Teatrul este mediul ideal pentru a te hrăni cultural și spiritual, a primi emoții deosebite și a te relaxa într-un mod educativ. Părinții grijulii își duc copii la teatru de la vârstă fragedă, pentru a plămădi în ei dorința de frumos. Este minunat de remarcat că, în ultimul timp, teatrele câștigă popularitate, sălile sunt arhipline și oamenii sunt dornici să revină la acest tip de agrement.

Dar, cu siguranță, ne dorim ca această experiență să fie una plăcută atât pentru noi, cât și pentru ceilalți spectatori. Iar pentru aceasta, trebuie să adoptăm un comportament civilizat, corect și cât mai puțin deranjant pentru restul publicului. Ce spune Codul bunelor maniere despre regulile de comportament la teatru?

  1. Nu este nimic mai neplăcut și lipsit de respect față de actori și public decât să intri în sală când spectacolul a început deja. De aceea, este indicat să vii cu jumătate de oră înainte de începerea spectacolului pentru a-ți putea ocupa locul în liniște și fără să deranjezi.
  2. Da, știm, nu ieși din casă fără să îți împrospătezi eșarfa sau haina cu parfumul preferat. Totuși, sala de spectacol este un spațiu închis, cu multă lume, și un parfum prea puternic ar putea deranja alte persoane. Îți recomandăm să folosești aroma preferată foarte discret, sau să nu o folosești deloc în seara respectivă.
  3. Cum mă îmbrac la teatru? Per general, se permite stilul casual elegant. Femeile pot purta o rochie de zi, accesorizată cu gust, bărbații pot purta ținute de oraș. Total nepotrivit acestui eveniment este stilul sport. Ținutele de seară se vor purta în cazul unei premiere, mai ales dacă ocupați un loc în lojă sau în primul rând.
  4. Telefoanele mobile se deconectează în mod obligatoriu. Sau se setează la modul silențios și se pun în geantă.
  5. Nu se părăsește sala înainte de finalul actului. La fel, nu se aplaudă decât la finalul actului și la finalul piesei.
  6. Nu se vorbește, nu se gesticulează, nu se fumează și nu se râde zgomotos în timpul spectacolului. Bineînțeles, nu se mănâncă și nu se bea decât în timpul pauzei, la bufetul teatral.
  7. Florile se vor oferi actorilor principali la finalul piesei. Atenție însă, este nepolitcos să oferi flori unui debutant sau figurant, și nu actorului principal.
  8. Hainele se vor lăsa obligatoriu la garderobă. Domnii vor avea grijă de doamnele pe care le însoțesc, ajutându-le să scoată paltonul sau geaca.
  9. Când mergi spre a-ți ocupa locul, nu te apropia prea mult de ceilalți spectatori și nu îi împinge. Dacă trebuie să treci spre locul tău prin fața altor persoane deja așezate, vei trece cu fața spre ei, nu cu spatele.
  10. Nu vei saluta zgomotos nici o persoană cunoscută în sala de spectacol. Nu, nici dacă e cumătra cu care nu te-ai văzut de jumătate de an. Vei înclina capul discret în semn de salut.

Sperăm că ți-au fost de folos micile noastre recomandări, și este un prilej de bucurie petru noi dacă le-ai știut deja. Hai să contribuim prin exemplul propriu la creșterea unei societăți educate, cu bun simț și care apreciază arta și frumosul!

Autoare: Ana Chiriac

Distribuie articolul: