate tradiționale.

Prețul unei excursii variază între de la 50 până la 250 lei de persoană, în funcție de serviciile dorite. Pentru detalii și rezervări puteți suna la numerele de telefon 069737397 sau 068468710.

 

Pe teritoriul pensiunii se recomandă purtarea hainelor cu mânecă lungă, pentru a nu fi înțepați de albini, iar la vizitarea stupilor, veți primi masca apicolă pentru protejarea feţei şi, în special, a ochilor.

Rezervația naturală ,,Codrii” din raionul Strășeni

Cea de-a treia destinație turistică din itinerarul nostru este Rezervația Naturală Codrii. Este cea mai veche rezervație de pe teritoriul Moldovei și datează din anul 1971, având o suprafață de 5177 ha. Relieful are înălţimi de maximum 380 de metri, e întretăiat de nenumărate văi, râpi, hârtoape.

 

Natura în rezervaţie uimeşte prin multitudinea formelor şi speciilor, multe dintre ele sunt trecute la categoria rare şi pe cale de dispariţie. În Rezervaţia Naturală „Codri” sunt aproape 1000 de soiuri de plante protejate, adică jumătate din flora caracteristică pentru Moldova.

În trei zone funcţionale ale rezervaţiei au fost fixate 225 de specii de animale vertebrate şi 1178 de specii de nevertebrate. Dintre cele vertebrate, 55 de tipuri sunt rare, iar 43 – foarte rare. În păduri se întâlnesc: cerbul roşu, pisica sălbatică, uliul, turtureaua, bufniţa, vipera etc.

Codrul (sau Codrii Moldovei) constituie un masiv forestier amplasat în centrul deluros al Republicii Moldova, pe Podișul Moldovei Centrale, ocupând cca. 40% din suprafața acestui platou înalt. Pădurile ocupă preponderent altitudinile maxime, între 200 și 430 m.

În perioada 12-14 august curent, în cadrul Rezervației a avut loc Festivalul Lupilor, unde legenda a reînviat în inima naturii, sub vuietul Codrilor și urletul Lupilor, iar artele s-au contopit. Timp de trei zile, teritoriul festivalului a servit drept spațiu de creație, unde s-a împletit legende, s-au depănat povești, s-a cântat și dansat, s-au ținut ateliere meșteșugărești și recitaluri, șezători și ritualuri.

 

Satul Cărbuna din raionul Ialoveni

Ce spuneți dacă, în schimbul unui weekend la Chișinău, ați opta pentru o vizită în satul Cărbuna? La doar 40 de kilometri de capitală vă așteaptă o destinație perfectă pentru cei îndrăgostiți de cultura și tradiția Moldovei autentice.

Satul Cărbuna este localizat în raionul Ialoveni, fiind situat la hotarul acestuia și păstrează o istorie de peste 7000 de ani, fiind martorul celor mai însemnate perioade. Localitatea face parte din Semiluna de Bronz, un proiect de turism eco-cultural în satul Cărbuna (Ialoveni) și Vîșcăuți (Orhei) cu scopul de a valorifica și dezvolta comunitățile date prin antreprenoriat social.

Aici puteți descoperi: Castelul Sfântului Ilie din Zona Istorico-Culturală și Ecologică Voievodatul Cărbunei, acesta fiind o replică a unui castel din perioada medievală care era amplasat în aceași regiune. Totodată aici se desfășoară Festivalul „Taurul Negru de Carbuna”, evenimentul  a devenit deja o tradiție frumoasă pentru gospodinele și gospodarii din localitate, cât și pentru diaspora care revine acasă în această perioadă. Anul acesta a avut loc pe 14 august.

În timp ce Castelul Sfântului Ilie este punctul central al rutelor turistice ale Semilunei de Bronz, satul Cărbuna oferă oportunități de odihnă și recreere, servicii de cazare în complexul turistic Casa Zeița, o locuință rurală îmbinată cu tradiție și autenticitate ce ne duce cu gândul la amintirile de la sat. Complexul fiind alcătuit din două case: „Casa Părintească” și „Casa Nurorii”, ambele având capacitatea de a caza până la 4 persoane.

Pentru detalii și rezervări puteți suna la numărul de telefon 069874831.

 

Safari: Restaurant-Muzeu din raionul Orhei

O altă destinație turistică importantă este Restaurantul-Muzeu Safari. Istoria Restaurantului-Muzeu Safari începe în anul 1996, astfel încât exponatele au fost adunate de proprietari timp de 20 de ani. Proprietarii au decis să îmbine utilul cu plăcutul, aici fiind atât restaurant, cât și muzeu. Colecțiile sunt impresionante.

 

Muzeul dispune de 13 colecții cu mii de piese: tablouri de ceară, fluturi, insecte uscate, blănuri, animale și păsări împăiate, diferite modele de arme, linguri, ceasuri de perete, fiere de călcat, tapiserii, candelabre, chei, diferite pahare de bere, platouri decorative și lumânări de diferite forme și dimensiuni. Colecția de lumânări dispune deja 5000 de exemplare, cu o antichitate de la 1 an până la 128 de ani, fiind adunate din 163 de țări.

Cele mai vechi lumânări sunt confecționate de familia Gunter din Germania și are peste 120 de ani. Prima lumânarea cu care a început colecția este o copie după Columna lui Traian. Colecție întrunește lumânări din mai multe țări ale lumii ca: Germania, Austria, Africa de Sud, Japonia, Malaysia, SUA, Israel, Irak etc.

Restaurantul-Muzeu Safari are în palmaresul său și o lumânare de 2 metri lungime și 260 kg, aceasta fiind cea mai mare lumânare lucrată manual în Europa și a doua din lume.

Pentru detalii și rezervări sunați la numerele de telefon: 069240959/ 079523795.

𝐀𝐜𝐞𝐚𝐬𝐭𝐚̆ articol 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐚𝐦𝐩𝐚𝐧𝐢𝐚 #𝐍𝐞𝐚𝐦𝐏𝐨𝐫𝐧𝐢𝐭, 𝐥𝐚𝐧𝐬𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐀𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐝𝐞 𝐈𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚𝐭𝐚̆ 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐬𝐮𝐬𝐭̦𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐭𝐮𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜 𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥.