Bună seara, Melania! reprezintă al doilea volum cu personajul Melania Lupu, primul fiind Cianură pentru un surâs. Fiind scrisă de irepetabila Rodica Ojog-Brașoveanu, este o carte amuzantă și lejeră. Povestea este bine construită și are o serie de simboluri feministe bine înglobate în text.

În acest volum aflăm cum se încheie întâmplarea din sufragerie și ce se întâmplă cu tablourile furate. Este mai bine să citești inițial Cianură pentru un surâs, dar nu este o lectură obligatorie pentru a înțelege acest volum cap – coadă.

Așadar, fără un soț sâcâitor și fără copii, Melania Lupu este aparent o simplă bătrânică, de 62 de ani atipică, plină de șarm, elegantă, copilăroasă, dar extrem de vicleană – o hoață ingenioasă și elaborată! Deși ar fi trebuit să ducă o viață de pensionară inocentă, puerilă și plictisitoare, Melania Lupu sfidează normele sociale în privința bătrâneții. Protagonista este și feministă, promovând valori interesante, atât de necesare societății în care trăim:

Nu înțeleg de ce femeile nu pot fi elegante în propria casă, ci doar pe stradă sau în vizite.

Melania, pe de altă parte, poate fi considerată și o binefăcătoare, în stilul ei pur personal, desigur, căci ea trimite la Londra scrisori ce conțin dezlegarea celor mai dificile cazuri expuse în presă, semnându-se drept Abatele Brown.

Lucrurile se precipită când Melania Lupu nu poate trăi cu gândul că a pierdut tabloul ei preferat: Doamna cu evantai de Goya, pentru care face o adevărată obsesie. Așa că pune la cale un plan complicat, pentru a fura tablourile din muzeu și pentru a le scoate din țară. Are nevoie de ajutoare, așa că apelează la trei bărbați și-i convinge să sape un tunel și să fure tablourile din muzeu, fără a intra pe ușa supravegheată non-stop. Dar evident că planul de acasă nu se pupă cu cei de la locul crimei și lucrurile se complică de-o natură delicioasă!
Lectură plăcută.

Distribuie articolul: