Călătoria cu avionul pentru unii este o plăcere, pentru alții un chin și un factor declanșator al fobiei de înălțime și zbor. Dar, valabil pentru toată lumea este faptul că respectarea regulilor de bun simț este esențială atunci când ai de efectuat un zbor mai mult sau mai puțin lung într-un spațiu închis cu alte zeci de persoane.

Deci, dacă te afli în situația că trebuie să călătorești cu avionul, ține minte regulile de bun simț și educație, ca să te bucuri și tu, și ceilalți pasageri, de condiții confortabile de zbor.

  1. Bagajul de mână se transportă prin salonul avionului ținându-l înaintea ta și cât mai aproape de podeaua avionului. Nu ocupa scaunele destinate pasagerilor cu bagajul tău personal, ci depozitează-l atent în locul de deasupra scaunului tău. Atenție mare la depozitarea acestuia, să nu cumva să lovești sau să rănești pe cineva. Mai bine cere ajutorul însoțitorilor de bord dacă nu te isprăvești cu această sarcină.
  2. Comportă-te amabil și civilizat cu însoțitorii de bord. Când intri și când ieși din avion salută personalul de zbor, nu vorbi la per tu și nu ridica vocea sau brațul când dorești să se apropie de tine. O adresare politicoasă este mereu binevenită.
  3. Dacă ai copii mici cu tine în avion, asigură-te că nu vor deranja ceilalți pasageri. Bomboanele sau guma de mestecat pentru durerile de urechi, tetina sau suzeta la îndemână, jucării, cărți, dispozitive de pe care să poată privi desene animate – asigură-te că ai luat cu tine aceste lucruri și astfel toată lumea va călători confortabil. Știm cu toții că micuții sunt adorabili și dulci, dar oamenii din jur nu sunt datori să suporte gălăgia sau deranjul peste măsură. La fel, nu schimba scutecele copilului în salonul avionului, ci mergi la toaletă.
  4. Ai grijă de igiena personală. Într-un spațiu închis este infernal să suporți parfumul prea puternic, motiv din care optează pentru o aromă neutră sau în genere nu folosi parfum. Dușul și deodorantul de după sunt perfect de ajuns. Nu te vei ruja, pieptăna sau îngriji în salonul avionului, ci vei merge la cabina de toaletă. Nu te vei descălța în avion și, dacă ai părul lung, nu îl vei lăsa peste speteaza scaunului, căci deranjează pasagerul din spate.
  5. În avion nu vei consuma alcool și, bineînțeles, nu vei fuma. Dacă vei dori apă în plus față de ce îți oferă însoțitorul de bord, nu ezita să ceri. Este nepoliticos, însă, să ceri o porție adăugătoare de mâncare. Nu lăsa mizerie și gumă de mestecat lipită de scaune sau măsuța atașată la scaun. Este pur și simplu dezgustător.
  6. Filmele ce le privești, muzica ce o asculți sau orice activitate ce implică vizionare cu sunet trebuie să fie destinată exclusiv ție, nu întregului avion cu pasageri. Folosește căștile și ascultă muzica sau cartea audio la un volum decent. La fel, vei închide sunetul la tableta sau telefonul cu jocuri pe care se joacă copilul tău. Ai grijă ce vizionezi, căci un conținut sexual sau violent afișat pe un ecran mare nu este potrivit pentru ochii pasagerilor vecini.
  7. Dacă vezi un copil ce are o criză de plâns sau un comportament gălăgios, nu vei provoca un scandal, ci îi vei propune mamei sau tatălui copilului să îi ajuți cu ceva. În cazul în care problema devine foarte deranjantă, sau în cazul în care un pasager matur are un comportament necorespunzător, vei anunța însoțitorul de bord.
  8. La aterizare, nu te îmbulzi și, mai ales, nu împinge oamenii ce stau în trecerea spre ieșire în fața ta. Indicat ar fi să aștepți pe scaun până când fluxul de pasageri porniți spre ieșire se va rări, lucru după care îți scoți bagajul de mână din spațiul de depozitare și mergi liniștit către ieșire. Avionul nu va zbura spre altă destinație cu tine la bord, fii sigur, de aceea nu te grăbi inutil.
  9. Un moment aparte îl constituie aplauzele la aterizarea avionului. Acest lucru arată lipsa de comportament civilizat. Apropos, pilotul nu aude aplauzele din salonul avionului.
  10. Orice ar fi, ai grijă să dai dovadă de empatie, bunăvoință, educație și cultură. Nu-ți regla conturile și nu îți gestiona conflictele personale sau familiale în public, vei găsi o ocazie și o locație mult mai potrivită.

Mă bucur mult dacă aceste simple reguli de bune maniere ți-au fost cunoscute, iar dacă nu – cu atât mai bine, deoarece atât cât trăim – învățăm. Important este să fim o prezență plăcută, agreabilă și prietenoasă oriunde ne-am afla.

Distribuie articolul: