Recent, internetul a izbucnit cu o veste şocantă: o fetița a cerut lui Moș Crăciun în dar de Anul Nou Porsche Cayenne. De fapt, nimic deosebit, în ajunul Sărbătorilor de iarnă, deseori auzim promisiuni din partea părinților, cum că „Moș Crăciun” le va aduce odraslelor IPhone, tabletă, calculator, aur şi alte lucruri destul de scumpe.

Ţineţi minte cum noi, parinţii, la vârsta lor ne bucuram în ajunul evenimentelor de iarnă de momente banale: împodobirea bradului alături de tata cu jucării confecţionate de noi, prepararea cu mama a salatei tradiţionale Olivie, aroma magică a mandarinelor ce promitea o sărbătoare de familie de neuitat…? Cum aşteptam cu nerăbdare miezul nopţii şi cu mare bucurie, în semn de recunoştinţă pentru un fular sau o pereche de mănuşi, cu un pachet de bomboane şi mere notam scrisorele de genul: „Îţi mulţumesc din suflet, dragă Moş Crăciun, îţi promit să fiu şi în anul care a venit, un copil ascultător şi o elevă exemplară!”

Sunt de acord: generaţia actuală nu poate fi interesată de soldăţeii de plumb sau păpuşi, dar de vină nu e doar progresul informaţional. În mare parte anume maturii sunt cei care răsfaţă copiii, fără ca să sesiseze că cerinţele vor creşte tot mai mult și mai mult cu fiecare an, cu fiecare lună, cu fiece zi. Această metodă de educaţie nu va aduce deloc beneficii copilului şi nici fericirea lui pe termen lung!

Natalia Boboc

E foarte durut că timpurile și situația actuală ne-a adus la aceea că majoritatea părinţilor tineri îşi motivează copii prin intermediul banilor sau a altor valori stranii: „Pentru nota 10 – primeşti 50 lei; finalizezi semestrul bine – vei beneficia de un telefon nou; mergi la bunica – îţi permit să stai pe internet 2 ore…”, iar lista poate continua.

Nu ştiu ce cred alţii, dar mie îmi pare destul de îngrozitoare această metodă, cu un final nefericit atât pentru copii, cât și şi pentru părinţi şi viaţa ne-a confirmat deja acest lucru de nenumărate ori. S-ar putea să fie din motivul că, având copii de vârste diferite, de la adolescenţi până la bebeluși, vedem lucrurile un pic mai diferit, nițel mai profund. În cazul ultimului copil, chiar pot spune că îl educăm deja cu un bagaj de puţină înţelepciune, în baza greşelilor sesizate anterior.

Veţi spune că totul pare logic – copilul îşi dă seama că banii şi cadourile nu apar în viaţă de la sine şi că datorită lor el mereu este motivat să se perfecţioneze. Mai multe cercetări au confirmat faptul că alegerea dată conţine cel puţin 2 momente negative:

1. Cadourile de tip material nu au nici o tangenţă cu fericirea copilului

2. Educaţia dată deprinde copii să efectueze inconştient gradarea în societate, bazându- se pe bunurile materiale.

Iar în rezultat obţinem generaţia, pentru care valorile principale în viaţă devin banii, comodităţile şi beneficiile.

Natalia Boboc

Drept exemplu poate constitui gradarea în instituţiile de învăţământ din secolul XXI, începând cu cele preşcolare, privind calitatea jucăriilor, performanţa telefoanelor mobile, a brand-urilor vestimentare şi a altor lucruri scumpe, cu care, cu siguranţă, s-a ciocnit măcar odată fiecare dintre părinţi. Și aici intervine întrebarea ritorică: „Dacă la 3 ani copilul obţine IPone 6, cu ce îl vom bucura la vârsta de 13 ani şi ce ne va cere el la 23 ani?!”

Nu, eu nu fac agitaţie împotriva inovaţiilor civilizaţiei, viaţa cotidiană are necesitate de mijloace financiare şi să munceşti în acest scop e un lucru normal, dar dacă vom încerca să facem o racordare între nivelul valorilor materiale sau băneşti şi statutul social, riscăm să obţinem depresii, traume psihologice, probleme în relaţii şi singurătate.

Natalia BobocCopilul trebuie să înţeleagă valoare banului lucrat personal şi în acest caz să se alinte cu procurările de orice gen şi nivel dorit, la o vârstă cuvenită. Dar până atunci îi putem bucura prin oferirea cadorilor în conformitate cu necesitățile, vârsta şi interesele copilului, neaparat pe placul acestuia, dar în limita bunului simţ.

Nu e cazul să refuzați dacă cineva oferă bani copilului vostru în această perioadă. Poate fi ceva ofensator pentru persoana respectivă, îl poate pune într-o situație foarte incomodă, pentru că nu a reușit să le cumpere ceva copiilor. Explicați copilului că ei ne ajută să cumpărăm mâncare, hăinuțe sau jucării, iar dacă el visează la ceva special, încurajați-l să adune mai mulți bani până îi va ajunge de acel obiect sau serviciu pe care și-l dorește. Aduceți-i propriul exemplu, spunându-i că ați economisit mult până să îi cumpărați lui ceva sau familiei.

La final aş vrea să mă împărtăşesc un gând, foarte valoros pentru viaţa mea personală, deloc uşoară, pe care-l repet mereu odoraşilor mei: „Atunci când te gândeşti doar la bogăţie şi la daruri uşoare – banii uită de tine, dar dacă eşti cu sufletul curat, munceşti asiduu şi parcurgi cu demnitate drumul spre visul propus – vei avea tot ce ai dorit în viaţă, crede-mă!”

Se apropie cea mai magică sărbătoarea a tuturor vârstelor şi, cu siguranţă, fiecare părinte, ştiind cel mai bine dorințele copilului său, va încerca să-i aducă darul visat sub brad. „Moş Crăciun”-ul nostru va organiza totul astfel încât sub brad să ajungă darurile visate, depunând maximum efort ca să le nimerească gusturile fetiţelor mele, conform vârstelor acestora, dar neapărat va avea grijă ca nu cumva să treacă limita dragostei. Sper ca Moșul să nu uite nici de voi…

La mulţi ani și Crăciun Fericit!

Nata Boboc

Foto: esbase.ru, arhivă personală.

Distribuie articolul: