După omul de afaceri Pavel Zingan trebuie să umbli cu tocul și carnețelul la câte ai de învățat. Nu de alta, dar distinsul domn se pricepe la business, la oameni și dezvoltarea de proiecte. L-am cunoscut mai bine la întâlnirea fixată de Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova, prezidată de Otilia Drăguțanu. Am avut un business breakfast memorabil.

Omul de afaceri este celebru mai ales pentru fondarea site-ului allmoldova.com. A fost prima platformă online cu știri, divertisment și informații utile în țara noastră care s-a bucurat de un succes enorm. Oamenilor care fac afaceri, Pavel Zingan le este cunoscut și pentru faptul că, în 1992, compania lui înregistra 18.000 de întreprinderi. Este omul pe care îl cunosc toți, iar el – pe foarte mulți. Iată ce ne-a mărturisit Zingan despre tactica lui de muncă, practică ce ar putea ajuta pe mulți.

zingan

Pavel Zingan nu lucrează în birou. El le sugerează chiar și șefilor să nu se rețină prea mult în oficii, căci ratează oportunități. Stând închis între patru pereți, nu ai cum să socializezi, să formezi noi legături, să cunoști oameni noi.

„Din 2007 încoace, nu am un birou. Cafenelele și restaurantele sunt biroul meu.”

Pavel Zingan își stabilește întâlnirile de afaceri, mai nou, la un centru comercial din capitală care are o parcare imensă și un local simpatic, intim la parter. Nu ai cum să te enervezi că nu găsești un loc de parcare, așa cum e în centrul orașului de exemplu. Apoi, dacă întârzie interlocutorul, poți să te iei de vorbă cu cineva din local. La ultima lui întâlnire de afaceri, a stabilit 3 conexiuni cât se reținea persoana pe care o aștepta el. Va colabora cu acei trei oameni pe care i-a cunoscut în restaurant. Avantajul lucrului în afara biroului mai constă în sursele de inspirație, care pot veni de oriunde. În jur mereu se întâmplă ceva. Până ajungi din punctul A în punctul B pot să îți vină mii de idei.

Pavel Zingan nu gestionează afaceri fără femei în preajmă. Mai mult, el le încredințează mașinăria odată pusă pe picioare. Așa a fost cu site-ul allmoldova.com. El l-a pus pe roate, iar soția avea grijă ca el să funcționeze. Pavel e convins că oamenii se împart în două categorii: oamenii-compas și oamenii-ceas. El e omul-compas, adică persoana care construiește strategii, planifică lucrurile, le lansează. De restul se ocupă oamenii-ceas. Sunt persoanele care au capacitatea să facă același lucru în fiecare zi, fără să se plictisească. Sunt acei oameni, disciplinați și serioși care execută instrucțiuni și fac lucrurile să meargă.

„Într-un business trebuie să existe un început feminin și unul masculin, altfel el poate fi considerat un business mort”, susține Pavel Zingan.

Pavel Zingan scrie bine doar desculț. De aceea, îi iese scrisul cel mai bine acasă. Ideea, de fapt, e de a te simți confortabil atunci când lucrezi. Nimeni și nimic nu trebuie să te deranjeze.

Pavel Zingan nu începe nicio întâlnire de afaceri cu discuții despre afaceri. Atunci când vinzi ceva sau mergi la cineva cu o ofertă, intri în birou și taci.

„Cea mai mare greșeală a vânzătorilor este că încep prin a vorbi despre ceea ce vând.”

Mai bine începe discuția cu o vorbă despre pictura de pe perete.

„Odată, am mers la cineva cu o ofertă de afaceri. După ce am vorbit despre pictura de pe perete, m-am apucat nu știu cum de spinare și am ajuns să vorbim despre durerile de spate. S-a nimerit că el trecea prin același lucru. După ce am stat mult de vorbă despre orice, numai nu despre allmoldova.cum, scopul vizitei mele, domnul m-a întrebat în fugă pentru ce am venit. I-am zis despre bani. El a răspuns scurt: „da, bine, lasă informația acolo, vom colabora.”

Evenimentul a fost organizat de către Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova. Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova – AFAM este un ONG creat în anul 2013, care are misiunea de a susține creșterea potențialului feminin în domeniul antreprenorial și managerial în Republica Moldova. Actualmente AFAM numără 100 de membre din peste 20 de domenii de activitate. Pentru detalii despre activitatea Asociației sau aderare puteți apela +37376767670.

Foto: obiective.md