La data de 5 octombrie, Parlamentul a efectuat o rectificare a bugetului de stat pentru anul curent în ședința plenară. Modificările aduse Legii bugetului de stat pentru 2023 și Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar au avut ca scop includerea măsurilor din pachetul „Spor pentru Moldova” anunțat de Guvern, care vizează majorări pentru aproximativ 170.000 de cetățeni.

Conform notei informative, economiile identificate au fost realocate către programe economice și sociale cu impact, precum și pentru implementarea unor măsuri noi pentru angajații din sectorul public. Acest exercițiu de rectificare bugetară totalizează aproximativ 1,65 miliarde de lei.

Cele mai mari alocări suplimentare de resurse financiare sunt destinate plăților unice și creșterilor salariale, pentru care s-au alocat 846,9 milioane de lei. Următoarea categorie care va beneficia de majorări salariale este cea a medicilor și asistenților medicali din instituțiile finanțate din buget, cu o creștere de până la 26%. Profesorii din toate instituțiile de învățământ vor primi o plată unică de 5000 de lei, în timp ce cadrele non-didactice vor primi 3000 de lei. De asemenea, polițiștii și carabinierii, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, vor primi o plată unică de 5000 de lei. Salariile a aproximativ 1700 de oameni de cultură vor crește în medie cu 25%.

În plus față de acestea, au fost alocate resurse financiare suplimentare: 100 de milioane de lei pentru reparația drumurilor, 300 de milioane de lei pentru proiectele de dezvoltare a satelor și orașelor, inclusiv Programul „Satul european”, și 100 de milioane de lei pentru agricultură. Alte 352 de milioane de lei au fost alocate pentru a acoperi costurile cu energia electrică și căldura utilizată de școli, grădinițe, spitale și alte instituții bugetare.

Ca urmare a acestor modificări, bugetul de stat pentru anul 2023 va înregistra o reducere de 497,9 milioane de lei la venituri și cheltuieli, cu o sumă totală de 65,7 miliarde de lei la venituri și 84,1 miliarde de lei la cheltuieli, după rectificare. Deficitul bugetar rămâne neschimbat, în valoare de 18,3 miliarde de lei sau 5,9% din Produsul Intern Brut.”

Deputatul PAS, Radu Marian, a reacționat la moțiunea de cenzură înaintată de fracțiunea BCS împotriva Guvernului Recean cu cuvintele “Ei sunt împotrivă.”

Pe 5 octombrie, formațiunea BCS a depus în Parlament o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean, care urmează să fie discutată în cadrul unei ședințe parlamentare.

Premierul Dorin Recean a anunțat anterior că Guvernul propune un pachet de sprijin care include creșteri salariale pentru diverse categorii de cetățeni din țară, iar aceste declarații au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă.

Profesorul universitar, deputatul primului Parlament, autorul și semnatarul Declarației de Independență, Alexandru Arseni, a refuzat sporul de 5.000 de lei acordat de Guvern cadrelor didactice.”

Distribuie articolul: