„Când am născut-o, am suportat un șoc profund”. Așa își începe povestea Olga, mama celei de-a cincea eroine a campaniei noastre. A așteptat câteva zile explicațiile medicului genetician, pentru a afla răspunsul la cea mai dureroasă întrebare la acel moment - „de ce?”. Ambii părinți au așteptat în zadar. Medicul așa și nu le-a dat nici o explicație. Nici ce trebuie să facă mai departe. Nici ce o să fie în viitor. Nici de la ce ar trebui să înceapă... Deși pare incredibil, nici la unul din examenele ecografice nu s-a văzut anomalia.

 „Chiar avem fișa de la ecografia făcută la 36 de săptămâni unde scrie: „malformații nu sunt”. Chiar și acum, la 9 ani de la aflarea veștii încă mai suntem în stare de șoc. Noi, ca părinți, ne simțim responsabili și vinovați pentru că nu am întreprins la timp niște măsuri care să contribuie la dezvoltarea normală a fiicei noastre, pentru ca mânuța ei să crească și să se dezvolte așa cum trebuie. Trebuia să o ajutăm încă atunci când era în burtică…”, povestește Olga, mama Sabinei.

Olga bănuiește că una din cauzele care au stopat dezvoltarea mânuței ar putea fi consecințele catastrofei de la Cernobîl.

 ”I-am văzut mânuța imediat cum am născut-o. De la șoc mi-am pierdut cunoștința. Mult timp nu mi-am putut reveni. Am fost distrusă de această veste. Niciodată nu m-am gândit că poate să mi se întâmple așa ceva. Parcă oricui i se putea întâmpla, numai nu mie. Plângeam întruna, iar când a venit soțul să mă viziteze, m-a încurajat și mi-a spus că împreună vom trece peste tot. Mi-a spus o frază care mi-a dat curaj să trec peste depresie. Și acum o țin minte… „În schimb avem cea mai frumoasă fetiță din lume!”. Am plâns atunci împreună și ne-am zis că dacă Dumnezeu ne-a luat ceva, ne va da altceva în schimb”, ne spune Olga.

Și așa a și fost. Sabina a început să meargă la 10 luni și să vorbească liber la 1 an. Își uimea părinții cu ceva în fiecare zi. Ei spun că poate asta și i-a ajutat să treacă peste șoc.

De parcă Sabina a simțit că ei aveau nevoie de încurajare, astfel, le-a oferit toate motivele pentru a se bucura de ceea ce este fiica lor și să uite că îi lipsește o mânuță.

I-au oferit toată dragostea lor și chiar de mică îi spuneau că este cea mai frumoasă, că are cei mai frumoși ochi, că este cea mai deșteaptă. Și ce-i mai important, chiar de mică au încurajat-o să-și folosească ambele mânuțe. Așa cum erau ele.

 „I-am repetat întruna: „Ai două mâini. Folosește-le!”. Niciodată n-am vorbit la singular când venea vorba despre mâinile ei”, spune Olga.

Sabina a început să pună primele întrebări legate de aspectul ei pe la vârsta de trei ani. Când ieșeau cu ea în oraș, trecătorii se uitau și ziceau: „ ia uitați-vă, fetița aceasta nu are mână!”.

 „Eu auzeam și mă dureau tare cuvintele lor. Evitam astfel de situații, așa că o îmbrăcam doar cu hăinuțe care să-i ascundă mânuța, să nu iasă în evidență. Chiar și vara purta bluzițe de in sau bumbac, dar cu mâneci, ca să nu se vadă. Astfel o protejam de cei din jur”, povestește Olga.

Chiar din prima zi când a mers la grădiniță, o colegă i-a spus Sabinei:„ tu nu ai mânuță și niciodată nu o să-ți crească una”.

„Nici nu știam cum să-i explicăm. I-am spus că este deosebită, că așa a dat-o Dumnezeu. Că este o fetiță genială și deșteaptă. I-am spus că medicina progresează, evoluează și vor ajunge așa timpuri în care și ea, la fel ca toți copii, va putea să aibă o mână adevărată”, povestește mama Sabinei.

Cu cât creștea și conștientiza diferența dintre ea și alți copii, lipsa mâinii o deranja tot mai mult pe Sabina, mai ales când a mers pentru prima dată la școală. Încerca să ascundă defectul ba cu trenciul, ba cu vestuța. Mama ei observa acest lucru și auzea cum se șușotesc copiii din curtea școlii atunci când Sabina ieșea afară.

Acum, de când are proteză, fetița s-a schimbat foarte mult. Are mai multă încredere în forțele ei, este mai sigură pe ea și nu se duce nicăieri, niciodată,  fără proteză. Oriunde s-ar duce – la magazin, la joacă sau în ospeție, peste tot doar cu proteza. Când a aflat că nu a fost acceptată la liceu din cauza „problemelor de sănătate”, Sabina s-a simțit foarte rău.

 „ S-a uitat la mine cu ochii ei mici și triști și mi-a spus: „cred că n-o să mă primească la nici o școală din cauza că nu am mânuță”. Când am aflat de ce nu a fost înmatriculată fiica noastră, am fost șocați. Toți copii au dreptul la școală, la învățătură și niciunul nu trebuie discriminat. Nici dacă este în cărucior. Nici dacă are ochelari. Toți copiii sunt egali”, poveste Olga.

Anul trecut, la vârsta de 8 ani, Sabina a fost protezată pentru prima dată. Când s-a întors din Italia și a mers la școală, un coleg de clasă a întrebat-o dacă i-au pus mână de robot. Pentru ca să le satisfacă odată și pentru totdeauna curiozitatea, Sabina le-a demonstrat mânuța ei nouă, povestindu-le despre materialul din care este făcută și despre senzațiile ei.

 „Nici nu ne-am imaginat și nici nu am crezut că există oameni care să ne ajute dezinteresat, fără să urmărească vreun profit, adică să ne ofere o proteză absolut gratuit. Soțul meu a fost sceptic până în ultimul moment. Așa și nu putea să creadă că nu-i vreun șiretlic la mijloc, mai ales că era vorba despre protezare peste hotare. Abia când a luat legătura cu Silvia Zaharia și a vorbit cu ea pe Skype, a înțeles că este vorba doar despre oameni cu sufletul mare care vor să ne ajute”, își amintește Olga.

Sabina era nerăbdătoare să ajungă în Italia, iar atunci când a intrat în centrul de protezare, exact în acel moment pe monitorul televizorului din hol rula un documentar despre cum se fabrică protezele. În imagini era prezentată o fetiță fără ambele mâini cu cele două proteze atașate de umeri, doar că nu erau finisate, ci era doar „schiletul” lor, adică erau două clește. La fel ca în filmele cu pirați pe care Sabina le-a văzut la televizor. În acel moment a început să plângă în hohote și să spună că ea nu vrea așa mânuță. Apoi, pe parcursul documentarului erau arătate etapele prin care trece o proteză până ajunge la varianta ei finală, acoperită cu silicon. Abia atunci s-a liniștit și si-a schimbat atitudinea.

 „Când am văzut-o pentru prima dată cu proteza, am rămas din nou șocată. Mânuța cea nouă arăta atât de adevărat! Într-o seară, la câteva zile după ce a fost protezată îmi spune: „ Îți închipui, mama…eu mă culc, iar când mă trezesc dimineața, mânuța aceasta să devină adevărată, să fie crescută în umărul meu”. Dorința aceasta a ei m-a tăiat până la lacrimi. Când am fost la Centrul de protezare din Italia, ne-am interesat și despre protezele bionice care sunt foarte costisitoare. Cu o astfel de mânuță, Sabina ar putea, în sfârșit, să apuce lucrurile”, ne spune Olga.

Sabinei îi plac foarte mult animalele. Are și o dorință – să-și cumpere o mașină mare cu care să cutreiere lumea și să strângă toate animăluțele fără adăpost. Mai vrea să constuiască și un azil mare-mare în care să le cazeze pe aceste animăluțe. Până își va realiza aceste dorințe, trebuie să o ajutăm pe Sabina să-și realizeze o altă dorință – să nu se deosebească de alți copii, să aibă două mânuțe identice. Să meargă la re-protezare în Italia.

Sabina este unul din cei 5 copii cu malformații congenitale sau care și-au pierdut unul din membre în accidente casnice, care vor beneficia de o reprotezare gratuită la Centrul de Protezare din Budiro: „Bimbi in gamba” („Copii pe picioare”). Centrul a fost înființat de ex-pilotul de Formula 1, Alex Zanardi, rămas fără ambele picioare în urma unui grav accident în timpul unei curse. El achită doar protezele, nu și cheltuielile pentru deplasare care ajung la 3000 de euro (cinci copii împreună cu însoțitorii lor).

Revista on-line pentru femei EA.md le întinde o mână de ajutor și inițiază o campanie de colectare de fonduri pentru a facilita deplasarea lor în Italia. Cele 5 cazuri au fost selectate prin Asociația Obștească „ABC – acorduri, binefacere, cooperare”, care facilitează deja de mai bine de un an legătura dintre copiii din Moldova cu Spitalul de protezare din Italia, unde aceștia sunt deserviți gratis.

Toţi cei care doresc să-i ajute pe aceşti copilaşi pot să se alăture acțiunii noastre, făcând o donație cu specificarea: „Campania EA.md”. Împreună putem realiza vise!

DATE BANCARE

A.O. “ABC- acorduri, binefacere, cooperare”

Sediul: mun. Chișinău, str. Mesager 1/3, Republica Moldova

c/f: 1014620004646

c/d: 22242326775 MDL

c/b: AGRNMD2x876

BC Moldova Agroindbank S.A., fil. nr. 2, Chișinău

Conducător: Zaharia Silvia

Persoană de contact: Cristina Zaharia, 069995040